Zostalo vám staršie pečivo? Máme pre vás niekoľko nápadov, ako ho využiť!

rôzne pečivo

Staršie pečivo sa dá využiť na viacero spôsobov (Zdroj: Freepik/freepik)

Nakúpili ste pred sviatkami viac pečiva ako ste potrebovali? Neplytvajte ním a nevyhadzujte ho, pretože sa dá použiť na množstvo spôsobov. Okrem strúhanky si z neho môžete pripraviť napríklad knedle, polievku, rýchlu desiatu či slanú chuťovku.

Chlebové knedle z mikrovlnky

Potrebovať budete 3 väčšie alebo 4 malé krajce chleba (150g), 40 ml vlažnej vody, 2 vajcia, 2 ČL soli, 300 g hrubej múky, ¾ balíčku prášku do pečiva, 1 PL masti.

Cibuľku si nakrájajte nadrobno a opražte ju na masti na panvici. Nechajte vychladnúť. Tvrdý chlieb nakrájajte na zhruba centimetrové kocky a dajte do misy. Vo vode rozmiešajte žĺtky, ktoré nalejte na chleba. Zmes zamiešajte.

Do múky preosejte prášok do pečiva a pridajte do chlebovej zmesi. Osoľte a pridajte vychladnutú cibuľu. Nakoniec zľahka vmiešajte tuhý sneh z bielkov.

Hrnčeky alebo silikónovú formu vymažte maslom. Priemer by mali mať zhruba 7,5 cm a vyjde vám päť hrnčekov. Naplňte ich do troch štvrtín pripravenou zmesou. Na výkone 700W budú knedle hotové za 6 – 8 minút.

hrnček v mikrovlnke
Hrnčeky s cestom vložte do mikrovlnky a o pár minút budú knedle hotové (Zdroj: Freepik/jiradej)

Zapekané pečivo

Na zapekané dobroty zo staršieho chleba existuje množstvo receptov. Aj takáto chutná desiata alebo večera je dobrým spôsobom ako staršie pečivo využiť. Stačí ho natrieť horčicou, obložiť salámou a nastrúhaným syrom a dať zapiecť. Vyskúšať môžete napríklad tento lahodný slaný koláč, plnené žemle alebo chrumkavý bochník.

Krutóny

Krutóny sa zídu najmä vtedy, ak si bez nich neviete dobrú krémovú polievku ani predstaviť. Skvelo sa však hodia aj do šalátov. Suché pečivo jednoducho pokrájajte a opečte na oleji na panvici.

Rovnomernejšie zapečenie získate, keď ho uložíte na plech, prelejete olejom a dáte zapiecť na 200 °C dozlatista. Použiť môžete rôzne druhy oleja a doplniť ich bylinkami či koreninami, ktoré doplnia chuť polievky. Na ochutenie chrumkavého pečiva je však najobľúbenejší obyčajný cesnak.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Varené víno podľa známeho šéfkuchára: Pridáva niečo, čo bežne dávame do polievky!
šalát s krutónmi
Chrumkavé krutóny sa hodia aj do šalátov (Zdroj: Freepik/KamranAydinov)

Sucháre

Ochutené sucháre nemusíte kupovať v obchode. Zo starších rožkov či bagiet ich budete mať tento snack hotový za pár minút. Navyše si ich môžete dochutiť úplne podľa svojich predstáv. Nápady na ochutenie slaných suchárov nájdete aj v tomto článku.

Domce sucháre budú lepšie ako z obchodu (Zdroj: Freepik/weyo)

Chlebová polievka

Polievka zo staršieho chleba je sýta a rýchla na prípravu. Starší chlieb jednoducho nakrájajte a rozvarte vo vode. Ochuťte majoránkou, soľou, pretlačeným cesnakom a ligurčekom. Na chuť môžete pridať aj za lyžicu bravčovej masti alebo rozšľahané vajíčko.


Snažíte sa aj vy zúžitkovať staršie pečivo?

Zdroj: plnielanu.sk, videokucharka.cz
Odporúčame