Červené plody na šípových kríkoch sa dajú v tomto období len ťažko prehliadnuť. A bola by to škoda, pretože obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok. Ak ste už predtým vyskúšali rôzne čaje, džemy, sirupy či likéry a hľadáte inšpiráciu, ako by sa ešte dali použiť, pripravte si z nich túto sladkosť. Kandizované šípky sa navyše skvelo hodia na prípravu koláčov.
Potrebujeme
- 240 g šípok
- 80 g cukru
- 40 ml vody
- papier na pečenie
- kryštálový cukor na obalenie
Postup
Šípky umyte pod tečúcou vodou. Nechajte ich odkvapkať a jemne ich osušte kuchynskou alebo papierovou utierkou.
Z každej šípky vyberte pomocou čajovej lyžičky alebo menšieho nožíka semienko.
V hrnci rozpustite cukor v 40 ml vody. Pridajte šípky a povarte na strednej teplote. Uistite sa, že sú všetky šípky dobre obalené sirupom aj zvnútra. Kvôli tomu treba hrniec jemne pootáčať a šípky pravidelne prelievať lyžičkou. Občas hrncom trochu zatraste. Šípky varte kým nezačnú slabo hnednúť, asi 5 až 10 minút.
Potom šípky rýchlo, no postupne vyberajte pomocou dierovanej naberačky a vyklopte ich na papier na pečenie posypaný kryštálovým cukrom. Posypte ich cukrom aj zvrchu a pomocou dvoch vidličiek ich v ňom obaľte.
Šípky vyberajte v menších dávkach, aby sa na seba príliš nelepili. Ak sa zlepia, oddeľte ich. Sirup bude počas vyberania rýchlo tuhnúť. Každá šípka by mala byť celkom obalená cukrom.
Kým sa budú sušiť, odstráňte z nich prípadné väčšie nánosy cukru. Pridajte ešte trochu cukru a znovu ich v ňom obaľte.
Kandizované šípky skladujte v sklenenej nádobe.
Túto dávku receptu by ste nemali zvyšovať, pretože je najlepšie, aby boli šípky v sirupe v jednej vrstve. Nezlepia sa tak príliš dohromady.
Zdieľať na