Najčastejším spôsobom, ako spotrebovať čerstvé ovocie, je príprava džemov. Tradičnú chuť jahodového, marhuľového alebo čučoriedkového džemu už pozná každý. Skúste preto tentoraz staviť na nové, zaujímavé kombinácie príchutí a uvidíte, že sa zjedia ako prvé.
Egrešový džem s pomarančom a medovkou
- 1200 g egrešov
- kôra a šťava zo štyroch pomarančov
- 4 PL nasekanej čerstvej medovky
- 800 g cukru
Z egrešov najskôr odstráňte ostne.
Egreše, pomarančovú kôru, šťavu a cukor dajte do hrnca a na nízkom stupni varte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom zmes priveďte k varu a povarte ešte 15 – 20 minút.
Pomocou pučidla na zemiaky popučte už zmäknuté egreše.
Penu na povrchu džemu postupne odstraňujte.
Na záver vhoďte medovku a džem rozdeľte do zaváracích pohárov. Dobre ich uzavrite a nechajte aspoň 10 minút postáť hore dnom, aby sa viečka chytili.

Džem z červeného melóna
- 2 hrnčeky melónového pyré
- ¼ hrnčeka čerstvej citrónovej šťavy
- 2 hrnčeky cukru
- 6 PL pektínu
Melón, citrónovú šťavu a cukor dajte do hrnca. Priveďte k varu a potom stíšte teplotu.
Pridajte pektín a dobre ho rozmiešajte metličkou alebo vidličkou, aby sa rozpustili prípadné hrudky.
Znovu priveďte zmes k varu, stíšte teplotu a na nižšej teplote povarte asi 20 minút. Aspoň raz za minútu zmes premiešajte.
Nalejte džem do pripravených pohárov, zatiahnite viečka a poháre nechajte postáť hore dnom asi 10 minút.

Slivkový džem s Amarettom
- 1 kg zrelých sliviek (môžu byť aj trochu prezreté)
- 500 g želírovacieho cukru
- 240 ml Amaretta
- štipku mletej škorice
Odkôstkované a nadrobno nakrájané slivky umiestnite do väčšieho hrnca so širším dnom a zasypte ich cukrom.
Priveďte k silnejšiemu varu, potom stíšte teplotu a povarte ďalších 15 minút.
Vlejte Amaretto a povarte ďalšie 2 až 3 minúty. Primiešajte škoricu.
Hotový džem nalejte do pohárov, uzavrite ich a nechajte postáť hore dnom minimálne 10 minút.

Hruškový džem s kardamomom
- 1800 g zrelých hrušiek (najlepšie odrody Williams)
- 800 g cukru
- ½ hrnčeka + 1 PL čerstvej citrónovej šťavy
- 1 PL celých toboliek zeleného kardamomu
- 1 PL medu
Hrušky ošúpte, vykrojte jadrovníky a nakrájajte ich na menšie kúsky. Tie vložte do veľkej sklenenej alebo keramickej misy a posypte cukrom a citrónovou šťavou. Misku zakryte a odložte na celú noc do chladničky.
Kovovú lyžicu vložte do mrazničky. Pripravené hrušky umiestnite aj so šťavou do väčšieho hrnca a priveďte k varu. Tobolky kardamomu zľahka podrvte v mažiari, vložte ich do vajíčka na čaj a pridajte ho k ovociu.
Varte na vyššej teplote a pravidelne miešajte, až kým nezačne šťava hustnúť a hrušky nezostanú priehľadné. Trvať by to malo asi 10 minút. Hrniec odložte zo sporáka.
Odoberte zhruba tretinu hrušiek a rozmixujte ju v mixéri na hladké pyré. Pyré dajte do hrnca a znovu všetko priveďte k varu. Miešajte na stredne vyššej teplote asi 5 minút, kým džem nezhustne.
Či je džem hotový zistíte tak, že na vychladenú lyžičku z neho trochu kvapnete a znovu ju vložíte na 30 sekúnd do mrazničky. Keď potom lyžičku vytiahnete, džem by mal byť hustý a pomaly z nej stekať. Ak je príliš riedky, ešte ho zopár minút povarte a test zopakujte.
Z hotového džemu vyberte čajové vajíčko s kardamomom a primiešajte doň med. Džem prelejte do zaváracích pohárov, dobre uzavrite a nechajte postáť 10 minút hore dnom.

Zdieľať na
Zdieľaní