Viete, čo s hubami po nazbieraní? Chladnička, nálev aj sušenie, poradíme vám!

Huby

Huby ponúkajú množstvo výživných a energických látok (Foto: Gettyimages)

Jar a leto sú ako stvorené pre hubárčenie a prechádzky po zákutiach lesa. Huby obľubujú mnohí, ich jedinečná aróma a chuť je neopísateľná. Slabé znalosti a vedomosti však môžu spôsobiť obrovské problémy. Na čo si dať pozor?

Skladujte ich správne

Nesprávne skladovanie húb je jeden z dôvodov, ktorý môže spôsobiť otravu ľudského organizmu. Upozorňujú na to odborníci. Podľa štatistík je na Slovensku hospitalizovaných každý rok okolo 100 až 120 pacientov s otravou hubami, pričom u troch až štyroch je otrava zároveň aj príčinou úmrtia. Otráviť sa môžete napríklad starými a nahnitými hubami, ktoré boli napadnuté nižšími a cudzopasnými.

Huby môžete po dobu 2-3 dní skladovať aj v chladničke, avšak neumývajte ich! Iba ich rozkrojte, aby ste objavili prípadné červy a zlé vyhoďte. Majte ich v plastovej otvorenej nádobke s otvormi. Ak plody lesa nespotrebujete ihneď, zamrazte ich. Ideálne je však pred tým huby povariť v neosolenej vode asi 5 minút. Medzi obľúbené možnosti skladovania patrí aj kyslý nálev. Najlepšie sa naň hodia malé huby s pevnými klobúkmi. Na 1 kg húb použijeme asi 0,2 l octu, asi pollitra vody, dve lyžičky cukru a lyžičku soli. Poháre naplňte aj malými cibuľkami.

Väčšina z nás však najčastejšie huby suší. Masliaky sa ale na tento proces nehodia, ideálne sú suchohríby. Tie pokrájame na plátky a sušíme asi 3 dni. Použijeme papier na pečenie alebo záclonu. Skladujte ich v pohári s bobkovým lístkom. Takto vysušené dokážu vydržať aj niekoľko rokov.

Najnebezpečnejšia je muchotrávka zelená

Lekári zdôrazňujú, že najnebezpečnejšia je otrava s príznakmi po 12 a viac hodinách po požití húb. Najnebezpečnejšia je muchotrávka zelená. Spôsobí otravu, ktorá má nielen vysokú, ale aj závažnú mortalitu. Hoci sa od 80. rokov minulého storočia vďaka novozavedeným liečebným postupom znížila úmrtnosť pod 20 percent, prípady otravy touto hubou sa vyskytujú aj naďalej.

V slovenských lesoch rastie približne 6 000 druhov húb, pričom jedlých a chuťovo výborných je ich približne len 150. Ľudia si najčastejšie mýlia jedovatú muchotrávku zelenú s bedľami či šampiňónmi. Medzi ďalšie jedovaté druhy muchotrávok patria aj muchotrávka končistá, muchotrávka biela, muchotrávka tigrovaná a muchotrávka kráľovská.

Viete poskytnúť prvú pomoc?

V rámci prvej pomoci je podľa slov odborníkov dôležité vyvolať vracanie a zariadiť prevoz do nemocnice. Pri podozrení na otravu hubami je potrebné zaistiť všetok dostupný materiál, ako napríklad odrezky z húb, obsah žalúdka, vývratky, stolicu, aby sa z týchto vzoriek dal určiť pôvodca otravy.

Ako sa prejavuje otrava:

  • bolesťou brucha
  • nevoľnosťou
  • pocitom na vracanie až vracaním
  • hnačkami
  • kŕčmi
  • malátnosťou
  • potením

Veľký atlas húb, s ktorým vám pôjde zbieranie odruky! Nájdete na Martinus.sk

Zdroj: TASR

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close