Dobroty z kvasenej kapusty: Pochuťte si a doplňte vitamíny aj v zime!

kapusta

sxc.hu

V domácnostiach, kde sa kyslá kapusta tlačí v jesennom období do sudov, proces kvasenia už prebieha v plnom prúde. Takáto verzia je síce najchutnejšia, no ak bývate v paneláku, za kyslou kapustou môžete vyraziť do obchodu. Príprava jedál z tejto suroviny je pre vysoký obsah vitamínov v zimných dňoch mimoriadne dôležitá. Inšpirujte sa tradičnými receptami, aké s láskou pripravovali aj naše staré mamy.

Kapustovka ako od babičky

Ingrediencie: 500 g kyslej kapusty, 250 g zemiakov, hrsť sušených hríbov (cca 10 g), 30 g cibule, 25 g múky (na zahustenie), 50 g slaniny, 250 ml kyslej smotany, štipku cukru (5 g), soľ, vodu

Postup: Hríby vopred namočíme a potom ich spolu s kapustou dáme variť do hrnca s vodou. Povaríme na miernom ohni, kým kapusta trošku nezmäkne. Očistíme zemiaky aj cibuľu, pokrájame a spolu s troškou cukru pridáme do polievky. Pred koncom varenia zmiešame múku s kyslou smotanou, prilejeme do polievky a ďalej varíme. Na koniec pridáme roztopenú a uškvarenú slaninku.

Tip: Z tejto polievky si môžete urobiť ešte sýtejšiu „chlapskú“ verziu. Stačí, ak spolu so zemiakmi do nej vhodíte aj pokrájanú domácu klobásu.


Mohlo by vás zaujímať: Zázrak pre vaše zdravie: Spravte si kvasenú kapustu aj sami doma!


Koložvárska kapusta

Čo budeme potrebovať: kyslú kapustu (podľa veľkosti pekáča cca 600 g), rovnakú gramáž mletého bravčového mäsa, polovicu gramáže ryže (cca 250 g), 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku (podľa chuti aj viac), 1 téglik smotany na šľahanie (250 ml), 1 domácu klobásu, slaninu, olej na vyprážanie a vymastenie, koreniny (čierne korenie, mletú papriku, drvenú rascu), soľ

Ako na to: Najskôr si uvaríme ryžu (nie úplne domäkka, ešte sa bude tepelne upravovať v rúre). Speníme jednu nakrájanú cibuľu na oleji a opražíme na nej bravčové mäso, do ktorého pridáme koreniny aj cesnak. Mäso opäť neupravujeme do úplne mäkkej konzistencie. Následne speníme aj druhú nakrájanú cibuľu na oleji a opražíme na nej kyslú kapustu. Na samostatnej panvici necháme roztopiť slaninku a oškvaríme ju spolu s nakrájanou klobásou.

Keď máme jednotlivé ingrediencie do vrstiev predpripravené, vymastíme si pekáč (môžeme použiť aj bravčovú masť). Dno pekáča vystelieme polovicou kapusty, na ňu poukladáme mleté mäso, na mäso rovnomerne uložíme ryžu a na ňu slaninu s klobásou. Ako posledná vrstva pôjde druhá polovica kyslej kapusty. Pekáč zalejeme smotanou a popicháme vidličkou. Vložíme do predhriatej rúry na 190 °C a pečieme asi 20 minút zakryté. Potom odkryjeme a necháme ešte 25 minút zapiecť.


Mohlo by vás zaujímať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená


Jednoduchý Segedín

Suroviny: kyslú kapustu, kvalitné bravčové mäso, cibuľu, mletú červenú papriku, soľ, šľahačkovú smotanu (1 téglik), hladkú múku na zahustenie, olej

Návod: Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na oleji. Poriadne ju opaprikujeme, posolíme a pridáme na kocky nakrájané mäso. Kúsky mäsa opečieme zo všetkých strán, podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou asi 15 minút. Medzitým aspoň dvakrát premyjeme kyslú kapustu a keď je mäso polomäkké, pridáme ju do gulášu. Podľa potreby opäť podlejeme vodou a dusíme ďalších 20 minút. Tesne pred koncom varenia rozmiešame hladkú múku (cca 2 lyžice) v šľahačkovej smotane a zahustíme ňou guláš. Povaríme asi 2 minúty a odstavíme. Guláš servírujeme s knedľou.


Máte aj vy nejaký obľúbený recept z kyslej kapusty? Napíšte do diskusie a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platný email.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Emma
Odporúčame