Sirup či čaj plný vitamínov: So šípkovými zázrakmi chrípka nemá šancu!

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Zbierate počas jesene šípky?

Spoznajte čaro šípok v podobe lahodného čaju - osvieži vás aj uchráni pred chorobami.

Šípky netreba milovníkom prírody nijak zvlášť predstavovať. Krík s malými ružovými kvetmi sa na jeseň premení na rozkonárenú drevinu so zázračnými červenými plodmi, ktoré sú výborným zdrojom vitamínu C. Aké benefity pre naše zdravie šípky ponúkajú a čo všetko sa z nich dá pripraviť?


Sú plné vitamínov

Plody ruže šípovej sú mimoriadne obľúbené hlavne kvôli vysokému obsahu vitamínu C a karoténu.  Okrem toho šípky v sebe ukrývajú aj vitamíny B1, B2, K. Je teda jasné, že v jesennom období chrípok a prechladnutí, kedy šípky dozrievajú, nejestvuje nič lepšie, ako dopriať si túto vitamínovú bombu. Šípky sa dajú použiť sušené, ale aj čerstvé. Najčastejšie sa z nich robí čaj, džem, kompót, sirup alebo víno.

Asi najobľúbenejším je šípkový čaj, ktorým si prirodzene doplníte vitamín C a nadobudnete stratenú silu. Energia a vitamíny sú dôležité nielen na jeseň a v zime, ale hodia sa aj pri jarnej únave. Šípkový čaj si nemusia odopierať ani tehotné ženy.


Mohlo by vás zaujímať: Červený poklad, ktorý máte zadarmo: Šípky vás udržia vo forme celú zimu


Sušené vám poslúžia rok

Zber šípok začína obvykle koncom septembra a trvá až do konca októbra. Zbierať by sa mali plody, ktoré sú tvrdé a sfarbené do oranžova alebo do červena, bez fľakov či poškodenia. Mäkké, prezreté šípky nie sú na zber úplne ideálne, pretože strácajú obsah vitamínu C. 

Plody je najlepšie zbierať v suchom a slnečnom období, ešte predtým, ako prídu prvé mrazy. Neskôr, keď šípky premrznú, strácajú na kvalite. Aby nazbierané šípky neprichádzali o vitamíny, mali by ste ich sušiť pri teplote od 10°C do 35°C. Na tento proces je najlepšie použiť sušičku na ovocie, pretože pri bežnom sušení na vzduchu, ktoré je pomalé, sa stráca veľká časť vitamínu C. Pred sušením môžete odstrániť jadierka a chĺpky. Ide síce o dosť nevďačnú prácu, výsledok však neskôr napríklad pri pití čaju asi oceníte.  

Správne usušené šípky sa nelepia, majú oranžovú až červenú farbu, voňajú po ovocí a chuť je jemne trpká. Skladovať by ste ich mali maximálne rok, pretože po tejto dobe prichádzajú o väčšinu vitamínov. Ideálne je, ak si nové a čerstvé šípky nachystáte každú jesennú sezónu.

Pripravte si šípkové želé

Šípkové želé je veľmi podobné šípkovému džemu a môžete ho použiť na chlieb s maslom alebo na koláče. Na prípravu cca 1,5 l želé budete potrebovať 2 l šípok, najlepšie čerstvých, 1/2 l vody, 1/2 šálky citrónovej šťavy, ovocný pektin (20 g), 1/4 lyžičky masla, 700 g kryštálového cukru.
 
Umyté a očistené šípky vložte do hrnca s vodou a priveďte do varu. Varte ich asi hodinu na miernom ohni a občas premiešajte. Potom šípky rozmačkajte a prelejte cez filtračný sáčok, gázu alebo podobnú látku do nádoby a nechajte dôkladne odkvapkať. Šťava by mala mať objem asi 720 ml. Ak máte menej, nechajte ešte zmes odkvapkávať alebo prilejte vodu. Pridajte ovocný pektin, citrónovú šťavu a celú zmes v hrnci opäť priveďte do varu. Keď bude pektin rozpustený, pridajte aj kryštálový cukor. Na koniec pridajte trochu masla a priveďte do varu. Zmes nechajte variť minútu a potom želé prelejte do klasických zaváraninových pohárov, ale nelejte až úplne po okraj. Uzavreté poháre otočte na 5 minút hore dnom alebo želé 10 minút sterilizujte.
 

Mohlo by vás zaujímať: Nezabudnite si nazbierať šípky: Túto vitamínovú bombu máte vlastne zadarmo!


Skúste aj čaj

Čaj zo sušených šípok vám pomôže vyhnúť sa chorobám počas celej zimy. Stačí zaliať jednu polievkovú lyžicu sušených plodov vriacou vodou. Lúhujeme asi 10 minút, potom precedíme cez kúsok plátna alebo husté sitko. 


Mohlo by vás zaujímať: Sladká dobrota na zimu: Šípkový či pomarančový džem ulahodí každému fajnšmekrovi


Zdravý šípkový sirup

Z nazbieraných šípok môžete pripraviť tiež chutný a zdravý sirup. Potrebovať budete 1 kg čerstvých šípok, 2 litre vody a 1,5 kg krupicového cukru. Šípky najskôr prepláchnite v studenej vode, nechajte odkvapkať a rozpučte. Potom ich zalejte litrom vody, priveďte do varu a za stáleho miešania varte asi 10 minút. Zmes preceďte cez plátno, ktoré musí byť husté a sterilné. Počas samotného cedenia by zmes mala byť ešte teplá.

Rozpučené šípky, ktoré vám ostali v plátne, vráťte do hrnca, zalejte litrom vody a opäť varte 10 minút za stáleho miešania. Zmes opäť preceďte a pridajte k prvej várke. K zmesi potom pridajte pripravený cukor, miešajte a zahrievajte pri teplote cca 90°C, až kým sa cukor neroztopí. Záverečná fáza procesu prípravy by nemala trvať dlhšie ako 10 minút. Ešte kým je sirup teplý, naplňte ním sterilné sklenené fľašky a tie dobre uzatvorte.

Šípkový sirup skladujte na chladnom a tmavom mieste. Riediť ho môžete vodou alebo sódou, čím vznikne osviežujúci nápoj. Trochu sirupu môžete  pridať aj do šípkového čaju.


Čo všetko si zo zdravých šípok pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • Jozef 09.10.2017, 07:19

    Milý pologramotný špatme platený idiot zo Zoznamu. Keď zaleješ šípky vriacou vodou, ako zdroj vitamínu C môžeš následne kľudne použiť Diavu alebo Savo, tam je ho rovnaké množstvo.

  • dave 04.10.2017, 18:36

    caj sa nesmie zalievat vriacou vodou-znici sa vit C. najlepsie je si ho den vopred namocit do troska ohriatej vody a na dalsi den rano len prihriat a naliat do pohara

1

Pridať komentár