Recept na dnes: Snehová nádielka na tanieri, veniec z kysnutého cesta plný vianočných chutí

pečenie

Recept na chutný vianočný kysnutý koláč ( Zdroj: GettyImages)

Za posledné roky sme si veľa snehu na Vianoce neužili. Snehovú nádielku však môžete mať na tanieri. Upečte veniec z kysnutého cesta, plný vianočných chutí. Zažite zimu, so všetkým čo k nej patrí, u vás v kuchyni.

Budeme potrebovať:

  • 125 ml vlažného mlieka
  • 25 g kryštálového cukru
  • 1/3 kocky čerstvého droždia
  • 280 g hladkej múky
  • 1 lyžička mletého kardamonu
  • soľ
  • 100 g rozpusteného masla
  • 1 vajce
  • 60 ml smotany na šľahanie
  • 135 g trstinového cukru
  • 2 vaječné bielky
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 50 g sušených brusníc
  • 70 g nepražených lúpaných pistácií
  • 70 g horkej čokolády
  • 1 žĺtok

Postup:

Budeme robiť klasické kysnuté cesto, takže ako prvý založíme kvások z mlieka, cukru a droždia. Dáme na teplé miesto a necháme pracovať.

Múku zmiešame s kardamonom, štipkou soli, pridáme kvások, 55 g masla a vajce. Suroviny zmiešame a vymiesime cesto. Naolejovanými rukami cesto popohládzame a necháme hodinu odpočívať pod čistou utierkou.

Čas využijeme na výrobu vlastnej karamelovej polevy. Vo vyššom hrnci necháme skaramelizovať 100 g trstinového cukru, pridáme zvyšné maslo a smotanu na šľahanie. Polevu trpezlivo miešame na miernom plameni, kým je úplne bez hrudiek. Odstavíme a necháme vychladnúť.

Nakysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a počkáme, kým podkysne.

Medzitým vyšľaháme tuhý sneh z bielkov 35 g trstinového cukru, vanilkového cukru a štipky soli.

Sneh natrieme na cesto, polejeme karamelovou polevou, posypeme brusnicami, polovicou nasekaných pistácií, kúskami čokolády a zavinieme ako roládu.

Pripravíme si plech, vystlaný papierom na pečenie. Roládu opatrne premiestnime na plech, stočíme so venca a po obvode urobíme nožom jemné zárezy. Potrieme žĺtkom a ozdobíme zvyškom pistácií.

Rúru nastavíme na 210 °C a kým sa nahreje, veniec ešte trocha podkysne. Po 10 minútach pečenia znížime teplotu na 180 °C a pečieme 10 až15 minút.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame