Jedlá z kyslej kapusty sú ešte stále aktuálne: Skúste tieto recepty

Kapusta

thinkstockphotos.com

Kyslá kapusta – tradičné a obľúbené slovenské jedlo. Túto zdravú pochúťku, ktorá je plná vitamínov, najmä vitamínu C, si môžete pripraviť na rôzne spôsoby, keďže receptov, ako ju uvariť, je nespočetné množstvo.

Zapečená plnená kapusta

Potrebujeme:

  • 250 g bravčového mäsa
  • 250 g ryže
  • 2 cibule
  • 2 vajcia
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 menšiu hlávku kapusty
  • 1 kg kyslej kapusty
  • 2 dl smotany

Postup: Mäso zomelieme. Ryžu umyjeme, sparíme a necháme odkvapkať. Potom k nej pridáme zomleté mäso, nadrobno posekanú cibuľu, vajcia, soľ, mleté čierne korenie a všetko spolu zmiešame. Kapustné listy sparíme horúcou vodou, naplníme plnkou a previažeme niťou. Do väčšej vymastenej nádoby dáme vrstvu kyslej kapusty, na ňu uložíme naplnené kapustné listy a navrch znova kapustu. Všetko zalejeme smotanou a prikryté pomaly udusíme v rúre do mäkka. Podávame so zemiakmi.


Mohlo by vás zaujať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená


Bôčikové závitky

Potrebujeme:

  • 700 g bravčového bôčika
  • 200 g kyslej kapusty
  • 1 cibuľu
  • 50 g slaniny
  • 1 lyžicu masti
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • cesnak
  • drvenú rascu
  • čierne korenie
  • soľ

Postup: Očistený bravčový bôčik bez kože vykostíme, nakrájame na plátky, naklepeme ich, osolíme, okoreníme a potrieme roztlačeným cesnakom. Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pokrájanú slaninu, pridáme pokrájanú a prepláchnutú kapustu, osolíme a okoreníme rascou. Touto zmesou naplníme plátky bôčika, zvinieme ich, upevníme špáradlami alebo obviažeme niťou a obalíme v múke. Závitky dáme do vymasteného pekáča a v rúre prudko zapečieme. Potom ich podlejeme vodou a upečieme dozlatista. Počas pečenia závitky prelievame vypečenou šťavou a obraciame. Vhodnou prílohou sú varené zemiaky alebo knedle.


Mohlo by vás zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!


Zapekaná kyslá kapusta

Potrebujeme:

  • 300 g zemiakov
  • 150 g mrkvy
  • 40 g masla
  • 250 g póru
  • 4 dl zeleninového vývaru
  • 500 g kyslej kapusty
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • 1 lyžičku cukru
  • 200 g jabĺk
  • 200 g špekáčikov
  • 50 g tvrdého syra

Postup: Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na štvrtky. Mrkvu a pór očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Na rozohriatom masle niekoľko minút dusíme zemiaky, mrkvu a pór. Zalejeme 2,5 dl vývaru, prikryjeme a dusíme 10 minút. Vytlačenú kapustu nakrájame, pridáme k zelenine, osolíme, okoreníme, posypeme cukrom, prikryjeme a varíme 20 minút. Počas varenia podlievame zvyšným vývarom. Jablká očistíme, rozštvrtíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kúsky. Spolu s plátkami špekáčikov pridáme k zelenine a ešte 10 minút dusíme. Zeleninu dáme do vymastenej zapekacej misy, posypeme strúhaným syrom a vo vyhriatej rúre zapečieme.


Aké ďalšie chutné recepty z kyslej kapusty si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame