Hoci sa s príchodom chladných mesiacov skončila sezóna čerstvého ovocia, neznamená to, že by človek mal prestať s pravidelným prísunom prírodných vitamínov. Obchody sa v tomto čase viac a viac zapĺňajú pomarančmi, mandarínkami alebo kivi. Práve posledné menované ovocie obsahuje veľké množstvo látok, ktoré nám pomôžu prekonať časť roku, keď dostáva náš imunitný systém zabrať.
Čínsky egreš z Nového Zélandu
Na kivi nie je zaujímavý výzor a chuť, ale aj jeho história. Dlhé stáročia sa toto ovocie pestovalo iba v Číne, na základe čoho dostalo pomenovanie čínsky egreš. Začiatkom 20. storočia sa sériou rôznych náhod ocitol na Novom Zélande, kde ho začali vo veľkom sadiť. Odtiaľ pochádza aj jeho názov. Šupinatý a hnedý výzor ovocia totiž pripomínal novozélandské národné zviera – vtáka kivi. Mimochodom, oficiálne sa názov začal používať až v 70. rokoch 20. storočia.
Mohlo by vás zaujímať: Kivi ako prevencia proti chrípke: Je v ňom množstvo vitamínu C
Viac céčka ako pomaranč
Kivi je často považované aj za takzvanú vitamínovú bombu. Jeden plod obsahuje viac vitamínu C ako pomaranč a zároveň ponúka rovnaké množstvo draslíka ako banán. Množstvo vitamínov a minerálov v kivi dokáže bojovať s voľnými radikálmi, zodpovednými za vznik nádorov. Tiež likviduje vírusy i baktérie a podporuje obranyschopnosť.
Okrem obsahu céčka je tiež dobrým zdrojom vitamínu E, ktorý ochraňuje bunkové štruktúry pred ich poškodením. Zároveň rozširuje cievy. Semienka kivi obsahujú aj omega-3 mastné kyseliny.
Náš tip: Kivi pôsobí výborne aj na pokožku, dokáže totiž bojovať s vráskami. V kombinácii s vodou a alkoholom funguje ako pleťové tonikum.
Zrelé či nedozreté?
Ľudia sa často stretávajú s problémom, že majú k dispozícii nedozreté alebo naopak prezreté kivi so zošúverenou šupkou. Dozreté kivi v obchode či v domácnosti spoznáme tak, že sa na ňom prejaví aj jemný dotyk palca. Naopak, nedozreté je tvrdé ako skala. Pri nezrelom, tvrdom kivi máte dve možnosti. Jedna z nich je skladovať ho v chladničke, kde vydrží niekoľko týždňov, druhá je nechať ho dozrieť v domácich podmienkach.
Ak máte na kivi chuť čo najskôr, ideálne je nechať ho v izbovej teplote napríklad na kuchynskej linke. Ovocie pri takejto teplote dozrie za približne tri dni. Ak chcete tento proces urýchliť, vložte ho napríklad do misy s ovocím spolu s jablkom či banánom. Produkovaný etylén prinúti kivi rýchlejšie dozrieť. Keď je zrelé, zjedzte ho čo najrýchlejšie, keďže môže začať mäknúť a následne hniť.
Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché, chutné a pritom zdravé: Pozrite si VIDEO s 3 receptami na smoothie
Skvelý základ smoothie
Kivi konzumujeme prevažne v jesenných a zimných mesiacoch a to nielen preto, že je vtedy ľahšie dostupné v obchodoch. Vzhľadom na vysoký obsah vitamínov a minerálov je ideálnym spôsobom prevencie prechladnutia a iných chorôb. Hodí sa tiež do ovocných šalátov, ale najmä do chutných smoothie nápojov.
Tipy na smoothie s kivi:
- kivi, banán a pomarančová šťava
- kivi, banán a mandľový nápoj
- kivi, lieskové orechy, banán, ovsené vločky, mlieko
- kivi, šalátová uhorka, šťava z limetky
- kivi, zázvor, banán, mäta
Máte radi kivi? Ako často si ho doprajete? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na