Ktoré vína sú najlepšie na varenie? S týmito odrodami vytvoríte stále dokonalé kombinácie chutí!

víno do jedla

Víno do jedla môžete smelo pridávať, existujú však odrody, ktoré sa do varenia hodia viac, než ostatné (Zdroj: Freepik/Racool_studio)

Oplatí sa pri varení použiť dobrú fľašu vína, alebo to lacnejšie zvýrazní chute rovnako dobre? Odborníci radia, ktoré druhy vín zvoliť tak, aby vám v jedlách nič nechýbalo. Víno sa v kontexte varenia, samozrejme, stáva ingredienciou, a preto platí: „Ak ho nechcete piť, nevarte s ním.“ To však neznamená, že víno, ktoré vám až tak nechutí, do jedla nepatrí, práve naopak – ak dodržíte zopár zásad, kvapka tohto moku dodá pripravovanému pokrmu väčší šmrnc.

Kúpte si kvalitné víno, no zbytočne ním neplytvajte

Používať drahé a kvalitné víno neznamená, že by ste mali otvoriť svoju najlepšiu fľašu a celú ju vyliať napríklad do kohúta na víne. Pegs Quinn, šéfkuchár a spolumajiteľ reštaurácie v Bristole, hovorí: „Je tu určitá úroveň, ktorej sa treba držať z hľadiska nákladov – približne 10 € za fľašu ako východiskový bod – ale ak uvaríte víno, stratíte veľa vlastností, ktoré by ste si užili len tak, keby ste ho namiesto toho vypili.“

„Varenie je založené na detailoch. Recept je základom úspechu jedla, ale hlavnú úlohu zohráva kvalita ingrediencií a ich pôvod,“ hovorí Luca Dusi, jeden z majiteľov prestížnej londýnskej vinárne, „ak teda máte dobrú fľašu, použite pri varení jeden pohár, ale zvyšok proste vypite. Pomôže to aj vašim chuťovým pohárikom k tomu, aby sa na jedlo pripravili.“

Bert Blaize, spoluautor knihy Ktoré víno kedy, sa vyjadril, že na kvalite vína veľmi nezáleží: „Myslím si, že nezáleží na tom, aké víno používate. Všetko je o varení a príprave jedla.“ Navyše, všetok alkohol z pokrmu aj tak nevyprchá – v závislosti od toho, koľko ho použijete a ako dlho jedlo varíte.

Ak chcete zažiť nové chute, zvoľte správnu odrodu

Quinn tiež hovorí, že stojí za zváženie, aký druh, respektíve odrodu vína použijete: „Kvetové vlastnosti rizlingu napríklad zabijú jemnú chuť hrušiek. Namiesto toho vyskúšajte nejaké čerstvejšie, suché biele víno. Pokiaľ ide o čokoľvek, čo má paradajkový základ, vyberajte sladšie a šťavnatejšie vína, ako je odroda nero d’avola, zatiaľ čo výrazné vína odrody chianti sa dobre spájajú napríklad s chuťou kuracej pečene.“

Pokojne experimentujte. Troška červeného vína sa vždy skvele hodí k cestovinám, ale nebojte sa pridať ho aj do nich. Urobte si syrové tortellini a do omáčky prilejte kvapku červeného – pekne to spojí chute. Víno môžete podľa odborníka pridať dokonca aj do vanilkovej zmrzliny so sušeným ovocím. Tu sa však k sladkému pokrmu viac hodí aj odroda intenzívneho sladkého, tmavého dezertného sherry.



Zdroj: guardian.com, plnielanu.sk
Odporúčame