Za posledné roky sme si veľa snehu na Vianoce neužili. Snehovú nádielku však môžete mať na tanieri. Upečte veniec z kysnutého cesta, plný vianočných chutí. Zažite zimu, so všetkým čo k nej patrí, u vás v kuchyni.
Budeme potrebovať:
- 125 ml vlažného mlieka
- 25 g kryštálového cukru
- 1/3 kocky čerstvého droždia
- 280 g hladkej múky
- 1 lyžička mletého kardamonu
- soľ
- 100 g rozpusteného masla
- 1 vajce
- 60 ml smotany na šľahanie
- 135 g trstinového cukru
- 2 vaječné bielky
- 1 balenie vanilkového cukru
- 50 g sušených brusníc
- 70 g nepražených lúpaných pistácií
- 70 g horkej čokolády
- 1 žĺtok
Postup:
Budeme robiť klasické kysnuté cesto, takže ako prvý založíme kvások z mlieka, cukru a droždia. Dáme na teplé miesto a necháme pracovať.
Múku zmiešame s kardamonom, štipkou soli, pridáme kvások, 55 g masla a vajce. Suroviny zmiešame a vymiesime cesto. Naolejovanými rukami cesto popohládzame a necháme hodinu odpočívať pod čistou utierkou.
Čas využijeme na výrobu vlastnej karamelovej polevy. Vo vyššom hrnci necháme skaramelizovať 100 g trstinového cukru, pridáme zvyšné maslo a smotanu na šľahanie. Polevu trpezlivo miešame na miernom plameni, kým je úplne bez hrudiek. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Nakysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a počkáme, kým podkysne.
Medzitým vyšľaháme tuhý sneh z bielkov 35 g trstinového cukru, vanilkového cukru a štipky soli.
Sneh natrieme na cesto, polejeme karamelovou polevou, posypeme brusnicami, polovicou nasekaných pistácií, kúskami čokolády a zavinieme ako roládu.
Pripravíme si plech, vystlaný papierom na pečenie. Roládu opatrne premiestnime na plech, stočíme so venca a po obvode urobíme nožom jemné zárezy. Potrieme žĺtkom a ozdobíme zvyškom pistácií.
Rúru nastavíme na 210 °C a kým sa nahreje, veniec ešte trocha podkysne. Po 10 minútach pečenia znížime teplotu na 180 °C a pečieme 10 až15 minút.
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok
Zdieľať na