Bežné príchute džemov už pozná každý: Tieto netradičné sa v komore dlho neohrejú!

Pripravte si tento rok džemy s netradičnými surovinami (Zdroj: Freepik/studioworkstock)

Najčastejším spôsobom, ako spotrebovať čerstvé ovocie, je príprava džemov. Tradičnú chuť jahodového, marhuľového alebo čučoriedkového džemu už pozná každý. Skúste preto tentoraz staviť na nové, zaujímavé kombinácie príchutí a uvidíte, že sa zjedia ako prvé.

Egrešový džem s pomarančom a medovkou

  • 1200 g egrešov
  • kôra a šťava zo štyroch pomarančov
  • 4 PL nasekanej čerstvej medovky
  • 800 g cukru

Z egrešov najskôr odstráňte ostne.

Egreše, pomarančovú kôru, šťavu a cukor dajte do hrnca a na nízkom stupni varte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom zmes priveďte k varu a povarte ešte 15 – 20 minút.

Pomocou pučidla na zemiaky popučte už zmäknuté egreše.
Penu na povrchu džemu postupne odstraňujte.

Na záver vhoďte medovku a džem rozdeľte do zaváracích pohárov. Dobre ich uzavrite a nechajte aspoň 10 minút postáť hore dnom, aby sa viečka chytili.

Kombinácia egrešov a pomaranča vás dostane (Zdroj: Freepik/freepik)

Džem z červeného melóna

  • 2 hrnčeky melónového pyré
  • ¼ hrnčeka čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 hrnčeky cukru
  • 6 PL pektínu

Melón, citrónovú šťavu a cukor dajte do hrnca. Priveďte k varu a potom stíšte teplotu.

Pridajte pektín a dobre ho rozmiešajte metličkou alebo vidličkou, aby sa rozpustili prípadné hrudky.

Znovu priveďte zmes k varu, stíšte teplotu a na nižšej teplote povarte asi 20 minút. Aspoň raz za minútu zmes premiešajte.

Nalejte džem do pripravených pohárov, zatiahnite viečka a poháre nechajte postáť hore dnom asi 10 minút.

Melónový džem musíte vyskúšať (Zdroj: Freepik/freepik)

Slivkový džem s Amarettom

  • 1 kg zrelých sliviek (môžu byť aj trochu prezreté)
  • 500 g želírovacieho cukru
  • 240 ml Amaretta
  • štipku mletej škorice

Odkôstkované a nadrobno nakrájané slivky umiestnite do väčšieho hrnca so širším dnom a zasypte ich cukrom.

Priveďte k silnejšiemu varu, potom stíšte teplotu a povarte ďalších 15 minút.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Viete ako vyprať čipkovanú látku? Takto sa vám nezničí ani nepokrčí!

Vlejte Amaretto a povarte ďalšie 2 až 3 minúty. Primiešajte škoricu.

Hotový džem nalejte do pohárov, uzavrite ich a nechajte postáť hore dnom minimálne 10 minút.

Vďaka Amarettu a škorici dodáte slivkovému džemu šmrnc (Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

Hruškový džem s kardamomom

  • 1800 g zrelých hrušiek (najlepšie odrody Williams)
  • 800 g cukru
  • ½ hrnčeka + 1 PL čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 PL celých toboliek zeleného kardamomu
  • 1 PL medu

Hrušky ošúpte, vykrojte jadrovníky a nakrájajte ich na menšie kúsky. Tie vložte do veľkej sklenenej alebo keramickej misy a posypte cukrom a citrónovou šťavou. Misku zakryte a odložte na celú noc do chladničky.

Kovovú lyžicu vložte do mrazničky. Pripravené hrušky umiestnite aj so šťavou do väčšieho hrnca a priveďte k varu. Tobolky kardamomu zľahka podrvte v mažiari, vložte ich do vajíčka na čaj a pridajte ho k ovociu.

Varte na vyššej teplote a pravidelne miešajte, až kým nezačne šťava hustnúť a hrušky nezostanú priehľadné. Trvať by to malo asi 10 minút. Hrniec odložte zo sporáka.

Odoberte zhruba tretinu hrušiek a rozmixujte ju v mixéri na hladké pyré. Pyré dajte do hrnca a znovu všetko priveďte k varu. Miešajte na stredne vyššej teplote asi 5 minút, kým džem nezhustne.

Či je džem hotový zistíte tak, že na vychladenú lyžičku z neho trochu kvapnete a znovu ju vložíte na 30 sekúnd do mrazničky. Keď potom lyžičku vytiahnete, džem by mal byť hustý a pomaly z nej stekať. Ak je príliš riedky, ešte ho zopár minút povarte a test zopakujte.

Z hotového džemu vyberte čajové vajíčko s kardamomom a primiešajte doň med. Džem prelejte do zaváracích pohárov, dobre uzavrite a nechajte postáť 10 minút hore dnom.

Kardamom vnesie džemu nečakanú súhru chutí (Zdroj: Freepik/Julka586)

Pripravujete si aj vy netradičné príchute džemov?

Zdroj: plnielanu.sk, foodandwine.com, melaniecooks.com, larderlove.com, attachmentmummy.com
Odporúčame