6 tipov pre milovníkov surovej cibule: Z úst vám viac páchnuť nebude

Cibuľa

thinkstockphotos.com

Cibuli sa nie nadarmo hovorí kráľovná kuchyne. Pridávame ju totiž takmer do všetkých jedál bez ohľadu na to, či ide o varené jedlá, alebo živé zeleninové šaláty. Cibuľa je zdrojom vitamínov C a B, kyseliny listovej a tiež vlákniny, ale ako všetci vieme, aj nepríjemného a ťažko odstrániteľného zápachu.

Typický cibuľový dych je však prítomný len po konzumácii surovej cibule. Zodpovedné sú zaň sírne zlúčeniny prítomné v tejto aromatickej zelenine. Keď trávime surovú cibuľu, molekuly pachu sa prostredníctvom krvného riečiska dostávajú do pľúc, a tak každý náš výdych obsahuje pachový dôkaz, že sme predtým jedli cibuľu.

Nepríjemný zápach z úst navyše podporujú aj ďalšie faktory, ktoré aj bez predchádzajúcej konzumácie zapáchajúcich potravín spôsobujú nelichotivý zápach z úst. Ak teda k cibuli pridáte sucho v ústach, fajčenie, ochorenie ďasien, lieky či zdravotné ťažkosti, na mentolový dych môžete zabudnúť. Najlepší spôsob ako sa zbaviť cibuľového dychu je prestať ju konzumovať v surovom stave, no nie vždy sa tomu dá vyhnúť. Čo teda môžeme robiť?


Mohlo by vás zaujať: Doprajte si cesnak bez výčitiek: Zápach z úst porazíte overenými trikmi!


Vodu nahraďte zeleným čajom

Zelený čaj je veľmi užitočnou zbraňou v boji s cibuľovým dychom. Je totiž bohatý na polyfenoly, silné antioxidanty, ktoré si poradia so sírnymi zlúčeninami v cibuli. Nahraďte teda malinovky či vodu zeleným čajom a zápach z úst by sa mal čoskoro vytratiť. Ako kombináciu môžete vyskúšať aj šálku silnej čiernej kávy.

Mliekom zápach zneutralizujete

Aj obsah tuku v mlieku totiž neutralizuje spomínané sírne zlúčeniny. Mlieko navyše pôsobí ako prírodná ústna voda.  Plnotučné mlieko je však v tomto prípade vhodnejšie, keďže obsahuje väčšie množstvo tuku než odstredené mlieko. Účinok mliečnej ústnej vody znásobíte tým, že ho budete piť už pred, počas a aj po tom, čo skonzumujete čerstvú cibuľu.


Mohlo by vás zaujať: Nepríjemný zápach z úst: Takto sa ho môžete zbaviť!


Citrónmi zabijete baktérie

Typická citrónová chuť a najmä aróma citrusových plodov neutralizuje akýkoľvek zápach v ústach. Citróny majú navyše aj antibakteriálne vlastnosti, vďaka ktorým zabijú baktérie spôsobujúce nepríjemný zápach vo vašich ústach. Pridávajte teda polievkovú lyžicu citrónovej šťavy do každého pohára vody a tekutinou vyplachujte ústa dva až trikrát denne až kým zápach celkom nezmizne. (Kedže citrón nie je veľký kamarát so zubnou sklovinou, nepraktizujte tento tip každý deň.) Citrónovú kúru v boji proti cibuľovému pachu znásobíte pitím čerstvej citrónovej limonády a žuvaním citrónovej kôry.

Jablčnými enzýmami zápach prekryjete

Jablká sú ďalším účinným prostriedkom v boji proti cibuľovému zápachu, pretože tie svojimi prírodnými enzýmami pomáhajú rozložiť zlúčeniny síry. Hneď ako teda zjete cibuľu, siahnite aj po jablku, aby ste zabránili cibuľovému dychu. Navyše môžete vypiť aj pohár čerstvej jablčnej šťavy.


Mohlo by vás zaujať: Ústna voda sa v kúpeľni nestratí: Zabezpečí svieži dych a prevenciu pred kazom


Žuvaním mäty zápach spoľahlivo prekryjete

Antiseptické účinky mäty v spojení s typickou prirodzene sviežou vôňou nielenže odstraňujú akékoľvek pachy, ale taktiež pomáhajú v boji s prítomnými baktériami. Pripravte si teda mätový čaj z čerstvých mätových lístkov a pite ho, až kým zápach z úst odstránite úplne. Pokiaľ nemáte čas na prípravu čaju a zápachu sa potrebujete zbaviť okamžite, môžete čerstvé mätové lístky priamo žuť v ústach bezprostredne po dojedení surovej cibule.

Jedlou sódou udržíte rovnováhu pH v ústach

Jedna čajová lyžička jedlej sódy a morskej soli v pohári teplej vody spôsobí, že tekutina zneutralizuje cibuľový účinok, udrží rovnováhu pH vo vašich ústach a spomaľuje rast baktérií. Takto pripravenú prírodnú ústnu vodu môžete použiť aj v práci kedykoľvek po jedle.


Máte radi cibuľu? Ako často si ju doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame