Jedlá z kvasenej kapusty: Prospejú imunite a potešia vaše chuťové bunky

kapustnica

plnielanu.sk

Sychravé a čoraz chladnejšie počasie inšpiruje k maškrteniu. Ideálnym jesenným jedlom, ktoré chutí, zahreje a hlavne dodá telu potrebné vitamíny, je kyslá kapusta. Je bohatým zdrojom vitamínu C, ale obsahuje aj K a E. Nachádza sa v nej tiež draslík, betakarotén, kyselina listová a tiamín. Navyše obsahuje aj veľa vlákniny, ktorá napomáha lepšiemu tráveniu a je prirodzeným posilňovačom imunity.

Kapustový závin

Potrebujeme:

Cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • ½ kocky droždia
  • 350 ml mlieka
  • 100 g masla
  • štipku soli
  • 1 lyžičku cukru
 

Kapustová náplň:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 100 g slaniny
  • 1 lyžička rasce
  • soľ
  • korenie
  • olej, alebo masť

Postup: Z múky, mlieka, cukru a droždia necháme vykvasiť. Následne pridáme maslo a soľ a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Na masti alebo oleji upražíme nadrobno nakrájanú slaninku, pridáme kapustu, rascu, korenie a dusíme asi 15 – 20 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti, pričom každú vyvaľkáme, naplníme vychladnutou plnkou a zrolujeme. Vrch každej rolády potrieme zmesou vody a oleja, v pomere 1:1. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C asi na 45 – 50 minút.


Mohlo by vás zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!


Pečené kapustové placky

Potrebujeme:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 500 g hladkej múky
  • 200 g kuracích pŕs
  • 100 ml mlieka
  • 100 ml oleja
  • rasca
  • soľ

Postup: Mäso upražíme, pokrájame na kocky a zmiešame s na kúsky nakrájanou kapustou, olejom, mliekom, soľou, korením a múkou. Vypracujeme cesto, z ktorého formujeme placky. Uložíme ich na vymastený plech a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na pol hodinu. Pred pečením, aj počas neho môžete placky potrieť rozpusteným maslom.


Mohlo by vás zaujať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená


Blesková kapustnica

Potrebujeme:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 50 g slaniny
  • 1 cibuľa
  • 1 paradajkový pretlak
  • 1 klobása
  • bobkový list
  • nové korenie
  • soľ
  • čierne korenie
  • olej

Postup: Na oleji upražíme slaninku a na nej cibuľu. Pridáme paradajkový pretlak, pokrájanú kapustu, soľ, korenie, nové korenie a bobkový list. Podlejeme vodou  a varíme asi 15 minút. Potom vložíme klobásu a uvaríme. Následne klobásu vyberieme, pokrájame a vložíme späť do polievky. Odstavíme a môžeme podávať s kyslou smotanou.


Máte radi kyslú kapustu? Ktoré ďalšie chutné jedlá si z nej pripravujete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii. 

Zdroj: plnielanu.sk, freedigitalphotos.net, Nela

0 odpovedí na “Jedlá z kvasenej kapusty: Prospejú imunite a potešia vaše chuťové bunky”

  1. Ano je zdravá,ale úprimne lutujem ludí čo ju kupujú v obchodoch-min.3-4 ečka.Byvam v paneláku,kapustu mám svoju,vydrží v súdku do marca-apríla,čo zostane dám do pohárov zasterilizujem a vydrží aj do augusta a hlavne že tam nemám to svinstvo v podobe ečok

  2. My sme pred dvoma týždnami tlačili kapustu a dnes som minula zvyšok minuloročnej, ktorá bola stále výborná, chrumkavá a voda (vĎaka chrenu) číra… tiež bývam v paneláku a súdok prebýva v pivnici. Na domácu nedám dopustiť.

  3. Aj my robievame kvasenú kapustu každý rok, ale tento rok sa mi vôbec nepáči. Vykvasila za dva týždne a zostala mäkká, mali sme ju v kuchyni, ale samozrejme sme nekúrili. Asi jej bolo teplo.

  4. Mám odskúšané, v špajzi v paneláku vydržala takmer dva roky, vôbec jej nič nebolo a bola výborná. Natlačili sme zrejme trochu viac ako bolo treba, nechcelo sa mi ju dávať do fliaš a konzervovať, tak som ju nechala v súdku a vydržala do druhého leta. Samozrejme treba dolievať vodu (ja dávam odstátu).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close