Hubová sezóna je v plnom prúde: Vieme, ako vždy nazbierate plný košík!

hríby

Kedy začína hubárska sezóna? (Zdroj: GettyImages)

Vybrať sa do lesa, dýchať čerstvý vzduch, počúvať zvuky prírody, upokojiť rozlietané myšlienky. Sem-tam zohnúť chrbát a uchmatnúť voňavý hríb. Niet sa čo čudovať, že huby zbiera rado čoraz viac ľudí, dokonca aj tí, čo ich nejedia. Ak hľadáte príjemnú voľnočasovú aktivitu, hudbová sezóna je v plnom prúde. Avšak skôr, ako chytíte košík a vybehnete do lesa, naučte sa pár základných informácií o tomto koníčku.

Vreckový sezónny kalendár 

Huby rastú prakticky po celý rok, dokonca aj v zime. Sezóna však trvá iba pár mesiacov. Od apríla do novembra môžete v lese nájsť najobľúbenejšie druhy jedlých húb. To však ešte nerieši otázku, kedy ich zbierať. Všetko záleží od toho, na ktoré druhy máte zálusk. Nie všetky rastú v rovnakom čase.

Sezónu zahajujú smrčkovité huby. V apríli, niekedy už v marci, natrafíte na obľúbený smrčok jedlý, smrčok vysoký, či smrčok český. Máj patrí májovkám s múčnou vôňou, odborne nazývaným čirovnica májová. Rastú na lúkach, v krovinách a okrajoch listnatých lesov. Koncom mája a začiatkom júna les zavonia najvyhľadávanejšími menami ako dubáky, kozáky, suchohríby, plávky a kuriatka. A tu sa začína pravá hubačka.

Kedy sa vybrať do lesa

Určite poznáte starú ľudovú múdrosť „rastú ako huby po daždi“. Netreba ju však brať doslovne. Daždivé počasie je síce sľubný predpoklad, že sa z lesa vrátite s plných košíkom, ale huby potrebujú 4 – 10 dní aby narástli. Preto je dobré sledovať počasie v konkrétnej lokalite a na zber vyraziť pár dní po výdatných dažďoch. Aby ste mali istotu, že nebudú vyzberané, treba si privstať. Okrem sľubného úlovku si vychutnáte čarovnú atmosféru prebúdzajúceho sa lesa.


Proti chrípke a nachladnutiu pomôže príroda: Využite silu týchto korenín!


Ako správne zbierať

Hríb môžete odrezať tesne nad zemou alebo vytiahnuť aj s koreňom. Druhá možnosť sa odporúča v prípade, že ste začiatočník. Podľa koreňa totiž ľahšie identifikujete, o aký druh ide. Pri tejto technike je potrebné, aby ste miesto vytiahnutia zakryli hlinou alebo lístím.

Zabránite tak, aby nálezisko vyschlo a huby tam pravdepodobne nájdete aj nabudúce. Hríb po vytiahnutí očistite, poškodené časti odrežte a nechajte v lese. Očistený kúsok uložte do košíka, prípadne plátenej tašky. Vyvarujte sa igelitovým taškám. Huby v nich nemôžu dýchať a zaparia sa.

Iba tie, ktoré poznáte

Ak sto percentne poznáte len dubáky a bedle, zbierajte len tie. Nepokúšajte šťastie a vyhnete sa otrave. Taktiež nedajte na povery. Napríklad, že ohryzený hríb je automatický jedlý. Hmyz a zver reagujú na toxíny úplne inak ako ľudský organizmus. Tiež sa nevypláca huby identifikovať podľa chuti.

Jedovaté druhy sú vraj horké. Paradoxne jedna z najjedovatejších húb v našich končinách, muchotrávka zelená, je veľmi chutná. Riaďte sa zdravým rozumom a hubu, ktorú nepoznáte nechajte v lese.

Aj pri zbere existujú pravidlá

Zbieranie hríbov je nerozlučne späté s láskou k prírode a ozajstný nadšenec k nej chová úctu. Nerušte pokoj lesa nadmerným hlukom, noste zo sebou vrecko na odpadky a zvyšok desiatej nenechávajte v lese. Ak chcete zapadnúť do „cechu“ hubárov, riaďte sa základným pravidlom: Nech je nádielka húb akokoľvek štedrá, vždy zbierajte len toľko, koľko dokážete spracovať.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame