Halušky nie sú jediným typickým slovenským jedlom s bryndzou. Netreba zabúdať na skvelú polievku zvanú demikát, prípadne ďalšie chutné bryndzové polievky, ktoré zaručene postavia na nohy a zároveň príjemne zasýtia.
Netreba zabúdať na to, že bryndza je výborným zdrojom živých probiotických kultúr, ktoré prospievajú ľudskému zdraviu a chránia ho pred onkologickými ochoreniami. Pôsobí tiež pri črevných ochoreniach, vysokom tlaku a zároveň obraňuje organizmus pred vysokým cholesterolom.
Klasický demikát
Potrebujeme:
- 250 g bryndze
- 200 g kyslej smotany
- 1 väčšiu cibuľu
- 50 g masti
- 5 zemiakov
- 1 ČL mletej červenej papriky
- ½ ČL rasce
Postup: Na kocky nakrájanú cibuľu opražíme na masti do zlatista. V krátkom slede pridáme rascu, papriku a napokon aj bryndzu a zemiaky nakrájané na kocky. Následne zalejeme vodou a varíme, kým nebudú zemiaky mäkké. Vtedy polievku rozmixujeme tyčovým mixérom a pridáme smotanu. Demikát môžeme ochutiť aj opraženou slaninou. Na kocky nakrájané kúsky dáme do hrnca v prvom kroku, spolu s cibuľou. Podávame s chlebovými krutonmi.
Náš tip: Aby sa smotana nezrazila, vytiahnite ju dostatočne skoro pred použitím z chladničky. Takto sa oteplí na izbovú teplotu. Takisto môžete do nej zmiešať niekoľko lyžíc demikátu, aby sa jednotlivé teploty priblížili.
Mohlo by vás zaujímať: Bryndza nepatrí len k haluškám: Skúste bryndzové kolieska, polievku či „šmirkas“
Salašnícka bryndzová polievka
Potrebujeme:
- 100 g bryndze
- 150 g údeného syru
- 200 g kyslej smotany
- 3 zemiaky
- 20 g masla
- 1 cibuľu
- 50 g masti
- hladkú múku
- mletú červenú papriku
- rascu
- petržlenovú vňať
Postup: Cibuľu nakrájame na kocky a opražíme na masti. Pridáme na kolieska nakrájané zemiaky, poprášime trochou múky, rasce a mletej papriky, premiešame a zalejeme vodou. Kým sa zemiaky varia, rozmixujeme nastrúhaný údený syr, smotanu, maslo a bryndzu do krémova. Keď budú zemiaky mäkké, prilejeme pripravený syr s bryndzou. Podávame s opečeným chlebom alebo chlebovými krutónmi. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Bryndza je skvelá aj bez halušiek: Vyskúšajte chrumkavé kolieska
Zemiaková polievka s bryndzou
Potrebujeme:
- bujón
- 6 zemiakov
- 200 g bryndze
- 50 g masla
- 1 cibuľu
- 2 dl mlieka
- hladkú múku
- mletú červenú papriku
- soľ, čierne korenie
Postup: Podobne, ako pri demikáte, aj tu najskôr opražíme cibuľu, namiesto masti však použijeme maslo. Na kocky nakrájané zemiaky pridáme k cibuli, okoreníme červenou paprikou a čiernym korením a zalejeme bujónom. Varíme, kým zemiaky nezmäknú. Medzičasom si mixérom zmiešame mlieko s bryndzou a pridáme k uvareným zemiakom. Okoreníme paprikou a podľa potreby podlejeme trochou vody a počkáme, kým polievka znova zovrie.
Aké ďalšie chutné jedlá z bryndze si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.
Zdieľať na