Poriadne krvavý alebo dobre prepečený: Poradíme vám ako stejky pripraviť doma

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Steak je jednou z potravín, ktorá má svoje jasné pravidlá prípravy

Stejk je jednou z potravín, ktorá má svoje jasné pravidlá prípravy. To však neznamená, že sa fantastický kúsok mäsa nedá urobiť aj doma. Práve naopak, kombináciou skúsenosti, dobrej prípravy a časovania, môžete doma pripraviť mäsko, ktoré v mnohom prekoná to, ktoré vám naservírujú v reštaurácii. Fantastickú chuť totiž dopĺňa pocit satisfakcie z dobre vykonanej práce.


Trpezlivosť stejk prináša

Jedna vec je kúpiť u mäsiara ideálny kúsok hovädzieho, druhou je nepokaziť ho nedôslednou prípravou. Stejky nie sú náročné, no je ich pomerne jednoduché pokaziť - napríklad zlou tepelnou úpravou či neprimeraným dochutením.

Základným pravidlom je, že mäso nepripravujeme rovno po vybratí z chladničky. Ideálne je ho nechať nabrať izbovú teplotu. Keďže sa stejk pripravuje často zostra, mohlo by sa stať, že na povrchu budete mať stejk pripálený, zatiaľ čo krvavá časť vo vnútri bude studená.

Stejkoví gurmáni navyše hovoria o tom, že stejk by mal čo najdlhšie odpočívať v špeciálnych podmienkach - visieť v miestnosti s teplotou okolo dvoch stupňov a mať zabezpečenú cirkuláciu čerstvého vzduchu. Takto môže mäso zrieť aj mesiac. Samozrejme, v domácich podmienkach také niečo nedokážeme. A keďže sa stejk môže pokaziť, treba ho pripravovať čo najskôr po kúpe u mäsiara alebo po rozbalení balenia zo supermarketu.


Mohlo by vás zaujímať: Ochutnajte šťavnatý steak: Poradíme, ako ho pripraviť presne podľa vašej chuti 


Typy mäsa na stejk

Možností je viacero:

●     rib eye - štavnaté mäso z vysokej roštenky bez kosti,

●     porterhouse - šťavnatá sviečkovica spojená kosťou s mäsitou roštenkou,

●     t-bone steak - vysoká roštenka a sviečková spojená kosťou v tvare písmena T, krája sa na tenšie kúsky ako porterhouse,

●     filet mignon - najdrahšia a najjemnejšia časť hovädzieho - sviečkový medailónik, často sa obaľuje do slaniny,

●     sirloin steak - vysoká roštenka bez kosti,

●     strip steak - nízka roštenka.

Neprehnať to s dochutením

Ďalšou dôležitou súčasťou prípravy mäsa je korenenie a solenie. Ide o celkom kontroverznú tému, mnohí kuchári hovoria, že dobré hovädzie netreba dochucovať. Na druhej strane, soľou a troškou čerstvo pomletého zeleného a čierneho korenia nič nepokazíte.

Každú stranu mäsa decentne potrite olejom, prípadne zmesou oleja a masla - treba totiž dávať pozor, aby sa olej nezačal pri vysokej teplote neskôr páliť. Do stejku potom vmasírujte po malej lyžičke soli a korenia, na každej strane. Opäť neuškodí, ak necháte korenie nejaký čas pracovať.


Mohlo by vás zaujímať: Dokonalý burgej je umenie: 7 trikov, ktoré vám zaručene prinesú úspech


Panvica musí byť poriadne rozpálená

V domácich podmienkach najlepšie poslúži grilovacia panvica prípadne elektrický gril, kvalitný stejk však vyčarujete aj na klasickej panvici. Základom tepelnej úpravy je rozpáliť panvicu na najvyššiu možnú teplotu a následne z každej strany krátko opiecť. Takto sa v mäse uzavrú šťavy, ktoré sú kľúčové pre správnu a vyváženú chuť.

Stupeň prípravy záleží od toho, ako krvavý stejk chcete mať na tanieri. Existuje minimálne päť spôsobov:

  • Rare: Krvavý stejk, ktorý pripravujeme 1-2 minúty na prudkom ohni z oboch strán.
  • Medium rare: Mierne prepečený, no stále dosť krvavý. Pripravujeme 2-3 minúty na oboch stranách.
  • Medium: Pravdepodobne najčastejšie podávaný stejk. Pripravuje sa 5-6 minút z každej strany, v strede musí zostať ružový a mierne krvavý.
  • Medium Well: Opekáme ho sprudka 1 minútu z každej strany, následne na miernom ohni 6 minút z každej strany.
  • Well: Pripravujeme ho 12 minút z každej strany na miernom ohni.

Samozrejme, časy sú len orientačné, záleží totiž od panvice, teploty alebo hrúbky stejku. No po čase každý kuchár príde na to, ako pripravený stejk mu vyhovuje najviac. Posledné univerzálne pravidlo je také, že stejk nekonzumujeme ihneď. Ideálne, ak si oddýchne ešte aspoň 8-10 minút. Môžete ho jemne prikryť - ale tak, aby mal prísun vzduchu. Nuž a potom, dobrú chuť!


Máte radi stejky? Na aké spôsoby si ich doma prirpavujete najčastejšie? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár