Špalda patrí k najzdravším potravinám: Pripravíte z nej diétnu polievku i fašírky

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Varíte so špaldou?

Špalda je jedna z najzdravších potravín, ktoré nájdeme v regáloch obchodov, či už v podobe múky alebo zŕn

Špalda je jedna z najzdravších potravín, ktoré nájdeme v regáloch obchodov, či už v podobe múky alebo zŕn. V porovnaní s pšenicou je zdravšia, má vyšší podiel minerálnych látok i bielkovín. V Európe ju pestovali už pred 8000 rokmi a Sv. Hildegarda vraj povedala, že keď človek nemôže už nič jesť, špalda ho postaví na nohy. Aké účinky v sebe teda skrýva zrnko špaldy?


Špalda má všeobecne pozitívny vplyv na imunitný systém, chráni telo pred infekciami a jej obsah beta-karoténu pôsobí na na regeneráciu telových buniek. Je bohatá na vitamíny A, B, E a tiež horčík, draslík, vápnik či zinok. Zaujímavosťou je, že aj napriek jej vysokému obsahu lepku, existujú ľudia alergickí na pšeničný glutén, ktorý nemajú so špaldou problém.

Zároveň je špalda plná bielkovín, má nízky obsah tuku, čo z nej robí skvelú diétnu potravinu. Špaldová diéta sa tak predpisuje ľuďom, ktorí majú vysoký cholesterol, choroby srdca, či problémy s tráviacim traktom.

Špaldová polievka

Potrebujeme:

  • 1 šálku zŕn špaldy
  • 1liter zeleninového bujónu
  • 50 g masla
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 mrkvy
  • 2 stopky zeleru
  • šťavu z pol citrónu
  • 150 ml smotany
  • petržlenovú vňať

Postup: Špaldu prepláchneme a vložíme do hrnca. Zalejeme teplým bujónom a necháme niekoľko hodín (ideálne cez noc) postáť. Na druhý deň si v hrnci rozpustíme maslo a opražíme na ňom jemne pokrájanú cibuľu. Pridáme zvyšok nakrájanej zeleniny a zalejeme chladným bujónom so špaldou. Okoreníme a posolíme, pridáme citrónovú šťavu. Varíme cca 20 minút. Na záver dodáme smotanu a na tanieri ozdobíme vňaťou.


Mohlo by vás zaujímať: Konkurentka pšenice: Špalda vám pomôže k dobrému tlaku aj proti migréne


Špaldoto s karfiolom

Potrebujeme:

  • 200 g špaldy
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • ½ karfiolu
  • 2 mrkvy
  • 100 g slnečnicových semienok
  • 3 PL sójovej omáčky
  • 1 ČL mletej papriky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • zmes provensálskeho korenia

Postup: Špaldu si prepláchneme pod tečúcou vodou a varíme v osolenej vode 30 až 40 minút. Medzitým si na oleji osmažíme jemne pokrájanú cibuľku s plátkami cesnaku. Pridáme tiež mletú papriku a nakoniec aj zvyšok zeleniny. Podlejeme vodou a sójovou omáčkou a pridáme špaldu. Chvíľočku povaríme a poctivo premiešame. Špaldoto servírujeme posypané slnečnicovými semiačkami.


Mohlo by vás zaujímať: Superpotraviny ako ochranný štít proti rakovine: Doprajte si ich každý deň!


Špaldové fašírky

Potrebujeme:

  • 250 g špaldy
  • 1 cibuľu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 šampiňóny
  • 2 ČL sezamu
  • 2 PL slnečnicových semienok
  • ½ ČL rasce
  • 2 ČL majoránky
  • soľ
  • olivový olej

Postup: Špaldu cez noc necháme namočenú vo vode, na druhý deň ju varíme približne 30-40 minút v osolenej vode, kým nie je mäkká. Na panvici si pripravíme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak, po chvíli pridáme pokrájané šampiňóny a špaldu. Dokoreníme rascou, majoránkou, dodáme sezam a semienka. Zmes rozmixujeme v kuchynskom robote a vytvarujeme fašírky. Tie potrieme olivovým olejom a pečieme pol hodinu pri teplote 160°C. Podávame so šalátom. 


Aké jedlá si zo špaldy varíte vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár