Medvedí cesnak už rastie! Kde ho nájdete a čo si z neho pripravíte?

Medvedí cesnak v košíku

Medvedí cesnak už opäť rastie (Foto: Plnielanu.sk/Veronika)

V niektorých častiach našej krajiny sa už šíri omamná vôňa. Prechádzka lesnými cestičkami, lemovanými sýto zelenými lístkami zdravej bylinky je ako balzam na dušu. Nechajte na chvíľu starosti bokom a straťte sa v čarovnej prírode. Domov sa vrátite s košíkom plným medvedieho cesnaku a chuťou do varenia.

Pomôže s očistou aj od kašľu

Často sa mu vraví aj „zelený zázrak“. A nie nadarmo. Pre náš organizmus má konzumácia medvedieho cesnaku mnoho výhod.

Prečisťuje organizmus – najvýznamnejšia vlastnosť medvedieho cesnaku sú jeho detoxikačné účinky. Dokáže z tela odstrániť škodlivé látky aj parazity, prečisťuje krv a môže pomôcť aj ľuďom s kožnými ochoreniami.
Pomáha pri ťažkostiach s trávením – u niektorých ľudí je účinnou zbraňou proti nafukovaniu, plynatosti, zápche alebo chronickej hnačke.
Tíši kašeľ – hlavne ten produktívny, pri ktorom sa hlien usádza na dýchacích cestách. Konzumáciou čerstvej bylinky dochádza k uľahčeniu jeho vykašliavania.
Posilňuje imunitu – podporuje schopnosť organizmu brániť sa proti vírusom.


Mohlo by vás zaujať: Nazbierajte si medvedí cesnak: Poteší vaše zdravie aj chuťové poháriky


Kde ho hľadať?

Sezóna medvedieho cesnaku sa začína koncom marca a trvá do konca apríla. Vyberte sa do vlhkého lesa v blízkosti vodných tokov. Bylinka rastie húfne v tieni stromov a určite ju neprehliadnete. Obyvatelia južných častí Slovenska oň nemajú núdzu. Už v samotnej Bratislave je niekoľko obľúbených lokalít, napríklad Malý a Veľký Draždiak, Železná studnička či Rusovecká dolina.

Náleziská nájdete aj neďaleko Nitry, konkrétne v lužných lesoch Šoporne a pod sedlom Havran. Ak žijete v okolí Žiliny, na prvý medvedí cesnak si síce počkáte o 2-3 týždne dlhšie, no zaručene ho nájdete na Hlineckej Kyčere, Kľaku alebo v Rajeckej Lesnej. Medvedí cesnak dobre poznajú aj Košičania. Bylinku každoročne zbierajú v okolí Kojšova a Nižnej Hutky. V okolí Banskej Bystrice ho nájdete v lesoch pri Moštenici.

Zber má svoje zásady

Aj keď býva úroda medvedieho cesnaku každý rok bohatá, zbierajte ho s rešpektom. Aké sú zásady?

– Na každej rastline nechajte minimálne dva lístky, aby mala možnosť uložiť potrebné živiny a vyklíčiť aj budúcu jar.
– Medvedí cesnak sa rozrastá na väčších plochách. Pri zbere buďte opatrní a zbytočne po ňom nešliapte.
– Bylinku zbierajte do prúteného košíka a budete mať istotu, že sa nesparí a nepoškodí.


Mohlo by vás zaujať: Medvedí cesnak sa opäť hlási o slovo: Pustite ho aj do vašej kuchyne


Pozor na zradnú konvalinku

Medvedí cesnak si môžete zmýliť s konvalinkou voňavou, ktorá je jedovatá. Výrazná aróma sa však zameniť nedá. Ďalším rozdielom medzi týmito rastlinami je, že konvalinka rastie trochu neskôr, keď už medvedí cesnak začína kvitnúť. V tom čase ho už pravdepodobne nebudete hľadať, pretože sa spravidla zbierajú mladé lístky. Práve tie obsahujú najviac vitamínov a majú tak skvelé účinky pre zdravie.

Mať ho v kuchyni sa oplatí

Medvedí cesnak je najlepší surový. Môžete ho pridať do šalátu, nátierky alebo zjesť len tak s maslovým chlebom. Čo ale urobiť s plným košíkom? Bylinka sa vám zíde pri varení. Mäsitým aj bezmäsitým pokrmom dodá skvelú chuť a prílohám farebnosť. Obľúbená je aj polievka z medvedieho cesnaku.

Ako medvedí cesnak uskladniť do zásoby? Môžete ho zamraziť alebo usušiť. Avšak pri sušení si nezachová takú chuť ani arómu. Ďalšou možnosťou je vychýrené pesto, ktoré vám v chladničke vydrží ešte dlho po sezóne. Mnohí nadšenci ho nakladajú do alkoholu a používajú ako tinktúru.


Na čo všetko využívate medvedí cesnak vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame