Nie je želé ako želé: S našimi tipmi ho pripravíte vždy správne!

Recepty s Tortovým želé Dr. Oetker

Recepty s Tortovým želé Dr. Oetker (Zdroj: Dr. Oetker)

Chcete pripraviť z pohodlia domova chutné a na pohľad krásne zákusky ako z cukrárne? Vďaka našim jednoduchým radám, ako správne pracovať so želé či želatínou, to hravo zvládnete a budete si istí ako majster cukrár. Odteraz vaše dezerty budú nielen chuťovým, ale aj vizuálnym zážitkom, ktorému nikto neodolá!

Želé a želatína, aký je rozdiel?

Predtým, ako si povieme viac o želé a želatíne, je potrebné ujasniť si základné rozdiely medzi na prvý pohľad veľmi podobnými prísadami, ktorých zloženie, vlastnosti a použitie sa výrazne líšia. Želatína je živočíšneho pôvodu a pri príprave krému či aspiku sa nesmie variť, iba zohrievať. Naopak, želé je rastlinného pôvodu a pri jeho príprave musí prejsť varom minimálne po dobu 1 minúty.

Želé je rastlinného pôvodu vyrobené na báze výťažku z morských rias alebo agaru. Vďaka svojmu zloženiu dokáže nadobudnúť hustejšiu konzistenciu a jednotný pevný tvar po stuhnutí. Aby želé fungovala správne, musí tekutina prejsť varom minimálne po dobu 1 minúty. Je ideálnou voľbou pri príprave krásne tuhých a priehľadných ovocných želé ako z cukrárne.

Nie je želé ako želé

Áno, aj želé má svoje špecifické odlišnosti. Záleží na tom, aký dezert sa chystáte pripraviť. Chcete získať tortu s tenkou alebo silnou vrstvou želé? Podľa toho rozlišujeme použitie cukrárenského a tortového želé. Okrem toho sa odlišujú zložením, farebnosťou a vlastnosťami. Poďme sa na to teda pozrieť bližšie:

Tortové želé Dr. Oetker je rastlinného pôvodu, vyrobené na báze výťažkov z morských rias. Vďaka Tortovému želé Dr. Oetker máte úspech zaručený! Je ideálnym zakončením na všetky ovocné torty. Vďaka nemu ovocie získa pod tenkou vrstvou želé nádherný lesk a zároveň zostane krásne čerstvé, ako práve odtrhnuté. Podčiarkuje farbu ovocia a je ideálnym zakončením každej ovocnej torty či dezertu. Príprava je veľmi jednoduchá, stačí zmiešať s 250 ml vody alebo ovocnej šťavy, 1 minútu povariť a naliať na ovocie. K dispozícii je číre a červené tortové želé.

Tortové želé Dr. Oetker
Tortové želé Dr. Oetker (Zdroj: Dr. Oetker)

Tortové želé Dr. Oetker
Tortové želé Dr. Oetker (Zdroj: Dr. Oetker)

Na zvýraznenie farby a lesku jahôd, malín, višní či iných červených plodov siahnite po Tortovom želé červenom Dr. Oetker. Ak chcete podčiarknuť farbu a lesk iného ovocia ideálnou voľbou pre vás bude Tortové želé číre Dr. Oetker.

Iné zaujímavé zafarbenie môžete dosiahnuť napr. pomocou zahustenia šťavy z kompótu alebo prepasírovanej ovocnej šťavy práve v kombinácii s čírim želé. Nezabúdajte, že pri pečení sa kreativite medze nekladú! Buďte odvážni a vyskúšajte aj jedinečné farebné kontrasty. Zaujímavé je napríklad Tortové želé červené v kombinácii s ananásom, či kiwi.

Tartaletky s jahodami a želé + Trasený Olé koláč s marhuľami + Jahodový cheesecake
Tartaletky s jahodami a želé + Trasený Olé koláč s marhuľami + Jahodový cheesecake (Zdroj: Dr. Oetker)

Cenné rady ako si pripraviť správne želé

  • Tortu je nutné pred nanesením želé potrieť tenkou vrstvou krému alebo džemu.
  • Pokiaľ želé pred použitím príliš stuhne, môžete ho ešte raz krátko rozohriať.
  • Po uvarení želé podľa návodu na obale ho nechajte chvíľu odpočinúť.
  • Na plnku ho nalievajte vlažné, ináč sa náplň môže vplyvom vysokej teploty rozpustiť.
  • Po stuhnutí želé stačí zákusky pekne nakrájať. Na to potrebujete ostrý tenký nôž a rezať rovnomerne.

Ak dodržíte naše jednoduché rady, želé budete mať nielen chutné, ale aj výsledný dezert bude vyzerať famózne. Odporúčame vyskúšať tento recept na Jahodový tart, stačí tenká vrstva Tortového želé Dr. Oetker a jahody zostanú krásne čerstvé.

Jahodový tart

Cukrárenské želé Dr. Oetker je rastlinného pôvodu na báze agaru. Profesionálny výrobok na domácu prípravu extra vysokej a pevnej vrstvy želé na torty a zákusky, ktoré budú vyzerať ako z cukrárne. Je extra silné a číre!  Príprava je jednoduchá – stačí zmiešať s 0,5 l tekutiny a 1 minútu povariť. Použiť môžete vodu alebo ovocnú šťavu. Z jedného vrecúška pripravíte 0,5 l červeného alebo žltého želé.

Recepty Dr. Oetker
Recepty Dr. Oetker (Zdroj: Dr. Oetker)

Želatína je naopak prírodná rozpustná bielkovina, ktorá je živočíšneho pôvodu. Má vynikajúce vlastnosti a perfektne drží tvar. Rozpúšťa sa vo vode pri miernom prihrievaní a chladením tuhne. Využíva sa predovšetkým pri príprave rôznych krémov a náplní, dezertov, slaných aspikov či tlačeniek.

Na trhu môžete nájsť viac druhov želatíny, z ktorých si môžete vybrať podľa vašich preferencií:

  • Želatína v plátkoch Dr. Oetker je v kuchyni všestranným pomocníkom, ktorá je vhodná na sladké aj slané variácie jedál. Balenie obsahuje 6 plátkov, ktoré vystačia na 0,5 l tekutiny. Príprava je jednoduchá, plátky nechajte „napučať“ vo vode, potom vyžmýkajte. Za stáleho miešania zohrievajte (pozor nevarte), až do úplného rozpustenia želatíny. K takto rozpustenej plátkovej želatíne okamžite pridajte 2 polievkové lyžice krému alebo šťavy. Následne zapracujte do zvyšného krému.
  • Želatína na stuženie krémov Dr. Oetker je číra, jemne mletá želatína, ktorá sa používa na prípravu smotanových, tvarohových, jogurtových krémov a náplní  alebo na prípravu dezertov z ovocných štiav. Perfektne drží tvar. Pripravíte si ju zmiešaním obsahu vrecka so 4 polievkovými lyžicami vody a necháte asi 10 minút „napučať“. Za stáleho miešania mierne zohrievajte, kým sa želatína nerozpustí. Pozor, nesmie sa variť! Aby želatína správne fungovala, nesmie prejsť varom. Pridáte pár lyžíc náplne a následne zapracujte do zvyšného krému.
  • Želatína na vaječnú tlačenku a aspiky Dr. Oetker je špeciálne vyvinutá na prípravu rôznych slaných aspikov, tlačeniek a rôsolov. Vyznačuje sa mimoriadnou tuhosťou, vďaka čomu výborne drží tvar. Príprava je jednoduchá, stačí rozpustiť v horúcej vode, náleve či vývare a použijete podľa vášho obľúbeného receptu.
  • Želatínový stužovač Dr. Oetker je ideálny na prípravu šľahačkových, jogurtových, tvarohových a smotanových tort a dezertov. Želatínový stužovač môžete používať namiesto klasickej želatíny. Príprava je rýchla a jednoduchá. Žiadne zahrievanie! Želatínový stužovač pripravíte za studena. Stačí zmiešať so 100 ml vody a pridať do krému alebo náplne.

Cenné rady ako si pripraviť správne želatínu

  • Pozor, želatína sa nesmie variť! Aby vám správne fungovala, nesmie prejsť varom.
  • Ak vám želatína nestuhla ani po niekoľkých hodinách v chladničke, je možné, že ste ju zohriali na vyššiu teplotu – viac ako 90 stupňov.
  • Ak pripravujete dezert či tortu s viacerými vrstvami želatíny je dôležité nechať predchádzajúcu vrstvu poriadne vychladnúť a stuhnúť.
  • Pri ananáse, kiwi čí figách sú špecifické enzýmy, ktoré potláčajú želírovanie, čo znamená, že želatína nemusí správne stuhnúť. Pre lepší výsledok odporúčame toto ovocie mierne povariť.
  • Ak chcete želatínu zafarbiť bez použitia farbiva, môžete namiesto vody použiť ovocnú šťavu, džús alebo rozmixované ovocie vo farbe, ktorú chcete dosiahnuť.

Skvelé receptové inšpirácie nájdete na www.oetker.sk.

Zdroj: PR článok
Odporúčame