Škorica je cenená nielen ako zdroj jedinečnej chuti a arómy. Dokáže tiež pozitívne vplývať na naše zdravie. Vážili si ju už Egypťania a tiež v starovekej Číne, kde bola používaná ako protilátka pri otravách, alebo ako prostriedok bojujúci proti zápche a problémom s močovými cestami. Rovnako dobre vplýva tiež na krvný obeh.
Voňavá kôra stromu
Odkiaľ sa škorica berie? Je to vlastne vysušená kôra škoricovníka cejlónskeho, stromu, ktorý sa najčastejšie vyskytuje v južnej Indii a na Srí Lanke. Tejto škorici sa hovorí pravá alebo cejlónska. Najčastejšie sa však z Ázie dováža takzvaná čínska zo škoricovníku čínskeho, známa tiež ako kasiová. Cejlónska je vzácnejšia a predáva sa v špecializovaných obchodoch, má tiež sladšiu chuť. Tyčinka cejlónskej škorice sa zároveň ľahšie melie. Čínska je zase o niečo tmavšia a tvrdšia, no v prvom rade ľahšie dostupná.
Pozitívne vlastnosti škorice:
- pôsobí proti prechladnutiu a chrípke
- znižuje cholesterol
- podporuje chuť do jedla
- zlepšuje trávenie
- bojuje proti infekciám
- znižuje množstvo cukru v krvi
- bojuje proti celulitíde
Mohlo by vás zaujímať: Škorica je skvelá aj v lete: Pomáha pri chudnutí aj proti celulitíde!
Prírodný liek
Škorica je výborným zdrojom vlákniny, vápnika a železa. Je tiež prírodným antioxidantom, ktorý bojuje s voľnými radikálmi. Vďaka tomu spomaľuje starnutie buniek, dobre pôsobí proti chorobám obehovej sústavy a tiež znižuje pravdepodobnosť vzniku nádorov. Pomáha tiež organizmu chudnúť, keďže zrýchľuje metabolizmus. Jej vplyv na váhu sa tiež prejavuje v tom, že znižuje chuť na sladké a zároveň dodáva pocit sýtosti.
Antibakteriálna, antialergická, antimykotická
Bojuje tiež s baktériami, špeciálne so známou e.coli, ktorá je často spájaná s infekciami močového ústrojenstva. Pôsobí antialergicky a antimykoticky. Takisto sa hovorí, že už polka čajovej lyžičky denne znižuje takzvaný zlý cholesterol. Rovnaké množstvo škorice tiež údajne znižuje množstvo cukru v krvi, takže sa využíva pri liečbe cukrovky. Zároveň sa však odborníci zhodujú, že jedna lyžička je maximom, ktoré by ľudia mali denne konzumovať.
Náš tip: Je vhodným prostriedkom proti akné a ekzémom. Využiť sa v tomto prípade môže škoricová maska. Lyžičku medu zmiešajte s lyžičkou škorice a aplikujte na tvár. Nechajte pred spánkom pôsobiť a následne zmyte teplou vodou. Opakujte každé dva týždne.
Mohlo by vás zaujímať: Päť korení pre zdravie: Majú miesto aj vo vašej kuchyni?
Proti chrípke i prechladnutiu
Počas jesenných a zimných mesiacov, keď na nás útočí chrípka či prechladnutia pôsobí škorica rozohrievajúco. Špeciálne je tak cenená vo fáze, keď choroba ešte neprepukla naplno. Dobre však funguje aj proti horúčke. Nápoj s citrónom, škoricou a medom tak môžete užívať počas prechladnutia, ale aj ako príjemnú a chutnú prevenciu.
Pozor na obličky a pečeň
V súvislosti so škoricou sa však spomínajú aj negatívne účinky na organizmus. Špeciálne v škorice čínskej sa objavuje látka kumarín, ktorá môže škodiť pečeni a obličkám. Preto by si mali na ňu dávať pozor špeciálne tí ľudia, ktorí majú problémy s týmito orgánmi.
Keďže rôzne druhy škorice obsahujú rôzne množstvo kumarínu, je pomerne problematické odhadnúť, koľko je jej pre organizmus škodlivé. Odporúča sa však prijať maximálne 0,1 mg kumarínu na 1 kilogram ľudskej váhy.
Máte radi škoricu? Ako často si ju doprajete? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na