Tofu má svojich priaznivcov aj nepriateľov. Niekto by ho mal najradšej na stole každý jeden deň, iný o ňom nechce ani počuť a v živote by ho nevzal do úst. Nech ste v ktorejkoľvek skupine, jedno sa mu musí nechať. Pripraviť si ho môžete na množstvo všakovakých spôsobov. Niekoľko z nich si predstavíme aj dnes.
Tofu olovrant
Potrebujeme:
- 1 biele tofu
- 3 paradajky
- olivový olej
- sójovú omáčku
- cesnakové korenie
Postup: Tofu nakrájame na menšie kocky. Na panvicu dáme olivový olej a pridáme kocky tofu. Pridáme sójovú omáčku, na kolieska nakrájané paradajky, cesnakové korenie a podlejeme 2 dcl vody. Chvíľu dusíme, kým tofu nezmäkne. Hotovo, môžeme podávať. Ako príloha je dobrý čerstvý chlebík, alebo arabská pita.
Mohlo by vás zaujímať: Kung pao či ostrokyslá polievka: Tieto čínske jedlá zvládnete aj doma
Zeleninovo-zemiakové tofu
Potrebujeme:
- 200 g bieleho tofu
- 3 sladké zemiaky
- 75 g balkánskeho syra
- 75 g fazuľových strukov
- 75 g zeleného hrášku
- 75 g mrkvy
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľu
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
Postup: Sladké zemiaky – batáty si ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Dáme ich na plech, pokvapkáme olivovým olejom a bez pridania iných korenín dáme piecť do rúry. Pri teplote 170 stupňov Celzia im doprajeme 30 minút, priebežne ich premiešame, aby sa rovnomerne opiekli. Potom si vyberieme panvicu a dáme na ňu olivový olej. Zľahka opečieme cibuľku, potom pridáme kolieska cesnaku a mrkvy. 3 minútky spolu opekáme a potom pridáme na kocky nakrájané tofu, struky fazuľky a ochutíme soľou s korením. Celú zmes premiešame a dusíme 5 minút. Na záver pridáme na kocky nakrájaný balkánsky syr. Ten je mimoriadne lahodný a jemný, preto ho pridáme na koniec, zmes odstavíme a necháme postáť ešte asi 3 minúty. Necháme vychladnúť na konzumovateľnú teplotu a podávame hoci aj bez inej prílohy. Dobrú chuť!
Mohlo by vás zaujímať: Buďte fit až do vysokého veku: Naservírujte si tieto zázračné potraviny!
Zeleninová zmes
Potrebujeme:
- balenie bieleho tofu
- 1 kompótovú misku krájaných húb
- 2 cukety
- 1 cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 3 hrste fazuľových strukov
- 2 hrste hrášku
- olivový olej
- sójovú omáčku
- polievkové bylinky
- čierne korenie
- soľ
Postup: Tofu a cuketu si nakrájame na malé kocky. Cibuľu tiež. Zmes hríbov si uvaríme v troche slanej vody, odložíme nabok, ešte ich budeme potrebovať. Na panvici na rozpálenom oleji zľahka opražíme kocky tofu, potom pridáme aj cibuľku. Ochutíme sójovou omáčkou, soľou a korením. Pridáme kúsky cukety a podlejeme vodou, v ktorej sme varili huby. Počkáme, kým cuketa zmäkne a pridáme bylinky. Na záver primiešame hríby, hrášok a fazuľové struky. Ak bolo málo korenín, môžeme ich ešte pridať. Vynikajúce je celé jedlo podávať s mäkkými syrmi, prípadne ako hlavný chod s ryžou.
Mohlo by vás zaujímať: Delikátne jarné menu: Pripravte si mrkvovo-zázvorový krém či nepečený cheesecake
Praženica s tofu
Potrebujeme:
- balenie bieleho tofu
- 2 vajcia
- zeleninu podľa chuti, alebo mrazenú zeleninovú zmes
- olivový olej
- korenie
- regano
- soľ
Postup: Tofu si roztlačíme na kašu. Vmiešame do neho vajcia, vymiešame do kompaktnej zmesi. Do panvice dáme olivový olej a pridáme zmes vajec a tofu. Miešame ako pri klasickej praženici až dovtedy, kým celá zmes nestuhne. Pridáme soľ, korenie a oregano podľa svojej chuti. V druhej panvici si podusíme zeleninovú zmes. Keď je všetko hotové, môžeme podávať. Aby bola praženica ešte zdravšia, podávame ju s celozrnným chlebíkom.
Mohlo by vás zaujímať: Jarné rolky či kung pao: Pripravte si chutnú „čínu“ aj u seba doma
Tofu nákyp
Potrebujeme:
- 250 g bieleho tofu
- 300 g čučoriedok
- 200 g smotany
- 60 g strúhanky
- 50 g masla
- 50 g sezamových semiačok
- 50 g trstinového cukru (ak nie je, môže byť aj obyčajný biely)
- 4 vajcia
- 1 citrón
- soľ
Postup: Citrón si poriadne umyjeme a dáme sušiť. Ostrúhame z neho kôru a vytlačíme šťavu. Na panvicu si dáme 1 čajovú lyžičku masla. Stačí to, zatiaľ budeme pražiť len sezam. Umyjeme si čučoriedky. Tofu rozmixujeme a zmiešame so smotanou. Prípravy by sme mali za sebou.
Potom si zmiešame zvyšné maslo spolu s cukrom. Oddelíme žĺtko od bielok a žĺtka vmiešame do zmesi. Pridáme tofu a citrónovú šťavu spolu s nastrúhanou kôrou. V druhej miske si z bielkov s štipky soli vyšľaháme sneh. Ten pridáme do vopred pripravenej zmesi, nezabudneme na sezam, čučoriedky a strúhanku. Všetko dôkladne premiešame. Vylejeme do formy a pri teplote 180 stupňov Celzia pečieme asi hodinku.
Poznáte nejaké ďalšie recepty s použitím tofu? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na