Odmrazovanie mrazničky: Vďaka našim overeným radám to zvládnete rýchlo a bez námahy

Odmrazovanie mrazničky

S našimi tipmi zvládnete odmrazovanie ľavou zadnou (Zdroj: GettyImages)

Odmrazovanie mrazničky je činnosť, do ktorej sa chce málokomu. Vyžaduje čas aj pozornosť, a tak ju mnohí odkladáme, ako dlho sa len dá. Vrstvy ľadu však môžu spôsobovať problémy – ukrajujú z priestoru v mrazničke a znižujú efektivitu spotrebiča, vďaka čomu narastá spotreba energie.

Niekedy môžete mať pre námrazu problémy s manipuláciou potravín či zatvorením dvierok. Odborníci odporúčajú odmraziť mrazničku dvakrát do roka a v zime je to určite jednoduchšie, ako v lete. Využiť totiž môžete mínusové teploty vonku a potraviny počas rozmrazovania spotrebiča jednoducho vyložiť za okno či na balkón. S našimi radami bude v každom prípade odmrazovanie pre vás hračka, ktorú zvládnete za menej ako hodinku.

Kým sa do toho pustíte

Prvoradé je postarať sa o uskladnené potraviny, aby sa nerozmrazili a neznehodnotili. Vyloženie na balkón sme už spomenuli, čo ak ale takáto možnosť nie je, prípadne je vonku príliš teplo? Vtedy je vhodné vložiť potraviny do chladničky, použiť chladiacu tašku, alebo potraviny zabaliť do deky a obklopiť vreckami s ľadom. Rozmrazené potraviny znovu nezmrazujte, mohli by ste si spôsobiť žalúdočné problémy. Predovšetkým mäso, údeniny a ryby radšej hneď tepelne spracujte a skonzumujte.


Mohlo by vás zaujať: VIDEOTIP Ako jednoducho rozmraziť mrazničku? Teraz je na to ideálny čas


Rýchlejšie, ako by ste čakali

Rozmrazovanie chvíľu trvá, aj tu však existujú finty, ako jeho čas výraznejšie skrátiť. Topenie ľadu urýchlite, ak:

  • do mrazničky vložíte nádobu s horúcou vodou – stúpajúca para sa postará o rozmrazenie,
  • ľad posolíte kuchynskou soľou – tá ho zaručene roztopí v priebehu pár minút,
  • použijete fén – stačí ho namieriť do mrazničky a horúci vzduch urobí presne to, čo má.

Handry, škrabka a olivový olej

Kým chladničku vypnete a odpojíte z elektriny, položte pred ňu handry či staré uteráky. Zadržia vytekajúcu vodu a vyhnete sa tak mokrej podlahe. Uterákov majte do zásoby viac, a keď sa jeden premočí, nahraďte ho suchým. Pomôže aj umiestnenie hlbokého plechu pred mrazničku, do ktorého vytekať bude voda. Počas topenia ľadu poumývajte zásuvky a vyberateľné poličky. Ľad z mrazničky odstraňujte rukou alebo plastovou škrabkou – kovové a ostré predmety nepoužívajte, mohli by ste povrch mrazničky poškodiť.

Len čo sa námrazy zbavíte, prichádza na rad čistenie. Použiť môžete špeciálny prípravok z obchodu, no postačí vám aj handrička a teplá voda s obyčajným octom. Umývaniu venujte dostatočnú pozornosť, vyčistite každé zákutie spotrebiča a nezabudnite ani tesnenie. Následne mrazničku vyutierajte dosucha, aby navlhnuté steny nezačali po zapnutí mrazničky opäť hneď namŕzať.

Posledným krokom je ponatieranie suchého povrchu spotrebiča glycerínom alebo obyčajným rastlinným olejom, nakvapkaným na vatový tampón. Ľad sa tak bude tvoriť v oveľa menšej miere. Hotovo! Teraz môžete mrazničku opäť zapnúť, vložiť do nej poličky a zásuvky a poukladať do nich potraviny.



Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame