Vláknina je veľmi dôležitá pre naše zdravie. Nie je tajomstvom, že náš bežný jedálniček jej obsahuje veľmi málo. V oveľa väčšej miere obsahuje sacharidy a tuky, ktoré zaťažujú trávenie a cievny systém. Pre zdravé trávenie je vláknina nevyhnutná, najlepšie keď je prijatá v strave prostredníctvom rozmanitých druhov vlákniny.
Konzumácia dostatočného množstva vlákniny má viacero výhod. Okrem bezproblémového trávenia a fungovania črevného systému, niektoré druhy vlákniny môžu podporovať chudnutie, znižovať hladinu cukru v krvi a bojovať proti zápche. Odporúča sa konzumovať približne 14 gramov vlákniny na každých 1 000 kalórií, ktoré denne príjmeme. Pre ženy je to dávka 24 gramov a pre mužov 38 gramov vlákniny denne.

Potraviny, ktoré majú vysoký obsah vlákniny potrebnej pre naše zdravie
Každý, kto potrebuje zaradiť do svojho jedálnička viac vlákniny, by mal zvážiť zaradenie niektorých z týchto potravín. Ideálne je konzumovať ich v surovom stave, napríklad ako súčasť šalátu alebo smoothie.
Hruška je chutné a nutrične hodnotné ovocie. Je jedným z najlepších zdrojov vlákniny. Surová hruška obsahuje približne 3,1 gramu vlákniny na 100 gramov ovocia.
Jahody patria medzi ovocie s najvyšším množstvom živín a vitamínov, napríklad vitamínu C, mangánu a antioxidantov. Na 100 gramov ovocia obsahujú 2 gramy vlákniny.
Avokádo je nabité vysokým obsahom zdravých tukov. Má vysoký obsah vitamínu C, draslíka, horčíka, vitamínu E a vitamínov skupiny B. V 100 gramoch avokáda sa skrýva 6,7 gramu vlákniny.
Jablká patria k najobľúbenejšiemu ovociu v našich končinách. Majú množstvo benefitov a 4,4 gramu vlákniny na 100 gramov ovocia.
Maliny charakterizuje prenikavá chuť a vysoké hodnoty nutričných živín, najmä vitamínu C a mangánu. V 100 gramoch malín sa skrýva 6,5 gramu vlákniny.
Banány obsahujú vitamín C, vitamín B6 a draslík. Zelený alebo nezrelý banán obsahuje značné množstvo rezistentného škrobu typu nestráviteľného uhľohydrátu, ktorý funguje ako vláknina. Obsahujú 2,6 gramu vlákniny na 100 gramov ovocia.
Mrkva je chutná, chrumkavá zelenina s vysokým obsahom vitamínu K, vitamínu B6 a betakaroténov. 100 gramov mrkvy obsahuje 2,8 gramu vlákniny.
Červená repa je ďalšia koreňová zelenina s vysokým obsahom folátov, železa, medi, mangánu a draslíka. V 100 gramoch červenej repy je 2,8 gramu vlákniny.
Brokolica je doslova nabitá vitamínom C, vitamínom K, vitamínmi skupiny B, draslíkom, železom, mangánom, antioxidantami a bielkovinami. Približne 2,6 gramu vlákniny sa nachádza v 100 gramoch brokolice.
Artičoky možno nie sú nás bežne používané, ale patria k zelenine s najvyšším obsahom vlákniny a iných nutričných látok. Až 5,4 gramu vlákniny sa nachádza v 100 gramov tejto zeleniny.
Zdieľať na
Zdieľaní