Baklažán je zdravá dobrota: Skvelý je zapekaný aj vo forme placiek

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi baklažán?

Baklažán je zdravá dobrota, ktorá váš stôl obohatí o netradičnosť a originalitu

Baklažán je zdravá dobrota, ktorá váš stôl obohatí o netradičnosť a originalitu. Obsahuje množstvo minerálov, vitamínov a je bohatý napríklad aj na železo. Je známy tým, že pôsobí močopudne, vhodný je teda pre všetkých, ktorí majú problémy s obličkami, močovými cestami, či zadržiavaním vody v tele. Je antioxidant a telo dokonca chráni aj pred rakovinou. Mimoriadne vhodný je pre ľudí s problémovým žlčníkom a pankreasom.


Plnený baklažán

Potrebujeme:

  • ½ kg kuracích pŕs
  • 2 baklažány
  • 100 g strúhaného syra
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky mletej červenej papriky
  • 2 mladé cibuľky
  • petržlenovú vňať
  • olej
  • sušený cesnak
  • soľ

Postup: Baklažány rozpolíme a vydlabeme z nich dužinu, ktorú pokrájame na malé kúsky. Každú polovicu baklažánu posolíme a okoreníme sušeným cesnakom. Na oleji osmažíme na drobno nakrájanú cibuľku, pridáme na kocky nakrájané kuracie prsia, prelisovaný cesnak a soľ. Keď je mäso takmer hotové, pridáme k nemu ešte kocky baklažánu, mletú papriku a podusíme do zmäknutia. Nakoniec odstavíme a vmiešame ešte aj nasekanú petržlenovú vňať a na kolieska nakrájanú mladú cibuľku. Zmesou naplníme baklažány, ktoré dáme na plech piecť do rúry asi na 30 minút. Krátko pred dopečením posypeme každý baklažán strúhaným syrom a necháme ešte dopiecť.


Tiež by vás mohlo zaujať: Sezóna cukety je v plnom prúde: Pripravte si z nej doma tieto dobroty


Zapečený baklažán so smotanou

Potrebujeme:

  • 2 baklažány
  • 100 g parmezánu
  • 50 g masla
  • 3 lyžičky hladkej múky
  • 1 šálku kyslej smotany
  • ½ šálky sladkej smotany
  • korenie
  • soľ

Postup: Baklažány olúpeme a nakrájame na kolieska. Do maslom vymastenej misy poukladáme vrstvu baklažánu a posypeme vrstvou nastrúhaného parmezánu a osolíme. Pokračujeme vo vrstvení, až kým sa neminie baklažán a syr. Túto zmes dáme piecť na 10 minút do rúry pri teplote 200°C. Potom zalejeme smotanovou omáčkou, ktorú sme vytvorili zmiešaním obidvoch smotán s múkou a necháme zapiecť do ružova, t.j. ešte asi 5 - 10 minút.


Tiež by vás mohlo zaujať: Chcete schudnúť, ale trápi vás neustály hlad? Doprajte si tieto potraviny


Baklažánové placky

Potrebujeme:

  • 600 g baklažánu
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 cibuľu
  • 2 vajcia
  • strúhanku
  • olej
  • soľ
  • korenie
  • petržlenovú vňať

Postup: Baklažány olúpeme, pokrájame na menšie kúsky a necháme z nich odtiecť vodu. Potom ich osušíme a pretlačíme na jemno. Pridáme ku nim cesnak, na jemno nakrájanú cibuľu, vajcia, nasekanú vňať, posolíme, okoreníme a zahustíme strúhankou podľa potreby. Všetko premiešame a dáme pražiť po kúskoch na rozpálený olej, podobne, ako zemiakové placky.


Máte radi baklažán? Aké ďalšie baklažánové recepty by ste odporučili ostatným čitateľom? Napíšte v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (3)

  • Viera 11.08.2016, 19:16

    baklažán umyjem,osuším,rozpolím na polovicu,popicham vidličkou,pokvapkám olivovým olejom,dám na panvicu,prikryjem alobalom a zapečiem tak,aby bol mäkký.Potom vyberieme dužinu,pokvapkáme olejom,osolíme,okoreníme a podávame,ku bifteku,roštenke či kotletám,alebo ako samostatné jedlo. Dobrú chuť.

  • Vera 27.08.2014, 18:36

    Robím zapečený plnený baklažán ,ale namiesto kur.pŕs používam mleté mäso,tiež som už skúšala aj s ryžou(ako je plnený kapustný list),lenže je potrebné ryžu uvariť a tak zmiešať s ostatnými prísadami inakšie ostane surová a pripečená.

  • evelina 27.08.2014, 11:26

    baklažán je výborný vysmažený v trojobale, predtým musí posolený chvíľu postáť, aby odišli "horčiny". Výborný je aj tatarák alebo musaka...

1

Pridať komentár