Rôzne chute tekvice: Pripravte si svieži šalát alebo chutnú polievku

Tekvicová polievka

pixabay.com

Hoci v posledných rokoch sa tekvice spájajú skôr s Halloweenom a teda koncom októbra, pravda je taká, že oživiť náš jedálny lístok môžu už v posledných letných dňoch. Tekvica je pomerne nenáročná na pestovanie, jedna rastlina vyprodukuje zvyčajne hneď niekoľko veľkých dýň a tak sa žiada využiť ju rôznym spôsobom. Jedným z nich je napríklad zaváranie, ďalším môže byť využitie napríklad do sladkého koláča. Vybrali sme však tri recepty na slano – polievku, dusenú tekvicu, šalát a tiež niekoľko tipov.

Tekvicová polievka s tvarohom

Potrebujeme:

  • 500 g tekvice
  • 4 PL hladkej múky
  • 4 dl mlieka
  • 150 g jemného tvarohu
  • kôpor
  • maslo
  • cukor
  • soľ a čierne korenie
  • citrónovú šťavu

Postup: Tekvicu ošúpeme a zbavíme semienok. Zalejeme ju vodou, posolíme a necháme variť, kým nebude dostatočne mäkká. Tvaroh rozšľaháme a zmiešame s mliekom a múkou. Za stáleho miešania vlejeme k tekvici. Ak sa zdá polievka príliš hustá, rozriedime ju trochou vody a ochutíme citrónovou šťavou, trochou masla a kôprom. Pokiaľ preferujete krémovejšie polievky, môžete tekvicu rozmixovať tyčovým mixérom.

Náš tip: Tekvicové semienka nemusíte vyhadzovať, ale pripraviť si z nich obľúbenú slanú dobrotu, skvelú napríklad k filmu. Stačí ich dôkladne prepláchnuť vodou a zbaviť dužiny, následne k nim priliať trochu olivového oleja, soľ a korenie podľa chuti. Pečieme na papieri na pečenie približne 30 minút na 120 stupňoch Celzia.


Mohlo by vás zaujímať: Jesenná pochúťka menom tekvica: Tri variácie aj na váš stôl


Dusená tekvica s paradajkami

Potrebujeme:

  • 1 kg tekvice
  • 250 g paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL olivového oleja
  • soľ a čierne korenie
  • petržlenovú vňať

Postup: Tekvicu očistíme, zbavíme semienok a nakrájame na kocky. Paradajky sparíme, následne ošúpeme a nakrájané ich pridáme do hrnca k tekvici. Dosypeme petržlenovú vňať, okoreníme, posolíme, pridáme nasekaný cesnak, nalejeme trochu vody a oleja. Hrniec zakryjeme a na miernom ohni dusíme, kým nebude tekvica mäkká. Najlepšie je tekvicu nemiešať, stačí len raz za čas potriasť hrncom. Podusenú tekvicu s paradajkami môžeme podávať ako prílohu k mäsu alebo volskému oku.

Náš tip: Ak si chcete podobný recept pripraviť v štýle talianskej kuchyne, na začiatku speňte cibuľu a následne pridajte tekvicu, paradajky a korenie. Po dusení zalejte tekvicu kyslou smotanou, zakryte a zapekajte v rúre približne 30 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Tekvica chutí výborne aj na sladko: Vyskúšajte týchto 5 chutných dezertov


Tekvicový šalát

Potrebujeme:

  • 800 g tekvice
  • 1 pór
  • 3 kusy stonkového zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čili papričku
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 dl bieleho vína
  • petržlenovú vňať
  • soľ a čierne korenie

Postup: Tekvicu olúpeme a zbavíme semienok. Nakrájame ju na kocky a opražíme na oleji. Pridáme k nej najemno pokrájanú čili papričku, podľa toho, kto má ako rád ostré. Pór a zeler nakrájame na malé kocky a opražíme ich spolu s tekvicou. Dodáme tiež strúčiky cesnaku vcelku. Zalejeme bielym vínom a dusíme pár minút pod pokrievkou. Cesnak vyberieme, zeleninu osolíme a okoreníme. Tekvicu necháme vychladnúť a zmiešame ju s jemne nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Tip na pálenie záhy: Uvarenú tekvicu rozmixujte a zmiešajte s mliekom a medom. Dužina pôsobí dobre na žalúdočnú kyselinu. Pomáha tiež pri problémoch s trávením.


Aké chutné jedlá si z tekvice pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty do diskusie pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Milan

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close