Pomaly sa hlási jeseň a naše jazýčky odrazu túžia po zmene. Na chuť nám prichádzajú výdatnejšie jedlá, doplnené sezónnou zeleninou a ovocím. Ruky načahujeme za zrelými slivkami a srdce piští po delikátnej kačacine. Skvelá inšpirácia na nedeľný obed. Čo poviete na krehké kačacie mäso s výraznou chuťou korenia a zázvoru, zjemnené sladkou omáčkou z čerstvých sliviek? Niet nad čím premýšľať, pustime sa do varenia.
Budeme potrebovať:
- 4 ks kačacích pŕs
- 3 lyžičky čierneho mletého korenia
- 6 ks anízu
- 5 cm čerstvého zázvoru
- 2 dcl červeného vína
- 2 lyžice sójovej omáčky
- olej
Slivková omáčka
- 12 ks zrelých sliviek
- 12 ks sušených marhúľ
- 2 lyžičky cukru
- 1 ks celej škorice
- 2 lyžičky medu
- 1 limetku
Mohlo by vás zaujať: Sezóna kačacieho mäsa: Ak sa vám nechce piecť celá kačka, skúste tieto recepty
Postup:
- Kačacie prsia deň vopred naložíme do marinády. Mäso jemne narežeme na koži a dáme do misy. V čistej miske premiešame koreniny, nastrúhaný zázvor, víno a sójovú omáčku. Zmes nalejeme na kačacie prsia, rukami zapracujeme do mäsa a prikryté odložíme do chladničky.
- Na druhý deň kačku vyberieme z chladničky a necháme odležať, aby získala izbovú teplotu. Potom mäso prudko opečieme na oleji z oboch strán, preložíme na plech a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 15 až 20 minút pri teplote 200 °C.
- Kým sa kačka pečie, urobíme omáčku. Slivky a marhule nakrájame nadrobno, preložíme do rozpáleného hrnca, chvíľu restujeme aby slivky pustili šťavu. Potom podlejeme trochou vody, pridáme cukor, škoricu a med. Varíme, kým omáčka získa konzistenciu, podobnú džemu. Keď chceme omáčku úplne jemnú, pretlačíme ju cez husté sitko. Na záver pridáme šťavu z limetky a premiešame.
- Upečené kačacie prsia servírujeme nakrájané na plátky, preliate slivkovou omáčkou. Ako prílohu môžeme zvoliť zemiakové knedličky, či pyré zo sladkých zemiakov.
Dobrú chuť
Zdieľať na