FOTORECEPT Vynikajúce francúzske zemiaky: Klasika, ktorá sa nezunuje!

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi francúzske zemiaky?

Francúzske zemiaky patria medzi slovenskú klasiku

Aj keď to názov nenapovedá, francúzske zemiaky patria medzi slovenskú klasiku. A určite každý má ten svoj osvedčený recept, na ktorý nedá dopustiť. Niekto používa zemiaky varené, iný dáva prednosť surovým, niekto zalieva mliekom, ďalší smotanou... Aj keď postup prípravy francuzákov poznáte nepochybne naspamäť, niekedy nezaškodí urobiť niečo inak, vyskúšať niečo nové a inšpirovať. Naše francúzske zemiaky sú veľmi jednoduché a určite si ich zamilujete.


Potrebujeme:

  • 1,5 kg zemiakov
  • 1 klobásu
  • 2 vajcia uvarené natvrdo
  • 3 surové vajcia
  • šunku nakrájanú na kocky
  • 1 cibuľu
  • kyslú pochúťkovú smotanu
  • soľ, čierne korenie, rascu, korenie na francúzske zemiaky
  • syr na posypanie

Postup:

Zemiaky si ošúpeme a uvaríme do polomäkka. Vychladnuté nakrájame na tenké plátky.

Mohlo by vás zaujímať: Chutný obed alebo večera: Zapečené zemiaky potešia každého Slováka


Klobásu si pokrájame na kolieska, šunku na kocky. Uvaríme vajcia a pokrájame. Do vymastanej zapekacej misy začneme vrstviť. Naspodok dáme zemiaky, osolíme a okoreníme podľa chuti. Pridáme klobásu, šunku, vajíčka a cibuľu, ktorú sme si orestovali na panvici. Prikryjeme druhou vrstvou zemiakov a opäť okoreníme a osolíme.
   

Mohlo by vás zaujímať: Zemiakové inšpirácie: Uvarte si tradičné pochúťky trochu inak


V miske si rozmiešame pochúťkovú smotanu so surovými vajíčkami a zmesou zalejeme zemiaky.
   
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 190 ºC približne 40 minút.

Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché a chutné: Na týchto zemiakových dobrotách si pochutnáte aj vy


Posypeme strúhaným syrom (najčastejšie sa používa ementál, výborné sú však francúzske zemiaky aj s parmezánom) a necháme ešte dopiecť cca 5 minút, kým sa syr neroztopí. Dobrú chuť!

Máte radi francúzske zemiaky? Ako si ich pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recept do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (8)

  • Veronika 28.05.2019, 13:50

    Zabudla som to dopísať, predsa klasický pekáč a piecť v elektrickej rúre. Na francúzske zemiaky sú lepšie neskoré odrody a jednoznačne ich uvariť v šupke. Po vychladnutí ošúpať a nakrájať k špekáčikom, slaninke či klobásam s cibuľou. Cibuľa ako komu vyhovuje. Určite nič nepokazí.

  • Veronika 27.05.2019, 14:04

    Je rozdiel piecť v skle, či keramike. Skúste klasiku - hrubší železný smaltovaný plech a po tretine pečenia zemiaky trochu zakryte, nie dôkladne, alobalom, aby sa tak nevysušovali. Niekto totiž zabudol na olej!

  • Veronika 27.05.2019, 14:01

    Nejaký pomýlený recept, vôbec nie stará dobrá klasika. Odkedy sa nevaria zermiaky v šupke? A ešte neskoré typy a na francúzske zemiaky?? Vajíčka treba rozšľahať súrové so sladkou smotanou a prípadne aj bielym hodnotným jogurtom(teda nie mŕtve DANONE...), trochu ochutiť a počas pečenia zalievať zemiaky. Pod zemiakmi mala byť špekáčik či klobásky, nie však také laciné. Zemiaky je možné uvariť aj so sladkou mrkvou a tú ošúpať a nakrájať podľa chuti do zemiakov. Dnes sa mnohé recepty vyhýbajú kmínu, cibuli. Nechápem. Šunka tam nepatrí, ale zdravé špekáčiky či klobása. Šunka pokazí chuť, tá sa hodí k zemiakom so sladkým hráškom, či k chlebu.

  • Nika 20.05.2019, 11:08

    Ja si zasa neviem predstaviť, že by som tam nedala cibuľu. To tomu dodá skvelú chuť. Vidno, že ozaj má každý ten svoj odskúšaný recept. Ale ja rada skúšam aj podľa iných, tak uvidíme :-).

  • Dušan 19.05.2019, 15:48

    Mia , presne , viacej vajec /6 /ja tam davam 5 špekačiek a surove zamiaky. prikryvam AL a potom ku konci pripečie

  • fero 18.05.2019, 18:14

    veľa vajec, cibuľa tam nepatrí

  • Mia 18.05.2019, 15:17

    cibuľa a rasca tam nepatria! a najlepšie sú len so šunkou a viac vajíčok, ako len dve!

  • Julanda 18.05.2019, 07:47

    Robím zo surových zemiakov, dávam sladkú smotanu, horčicu, nedávam cibuľu, inak tak isto.

1

Pridať komentár