Zdravý životný štýl v súčasnosti hýbe svetom. Snažíme sa športovať, uprednostňovať vyváženú stravu, a preto mnohí z nás siahajú po tofu. Obsahuje veľa bielkovín, je veľmi výživné, no zároveň ľahko stráviteľné. Ak aj vy zvažujete, že ho zaradíte do svojho jedálnička, no chýba vám inšpirácia, skúste niektorý z týchto originálnych receptov.
Tofu s brokolicou
Potrebujeme:
- 80 g údeného tofu
- menšiu brokolicu
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- kečup
SÚŤAŽ: Poraďťe sa s čitateľmi a vyhrajte zájazd do kúpeľov či dobrú knihu
Koreniaca zmes:
- sójovú omáčku
- rascu celú
- kari korenie
- červenú mletú sladkú papriku
- soľ
- čierne mleté korenie
Postup: Tofu nakrájame na väčšie kocky. V miske zmiešame pol kávovej lyžičky sójovej omáčky, štvrť lyžičky rasce, štipku kari, pridáme papriku, korenie a soľ podľa chuti. Pripravený tofu syr v nej obalíme a necháme odstáť. Medzitým umyjeme brokolicu, rozoberieme ju na ružičky a krátko povaríme v jemne osolenej vode (približne 5 minút). Potom očistíme cibuľu a cesnak. Najemno nakrájané ich osmažíme na lyžici olivového oleja a keď chytia zlatú farbu, pridáme precedenú brokolicu, namarinované tofu a kečup podľa uváženia. Rýchlo restujeme (stačia 3 minúty) a nezabúdame miešať. Hotové jedlo podávame s hnedou ryžou.
Tiež by vás mohlo zaujať: Pochúťka zo sóje: Syr tofu je skvelý nielen pri diétach
Tofu placky
Potrebujeme:
- 400 g bieleho tofu
- 2 vajcia
- 200 g nízkotučného tvarohu
- akýkoľvek nízkotučný syr
- rascu
- soľ
- pažítku
- čierne mleté korenie
Postup: Syr, tofu a tvaroh nastrúhame. Potom pridáme vajcia, pažítku, rascu, soľ a korenie podľa chuti a spracujeme na cesto. Z neho vytvarujeme placky, prípadne kôpky, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme približne 25 minút. Placky najlepšie chutia so zeleninovým šalátom.
Tiež by vás mohlo zaujať: Čo ste o sójovom mlieku možno nevedeli: Zdraviu môže prospievať, ale aj škodiť!
Špaldové pirohy s tofu plnkou
Potrebujeme:
Cesto:
- 350 g jemne mletej špaldovej múky
- 2 vajcia
- 150 ml vlažnej vody
- 1 PL soli
Plnka:
- 400 g bieleho tofu
- 25 ml vlažnej vody
- 3 KL soli
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1/2 KL čierneho mletého korenia
- 5 ks pažítky
- 2 cibule
- 100 g masla
Postup: Do misky dáme múku, soľ a vajcia. Za postupného pridávania vlažnej vody vypracujeme cesto a vložíme ho do chladničky, kým pripravíme plnku. Tofu nakrájame na kocky a potom spolu s vodou, citrónovou šťavou a koreninami podľa chuti rozmixujeme na kašu. Do zmesi zapracujeme pažítku. Odležané cesto vyvaľkáme na hrúbku 2 až 3 milimetre a rozkrájame na štvorce. Do každého položíme približne kávovú lyžičku plnky a zlepíme. Takto pripravené pirohy hádžeme do vriacej vody. Miešame, aby sa nezlepili. Varíme v zakrytom hrnci, kým nevyplávajú na povrch, potom ešte aspoň 3 minúty. Medzitým nakrájame cibuľu a osmažíme ju na masle. Odcedené pirohy polejeme maslovou zmesou a môžeme podávať.
Máte radi tofu? Aké zaujímavé jedlá z neho pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom .
Zdieľať na