Chcete jesť menej sladkostí či lupienkov? Zaveste si na stenu zrkadlo

Žena

thinkstockphotos.com

Existuje mnoho trikov, ktoré nám majú pomôcť jesť menej či zdravšie. Najnovšie sa k menším tanierom či modrej stene pridáva aj novinka – veľké zrkadlo v kuchyni. Vedci totiž dokázali, že keď sa pri jedení nezdravých pochúťok na seba dívame, chutí nám menej.

Ata Jami, profesor marketingu z Floridskej univerzity, ktorý sa zameriava na správanie spotrebiteľov a ich rozhodovanie, skúsil zistiť, či a ako ovplyvní zrkadlo spôsob, akým jedia dve skupiny študentov.

Šalát verzus koláč, zrkadlo verzus stena

Pod zámienkou chuťovej skúšky si všetci mohli vybrať medzi kúskom čokoládovej torty bežne predávanom v supermarkete a medzi ovocným šalátom. Polovica študentov potom bola náhodne usadená v miestnosti so zrkadlom, druhá polovica v miestnosti, kde na seba nevideli.

Potom, čo ochutnali pokrm, ktorý si vybrali, dostali otázku, ako im jedlo chutilo, a či by si dali ešte trochu. Študentom, ktorí sedeli pred zrkadlom, chutil torta menej ako tým, ktorí sa nevideli. U študentov konzumujúcich ovocný šalát podobný rozdiel štúdia nezistila.


Mohlo by vás zaujať: Schudnúť rýchlo a zdravo sa dá: Poradíme vám, ako na to!


Zrkadlo spôsobuje nepríjemné pocity

,,Nechcete sa vidieť pri konzumácii nezdravého jedla, pretože to nezodpovedá pravidlám zdravej stravy,povedal Jami. A tento rozpor znamená, že sa ľudia necítia príjemne aj keď si sami neuvedomujú prečo. ,,A pretože si neuvedomujú, prečo sa necítia dobre, napadne im, že niečo nie je v poriadku so samotným jedlom. Hľadajú nejaký vonkajší faktor, ktorému by mohli pripísať vinu za to, že nemajú dobrý pocit,dodal.

Dajte si ho do kuchyne

Môže teda umiestnenie zrkadla v dome pomôcť zbaviť sa konzumácie nezdravých pochutín? Jami si myslí, že odpoveď znie áno. Ľudia podľa neho môžu zrkadlo zavesiť napríklad do kuchyne, kde ich pohľad na seba samotných môže v poslednej chvíli prinútiť siahnuť radšej po jablku než po sáčku s vyprážanými zemiakovými lupienkami.

Aj reštaurácie by mohli týmto spôsobom povzbudiť stravníkov, aby si radšej vyberali zdravšie varianty ponúkaných pokrmov. A ak bude mať reštaurácia vyššie percento zisku na šalátoch než na dekadentných koláčikoch, tým lepšie.


Mohlo by vás zaujať: Zmeňte svoje zvyky a schudnite: Zhodiť kilá sa tentokrát podarí aj vám


Aké ďalšie triky môžete skúsiť?

  • začnite používať menšie taniere
  • taniere by mali byť červenej farby
  • jedzte zásadne za stolom
  • pri jedení nečítajte ani nepozerajte televíziu
  • sladkosti vymeňte za ovocie
  • čipsy a tyčinky za oriešky

Máte v kuchyni zrkadlo? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora, The Washington Post, ČTK
Odporúčame