Lepšie trávenie aj viac energie: Spoznajte účinky čajovej huby

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Vyskúšali ste už kombuchu?

Pod pomenovaním staroveký čaj či elixír zdravia sa skrýva prirodzene perlivý fermentovaný nápoj vyrobený z rôsolovitej čajovej huby s názvom kombucha

Pod pomenovaním staroveký čaj či elixír zdravia sa skrýva prirodzene perlivý fermentovaný nápoj vyrobený z rôsolovitej čajovej huby s názvom kombucha. Má viac ako 2000 ročnú tradíciu a s jeho vznikom sa spája viacero legiend. Hoci sa nedá úplne presne určiť odkiaľ pochádza, predpokladá sa, že k nám sa takáto čajová huba dostala z Japonska cez Rusko. Mnísi v českých kláštoroch ju už pred mnohými rokmi pestovali pod názvom Olinka.


Presnejšie ide o symbiotické spoločenstvo rôznych kvasiniek, rias a mikroorganizmov a takáto hmota je akoby čistiaca továreň. Počas kvasenia v nej prebieha mnoho chemických procesov, z ktorých vznikajú látky prospešné pre náš organizmus. Používa sa ako ľudový liek na pitie, ale aj na kokteily, kúpele, polievky, pleťové masky či na prípravu octu. Navyše obsahuje vitamíny skupiny B, enzýmy, probiotiká a vysokú koncentráciu kyselín ako je octová, glukurónová a mliečna. Preto aj hoci má kombucha nelichotivý vzhľad, má množstvo zástancov po celom svete.

Zdravotné výhody čaju kombucha:

  • Lepšia imunita – kombucha má vysoký obsah antioxidantov a podporuje imunitu.
  • Prílev energie – uvoľňuje železo. Vitamín C napomáha jeho vstrebávaniu, čím zvyšuje hladinu hemoglobínu v krvi, vďaka čomu sa kyslík lepšie dostáva do tkanív.
  • Zdravý detox – kombucha sa pýši probiotikami a enzýmami, ktoré sa zúčastňujú na detoxikácii organizmu. Tým, že sa do čriev dostane viac prospešných baktérie, detoxikáciu urýchlite.
  • Predchádzanie artrirtíde  - tanečníci aj atléti sa na kombuchu spoliehajú, aby sa vyhli problémom s väzivami či artritíde.
  • Zdravá pečeň – vysoký obsah kyseliny glukorónovej je prospešný pre pečeň a zároveň ju detoxikuje.
  • Znižuje krvný tlak – odporúča sa na liečbu vysokého krvného tlaku. V minulosti sa používala na to, aby sa predchádzalo bolesti hlavy a závratom, ktoré spôsobil práve vysoký krvný tlak.
  • Povzbudzuje látkovú výmenu a lepšie trávenie – kombucha pomáha obnoviť črevnú mikroflóru, tým zlepšuje trávenie a bráni vzniku zápchy, ktorú spôsobilo zlé stravovanie a nedostatok pohybu.

Mohlo by vás zaujať: Zázračná huba reishi: Podporí imunitu a bojuje proti rakovine


Príprava je jednoduchá

Výroba fermentovaného čaju z kombuche nie je vôbec zložitá a dokáže ju naozaj každý. Stačí len, ak si zoženiete z obchodu alebo od známych jednu kultúru kombuchy. Najskôr si pripravte dva litre akéhokoľvek čaju. Môžete použiť napríklad zelený čaj pre jeho nezameniteľné účinky. Do čaju pridajte 200 g cukru a dobre premiešajte. Čaj nechajte ochladnúť na izbovú teplotu a prelejte do čistej nádoby. Pridajte ďalšie dva litre vody a pripravenú kultúru kombuchy. Nádobu prekryte látkou, aby sa tak zabránilo znečisteniu nápoja, a zaistite gumičkou. Takto pripravený čaj nechajte kvasiť na tmavom mieste jeden až dva týždne. Potom môžete piť.

Rozdeliť sa je ľahké

Zaujali vás účinky čajovej huby a chcete sa podeliť so svojimi blízkymi? Kombucha sa rozmnožuje viacerými spôsobmi. Pri správnom množstve tepla a cukru sa na materskej kultúre vytvorí nová už po siedmich dňoch. Ďalším spôsobom je osladenie už hotového kombuchového nápoja, nová kultúra -v ňom vyrastie za 7-12 dní. Taktiež môžete z kombuchovej kultúry časť odrezať a dať do živného roztoku. Odrezaná časť by mala mať priemer väčší ako 6 cm.


Mohlo by vás zaujať: Probiotické baktérie pre zdravé hrubé črevo: Získajte ich z týchto potravín


Skladovanie jednoducho v chladničke

Symbiotická kultúra kombucha sa dá skladovať v živnom roztoku v chladničke. Takto uskladnená prežije aj tri až štyri týždne. Keďže kombuchu nízke teploty nezničia, môžete ju aj zamraziť, takže vydrží ešte dlhšie. Takisto sa dá aj vysušiť. Časť buniek počas sušenia či mrazenia zahynie, ich obnova trvá dva týždne.


Aké skúsenosti máte s kombuchou vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • Anjka 21.07.2016, 07:14

    tak o tom som ešte nepočula ale možno by som to na moje trávenie tiež mohla vyskúšať. Už som skúšala vločky - to mi spôsobilo aj zápchu - asi som to moc preháňala a skúsila som aj probiotiká biopron forte, ktorý stále používam a uľavilo sa mi. Trošku sa bojím užívania tabliet "nonstop", i keď sú to len probiotiká, ale predsa by som chcela mať aj zdravšiu stravu, možno ešte skočiť za výživovým poradcom. Uvidíme noooo.

  • Tatjana 22.03.2016, 07:12

    wau tak to znie zaujímavo, o takom niečom som ešte nepočula. Zatiaľ viem len o hlive, že má dobré účinky (maminka ju používa), ale o tomto som nemala ani páru. Na trávenie zvyknem kupovať probiotiká, zvlášť keď užívame ATB (viem, že k ATB sú vhodné práve biopron 9 premium). Nad detoxom som premýšľala po Veľkej noci, pretože chcem aj aktívne zasa začať žiť, už možno príde pekné počasie, tak by som chcela vytiahnuť korčule a veci na behanie - už sa strašne teším. Zima mi dala totiž dosť zabrať a tým, že som nemala pravidelný pohyb, tak na mňa dopadla nielen negativita ale niekedy sa to prenieslo až do depresie, pretože bolo tak nejak nijako za oknom a tak sa nedalo pomaly ani lyžovať ani korčuľovať

1

Pridať komentár