Na jeseň sa zvyknú konať rôzne vinobrania a podujatia s otvorenými vínnymi pivnicami, na ktorých sa prezentujú výsledky usilovnej vinárskej práce. Na to, aby ste z takýchto podujatí mali zážitok, nemusíte byť expertmi na víno. Je však dobré pripomenúť si najznámejšie odrody viniča, ktorých prehľad vám prinášame v našom článku. Podľa nich si budete vedieť správne vybrať aj pri nákupe vína.
Veltlínske zelené
Táto odroda pochádza pravdepodobne z Rakúska, v ktorom sa v súčasnosti pestuje na takmer polovici celkovej plochy viníc. Najlepšie chutia mladé vína a preto sa nehodia na archiváciu. Tento druh hrozna sa používa tiež na výrobu šumivých vín. Víno má žltohnedú farbu a môže mať sviežu medovinovú, horko-mandľovú alebo korenistú chuť, ktorá závisí od pôdy a polohy vinohradu. Veltlínske zelené je najrozšírenejšou bielou muštovou odrodou na Slovensku.
Rizling rýnsky
Rizling rýnsky, ako už názov napovedá, pochádza z nemeckého Porýnia. Obľúbeným sa stal vďaka náhode. Najskôr sa totiž zbieral spoločne s ranejšími odrodami a preto nemohli jeho výnimočné vlastnosti vyniknúť. Až oneskorené povolenie na zber hrozna mu prinieslo jeho slávu. Väčšina bobúľ je v tom čase napadnutá ušľachtilou plesňou, čím stúpa cukornatosť hrozna a je tak vytvorený základ na perfektné biele víno. Odrode dokonca nevadia ani ľahšie mrazy a preto sa hodí na výrobu ľadových vín. Chuť prináša kombináciu intenzívnych aróm a sviežej acidity. Na Slovensku patrí medzi najpopulárnejšie pestované odrody.

Chardonnay
Odroda pochádza z francúzskeho vinárskeho regiónu Burgundsko, no rozšírená je na všetkých kontinentoch. Tvorí súčasť vinohradov v takmer každej európskej krajine. Vína z tejto odrody sa často hodia na dlhé dozrievanie. Chuť je veľmi ovplyvnená regionálnymi faktormi, pôdou aj vinárskou technológiou. Vína odrody Chardonnay tak dokážu demonštrovať množstvo rôznych štýlov. Ide o jednu zo základných odrôd, z ktorých sa vyrába šampanské. Toto hrozno nájdete tiež v našich slovenských viniciach.
Merlot
Názov tejto odrody je odvodený od francúzskeho slova „merle“, ktoré znamená drozd a pravdepodobne súvisí s tmavou farbou hrozna. Ide o najpopulárnejšiu francúzsku odrodu, no pestuje sa aj v Taliansku, v Kalifornii, v Čile a na Balkáne. Do istej miery je vysadená tiež v Českej republike. Hoci sa odroda Merlot na Slovensku nepestuje, je u vinárov veľmi obľúbená.
Najslávnejšie a najdrahšie víno na svete Chateau Pétrus, sa v Bordeaux vyrába len vo veľmi limitovanom množstve a jeho cena je aj niekoľko tisíc eur za jednu fľašu. Vďaka dlhému zreniu môže nadobudnúť až fialovú farbu a vo fľašiach vydrží desiatky rokov. Víno je zamatovo hladké, ovocné a jemne sladkasté. Ak neviete aké víno kúpiť, fľašou Merlotu nič nepokazíte.

Cabernet Sauvignon
Obľúbená modrá odroda Cabernet sa do celého sveta rozšírila z Bordeaux, ktoré sa vďaka nemu preslávilo. Hoci majú vína pre svoj špecifický regionálny pôvod rôzne štýly, stále majú spoločné základné charakteristiky. Z tejto odrody vznikajú najprestížnejšie vína, ktoré môžu vo fľaši dozrievať aj desiatky rokov. Vinárski odborníci považujú vína z Cabernetu za najlepšie a najviac cenené. Víno má tmavočervenú farbu a jeho chuť pripomína černice a višne. Okrem Francúzska sa pestuje tiež v Taliansku či Kalifornii. Na medzinárodných súťažiach uspeli aj vína vyrobené z hrozna zo slovenských vinohradníckych oblastí.
Rulandské modré (Pinot Noir, Burgundské modré)
Pôvodný názov odrody Pinot Noir zvykneme na Slovensku volať aj rulandské či burgundské modré. Ide o veľmi zaujímavú odrodu, ktorá je náročná na pestovanie. Hrozno má dosť tenkú šupku, a preto je nesmierne citlivé na klimatické podmienky, počasie aj na vinárske technológie. Výsledná chuť vína tak môže byť nepredvídateľná. Najlepšie vína tejto odrody pochádzajú z oblasti Burgundska alebo z amerických štátov Oregon a Kalifornia.
Nájdeme ho však aj na slovenských viniciach. Odroda sa používa tiež na výrobu šumivých vín. Jeho chuť je hrou drobného červeného ovocia, najmä čerešní, malín a jahôd, no niekedy sa pridajú aj odtiene višne či fialky.
Zdieľať na