TEST jahodových džemov: Ktorý u nás zabodoval veľkými kúskami jahôd?

Jahodový džem, Test

Otestovali sme viacero druhov jahodových džemov (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Jahodový džem. To sú prázdniny na dedine a čas bez starostí na slnečnej verande u starých rodičov. Jedna lyžička vás v okamihu prenesie do sladkého detstva. Alebo si iba mrzuto povzdychnete, že ani džem už nie je to, čo býval. V obchodoch nájdeme veľa značiek a podaktoré možno dobre vyzerajú, ale chuť ovocia sa v nich stráca. Zaumienili sme si, že pohľadáme jahodový džem, ktorý najviac pripomína ten domáci.

Odkiaľ sa vzal džem?

Sezóna ovocia trvá pár mesiacov a čerstvé dlho nevydrží. Ľudia už v stredoveku hútali, ako uchovať plody čo najdlhšie a prišli na chutný spôsob. Okrem sušenia ovocie aj varili a konzervovali medom, olivovým olejom, ba dokonca tiež octom. S príchodom cukru sa z napodobeniny džemu stala ozajstná dobrota. Mohla si ho dovoliť iba vyššia spoločnosť a vraj ho milovala aj Johanka z Arku.

Džem, ako ho poznáme dnes, musí obsahovať minimálne 35 % ovocia, viditeľné kúsky plodov a nemá byť ani riedky ani hustý. Práve tým sa líši od marmelády, ktorá má hladkú, hustejšiu textúru a pridávajú sa do nej citrusy. A aký je rozdiel medzi džemom a lekvárom? Nuž, lekvár sa pripravuje oveľa dlhšie. Ovocie sa varí bez cukru, kým zhustne. Potom sa buď pridá cukor alebo lekvár zostane čistý.

Jahodový džem, Test
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Ako sme testovali

V obchodoch je toľko džemov, až bol problém vybrať iba 5 vzoriek. Karty sme rozdali slovenským aj zahraničným značkám a dokonca vyskúšali netradičný džem bez cukru. Ochutnávali sme ich na lyžičke aj s rožkom.

Okrem farby, chute a vône sme chceli vedieť, či sa dobre natierajú a nie sú riedke. Tiež sme zisťovali, čo sa dáva do kupovaných džemov okrem ovocia. Podľa vyhlášky džem nesmie obsahovať syntetické látky a farbivá. Povolené sú želírujúce látky, pektín, citrónová šťava, prípadne ovocná alebo cviklová šťava na prifarbenie. Výhodou bol nižší obsah cukru a svoje povedal aj obal. Čo myslíte, odráža sa kvalita jahodového džemu od ceny alebo sú dobré aj lacné značky?

Darbo

Cena: 4,39 € / 450 g, teda 0,98 € za 100 g
Zloženie: jahody, cukor koncentrovaná citrónová šťava, želírujúca látka: pektín
Výživové údaje na 100 g: energia / 228 kcal, sacharidy / 55 g z toho cukry 55 g, tuky / 0 g, bielkoviny / 0,5 g, soľ / 0,01 g

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
TEST tavených syrov v črievku: Našli sme lacnejšiu kópiu slovenskej klasiky – za polovičnú cenu!
Jahodový džem, Test
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Rakúska značka varí svoje džemy z kvalitného ovocia podľa starej rodinnej receptúry pri miernych teplotách, aby si plody uchovali čo najviac vlastností. Samotný obal vzbudzuje dojem domácej výroby a uvádza potrebné informácie. Jahodový džem je vyrobený z 50 g ovocia na 100 g s obsahom cukru 55 g. Vyzdvihujeme, že namiesto kyseliny citrónovej je použitá citrónová šťava z koncentrátu.

Džem má prirodzenú farbu a pekne vonia po ovocí. Textúra je hladká, s menšími kúskami ovocia, množstvom semiačok a dobrou konzistenciou. Rozotiera sa ľahko a rovnomerne. Chuť je čistá, trocha sladšia s nádychom jahôd. Džem od našich susedov hodnotíme ako dobrý produkt za prijateľnú cenu.

Obal: ⚫⚫⚫⚫⚫
Zloženie: ⚫⚫⚫⚫⚪
Farba a vôňa: ⚫⚫⚫⚫⚫
Konzistencia: ⚫⚫⚫⚫⚪
Chuť: ⚫⚫⚫⚫⚪
Cena vs Kvalita: ⚫⚫⚫⚫⚪ 

Hamé

Cena: 3,49 € / 340 g, teda 1,05 € za 100 g
Zloženie: jahody 50 %, cukor, voda, želírujúca látka: pektín, kyselina citrónová
Výživové údaje na 100 g: energia / 210 kcal, sacharidy / 51,7 g z toho cukry 51,1 g, tuky / 0,3 g, bielkoviny / 0,3 g, soľ / 0 g

Jahodový džem, Test
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Český výrobca je známy nielen u nás, ale aj vo Veľkej Británii či Rusku. Vytvoril špeciálnu radu džemov so zníženým obsahom cukru, pričom nechýba medzi nimi ani jahodový. Informácie na obale sú prehľadné a čitateľné. Na 100 g džemu pripadá 51,1 g cukru a má aj o niečo menej kalórií.

Džem je tmavší a jahodová vôňa má sladko-kyslasté tóny. Na pohľad sa zdá byť vysoko želírovaný, no po premiešaní je konzistencia optimálna – s veľkými kúskami ovocia a množstvom zrniečok. Prítomnosť ovocia je teda zjavná. Znížený obsah cukru poznať na chuti. Džem je príjemne sladkastý, svieži a necháva vyniknúť jahody. Hamé má cenu primeranú kvalite a chuť, akú od džemu očakávame. Jedinou výhradou je voda v zložení a tmavšia farba.

Obal: ⚫⚫⚫⚫⚫
Zloženie: ⚫⚫⚫⚫⚪
Farba a vôňa: ⚫⚫⚫⚫⚪
Konzistencia: ⚫⚫⚫⚫⚫
Chuť: ⚫⚫⚫⚫⚫
Cena vs Kvalita: ⚫⚫⚫⚫⚫   28

Maribel

Cena: 2,19 € / 450 g, teda 0,49 € za 100 g
Zloženie: cukor, jahody, koncentrát citrónovej šťavy, želírujúca látka pektín
Výživové údaje na 100 g: energia / 224 kcal, sacharidy / 54,2 g z toho cukry 53,7 g, tuky / 0,1 g bielkoviny / 0,4 g, soľ / 0,02 g

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
TEST kremžskej horčice: Rokmi overená klasika vyhrala – bola by aj vaším favoritom?
Jahodový džem, Test
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Značka obchodného reťazca Lidl na prvý pohľad zaujme veľkosťou balenia. Jahodový džem obsahuje 50 g ovocia a 56 g cukru na 100 g. Krajina pôvodu nie je uvedená.

Džem má prirodzenú farbu jahôd a prenikavú ovocnú vôňu. Je síce trocha redší, no z pečiva nesteká. Stopy po ovocí sú však menej viditeľné – nepatrné kúsky ovocia a menej zrniečok. Džem je sladší, ale svieži s jemnou jahodovou chuťou. Lidl ponúka veľké balenie za výhodnú cenu a vlastnosti džemu sú ideálne na použitie do koláčov a krémov.

Obal: ⚫⚫⚫⚫⚪
Zloženie: ⚫⚫⚫⚫⚪
Farba a vôňa: ⚫⚫⚫⚫⚫
Konzistencia: ⚫⚫⚫⚫⚪
Chuť: ⚫⚫⚫⚫⚪
Cena vs Kvalita: ⚫⚫⚫⚫⚫  26

Riso

Cena: 2,79 € / 340 g, teda 0,82 € za 100 g
Zloženie: jahody 53,5 %, cukor, jablká, kyselina citrónová, želírujúca látka: pektín
Výživové údaje na 100 g:energia / 253 kcal, sacharidy / 61,8 g z toho cukry 60,18 g, tuky / 0,25 g, vláknina / 1 g, bielkoviny / 1 g, soľ / 0,01 g

Jahodový džem, Test
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Tradičná slovenská značka sa môže pochváliť dobrou dostupnosťou v obchodoch. Sklenený obal má prehľadnú a dobre čitateľnú etiketu, vďaka ktorej poznáme obsah vlákniny, čo u väčšiny vzoriek nie je uvedené. Džem obsahuje najviac cukru, a to 60 g na 100 g. Podiel jahôd je kúsok nad priemerom, no prekvapením sú jablká v zložení. Ostatné použité suroviny sú v poriadku.

Džem má tmavšiu farbu, podobnú skôr malinám ako jahodám. Vôňa je nevýrazná. Po premiešaní vidieť väčšie kúsky ovocia a hustá textúra nám pripomína želé. Tým pádom sa aj horšie rozotiera. Z nášho subjektívneho pohľadu je príliš sladký, akoby sme mali v ústach cukrové želé. Riso ponúka dobrú cenu a veľké kúsky ovocia. Mínusom sú však jablká v zložení, hustá konzistencia a veľa cukru.

Obal: ⚫⚫⚫⚫⚫
Zloženie: ⚫⚫⚫⚪⚪
Farba a vôňa: ⚫⚫⚫⚫⚪
Konzistencia: ⚫⚫⚫⚪⚪
Chuť: ⚫⚫⚫⚪⚪
Cena vs Kvalita: ⚫⚫⚫⚪⚪  21

Votabo

Cena: 3,99 € / 260  ml, teda 1,53
Zloženie: jahody 99,4 %, stévia 1 %, kyselina citrónová, pektín
Výživové údaje na 100 g: energia / 55 kcal, sacharidy / 13,7 g z toho cukry 4,8 g, tuky / 0,5 g, vláknina / 2,9 g, bielkoviny / 0,8 g, soľ / 0,01 g

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
KVÍZ Uhádnete názvy exotického ovocia len podľa obrázka? Snáď neskončíte už pri prvej otázke
Jahodový džem, Test
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Slovenská značka je populárna najmä medzi návštevníkmi farmárskych trhov a obchodov so zdravými potravinami. Balenie s originálnym dizajnom v hranatom pohári je dobre zapamätateľné a skladné, text zase prehľadný a čitateľný. Veľkosť balenia je neštandardne vyčíslená v objemových jednotkách. Na výrobu 100 g džemu je použitých až 142 g ovocia. Produkt neobsahuje žiaden cukor, vďaka čomu má menej kalórií, viac živín a je vhodný aj pre diabetikov. Toto sú bezkonkurenčné vlastnosti.

Džem vonia po jahodách, má prirodzenú farbu a správnu hustotu. Obsahuje veľa menších kúskov ovocia a množstvo zrniečok. Chuť je nefalšovane jahodová, svieža, no prekáža nám stévia, ktorá vytvára akúsi pachuť v pozadí. Vyššia cena je opodstatnená vysokým podielom jahôd, no zdravý variant nemusí chutiť každému.

Obal: ⚫⚫⚫⚫⚫
Zloženie: ⚫⚫⚫⚫⚫
Farba a vôňa: ⚫⚫⚫⚫⚫
Konzistencia: ⚫⚫⚫⚫⚫
Chuť: ⚫⚫⚫⚪⚪
Cena vs Kvalita: ⚫⚫⚫⚫⚪  27

Záverečné zhodnotenie

Testovanie dopadlo k našej spokojnosti, pričom všetky značky spĺňajú náležitosti pre označenie „džem“. Neobsahujú syntetické látky a obsahom ovocia dokonca prevyšujú povolené minimum najmenej o 15 g na 100 g produktu. Najväčšie rozdiely vnímame vo farbe a veľkosti kúskov ovocia. Čo sa týka chuti, niekde cítiť jahody viac, inde menej ale žiadny nie je vyslovene zlý.

Najmenej bodov získal džem Riso s najvyšším obsahom cukru a želatínovou konzistenciou. Určite sa ale nájdu maškrtníci, ktorí majú práve takýto džem radi. Nám na do chute najviac trafila značka Hamé s veľkými kúskami jahôd. Práve tu sme postrehli, akú zmenu chute urobí, keď je cukru o pár gramov menej. Džem je akurát hustý, svieži a jasne rozpoznať ovocie.

Chladní sme nezostali ani pri džeme Votabo s vysokým podielom ovocia. Možno by získal prvenstvo, ak by sa v zložení nenachádzala stévia. Značka Darbo neprekvapila ani nesklamala a Lidl ukázal, že aj lacnejší džem môže byť dobrý.

Aký džem najčastejšie konzumujete?


*Názory prezentované v uvedenom teste sú výlučne subjektívnym hodnotením redakcie a nepodliehajú komerčnej spolupráci. Hoci sa snažíme v každom teste obsiahnuť čo najviac produktov, článok nemusí obsahovať všetky výrobky dostupné na trhu v čase realizácie testu. Čitatelia môžu rovnako vyjadriť svoj názor na produkty v záverečnej ankete či v komentári.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame