V dnešnej dobe sú nám neustále predstavované nové a navzájom si konkurujúce informácie o tom, čo si máme dať do tela. Vo svete, kde sa zdá, že oficiálne rady týkajúce sa stravovania sa neustále menia a online názory sú hlasné a často nepodložené, webový portál The Guardian požiadal ôsmich odborníkov na jedlo a pitie, aby povedali ako to v skutočnosti je.
Káva
„Káva obsahuje viac ako tisíc zlúčenín, takže to, na čo sa pozeráme, nie je len o kofeíne,“ hovorí Nehlig. „Zvyšuje bdelosť, no zároveň nás uvoľňuje. Zameriava a zvyšuje pozornosť, ale zabraňuje spánku, najmä ak pijete príliš veľa alebo príliš neskoro.“ Polovica z nás je voči účinku kofeínu imúnna, čo vysvetľuje, prečo niektorí ľudia môžu piť kávu aj v noci. „Je to aj o hromadení kofeínu počas dňa, čo súvisí s tým, ako kofeín metabolizujeme – u jednej skupiny populácie sa kofeín v tele hromadí, no druhá ho veľmi rýchlo vylučuje.“
Mohlo by vás zaujímať: Zbystrite pozornosť: Ak vaše telo vysiela tieto signály, káva vám škodí!
Káva chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami, mŕtvicou a koronárnymi chorobami srdca a znižuje úmrtnosť spojenú s kardiovaskulárnymi problémami. Taktiež chráni pred cukrovkou 2. typu bez ohľadu na telesný tuk. Ochranne pôsobí aj proti Parkinsonovej chorobe a takmer určite proti poklesu kognitívnych funkcií vo všeobecnosti. Výskum ukazuje, že dospelí by nemali prekročiť 400 mg denne, čo sú 4-5 malých šálok a nie viac ako 200 mg na jedno posedenie.
Rastlinné mlieko
Výskum rastlinných mliek sa síce ešte neuskutočnil, ale bude tiež ťažké ho analyzovať, pretože ľudia, ktorí konzumujú rastlinné mliečne náhrady, môžu mať sklon k strave s nižším obsahom iných vysoko spracovaných produktov. „Je to v poriadku, ak ich chcete použiť do kávy, ale nespoliehal by som sa na ne ako na hlavný zdroj výživy,“ hovorí doktor Duane Mellor, registrovaný dietológ. Mellor by uprednostnil, keby si ľudia vybrali napríklad prirodzene vegánske dezerty pred hotovými dezertmi vyrobenými z rastlinných mliečnych náhrad.
Mohlo by vás zaujímať: Rastlinné mlieka sú stále populárnejšie: V niečom však majú aj veľkú nevýhodu
Niektoré nasýtené tuky výlučne v mliečnych výrobkoch môžu skutočne znížiť riziko srdcových chorôb – fermentované mliečne výrobky, ako je nesladený jogurt a niektoré syry, pravdepodobne riziko znižujú, mlieko je neutrálne a maslo ho možno mierne zvyšuje.
Červené víno
„Neexistuje žiadny dobrý dôkaz, že červené víno je pre vás dobré,“ hovorí profesor Sir Ian Gilmore, špecialista na pečeň a predseda Alcohol Health Alliance UK. Pôvodné tvrdenie, že by to mohlo byť, je čiastočne založené na resveratrole, polyfenole vo víne, ktorý môže súvisieť s dobrými zdravotnými výsledkami, najmä kardiovaskulárnymi – ale v množstvách oveľa vyšších ako v niekoľkých pohároch vína.
Mohlo by vás zaujímať: Top červené potraviny, ktoré vás dokážu ochrániť pred rakovinou: Ktoré to sú?
Dôvodom pretrvávania tohto mýtu súvisí s tým, ako sa v niektorých výskumoch porovnávajú nepijúci a mierni pijani. Najlepší výskum sa podrobne zaoberá inými aspektmi života ľudí a zistil, že nie je pre vás dobré mierne množstvo červeného vína, ale iné zdravotné správanie. Takže môžete mať dobrú stravu a životné podmienky, nemáte stres a veľa cvičíte, a toto správanie a životný štýl sa zhlukujú u ľudí, ktorí pijú umiernene. Čiže sú to ľudia, ktorí žijú zdravšie. Preto žijú dlhšie. Nie preto, že by pili víno.
Červené mäso
Niektoré pozorovacie štúdie skutočne naznačujú, že červené mäso je spojené s rôznymi chorobami súvisiacimi so životným štýlom, napríklad metaanalýza publikovaná v roku 2021 našla prepojenie medzi jedením červeného mäsa a širokou škálou rakoviny. „Tieto štúdie ale zistili, že asociácia je viac v populáciách konzumujúcich vysoko spracovanú stravu západného štýlu,“ hovorí profesor Sir Ian Gilmore, špecialista na pečeň.
Zdieľať na
Zdieľaní