FOTORECEPT Vynikajúce francúzske zemiaky: Klasika, ktorá sa nezunuje!

Francúzske zemiaky

plnielanu.sk

Aj keď to názov nenapovedá, francúzske zemiaky patria medzi slovenskú klasiku. A určite každý má ten svoj osvedčený recept, na ktorý nedá dopustiť. Niekto používa zemiaky varené, iný dáva prednosť surovým, niekto zalieva mliekom, ďalší smotanou… Aj keď postup prípravy francuzákov poznáte nepochybne naspamäť, niekedy nezaškodí urobiť niečo inak, vyskúšať niečo nové a inšpirovať. Naše francúzske zemiaky sú veľmi jednoduché a určite si ich zamilujete.

Potrebujeme:

  • 1,5 kg zemiakov
  • 1 klobásu
  • 2 vajcia uvarené natvrdo
  • 3 surové vajcia
  • šunku nakrájanú na kocky
  • 1 cibuľu
  • kyslú pochúťkovú smotanu
  • soľ, čierne korenie, rascu, korenie na francúzske zemiaky
  • syr na posypanie

Postup:

Zemiaky si ošúpeme a uvaríme do polomäkka. Vychladnuté nakrájame na tenké plátky.

Mohlo by vás zaujímať: Chutný obed alebo večera: Zapečené zemiaky potešia každého Slováka


Klobásu si pokrájame na kolieska, šunku na kocky. Uvaríme vajcia a pokrájame. Do vymastanej zapekacej misy začneme vrstviť. Naspodok dáme zemiaky, osolíme a okoreníme podľa chuti. Pridáme klobásu, šunku, vajíčka a cibuľu, ktorú sme si orestovali na panvici. Prikryjeme druhou vrstvou zemiakov a opäť okoreníme a osolíme.
   

Mohlo by vás zaujímať: Zemiakové inšpirácie: Uvarte si tradičné pochúťky trochu inak


V miske si rozmiešame pochúťkovú smotanu so surovými vajíčkami a zmesou zalejeme zemiaky.
   
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 190 ºC približne 40 minút.

Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché a chutné: Na týchto zemiakových dobrotách si pochutnáte aj vy


Posypeme strúhaným syrom (najčastejšie sa používa ementál, výborné sú však francúzske zemiaky aj s parmezánom) a necháme ešte dopiecť cca 5 minút, kým sa syr neroztopí. Dobrú chuť!

Máte radi francúzske zemiaky? Ako si ich pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recept do diskusie pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk/Mirka, plnielanu.sk/Mirka

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close