Grilovacia sezóna bez starostí: Takto pripravíte výborné mäso, syr aj zeleninu

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Radi v lete grilujete?

Záhradná grilovačka jednoducho patrí k slnečnému počasiu

Záhradná grilovačka jednoducho patrí k slnečnému počasiu. Rozhodli ste sa tento víkend pripraviť šťavnaté stejky, zeleninu alebo syr? Výber je len na vás. My vám poradíme, ako správne ugrilovať všetky druhy jedla tak, aby sa nič nepripálilo a vynikla ich chuť.


Ak presuniete prípravu obeda do záhrady a pozvete celú rodinu či priateľov, o zábavu obvykle nie je núdza. Nič ale grilovačku nepokazí tak rýchlo, ako suché mäso a pripálená zelenina. Čerstvé a kvalitné suroviny niečo stoja a ak z nich chcete vyťažiť čo najviac, musíte poznať tieto triky.

Základom je príprava

Ešte pred tým, než začnete s prípravou chutného jedla, mali by ste očistiť samotný gril. Použite drsnú hubku alebo kefu, ktorou ľahko odstránite všetky nečistoty a pripáleniny. Gril zľahka potrite olejom podľa vlastného výberu, napríklad olivovým alebo slnečnicovým. Vďaka tomuto kroku zabezpečíte, že sa opekané suroviny k mriežke neprilepia. Dbajte tiež na to, aby bol gril dostatočne rozpálený.

Na toto pamätajte pri príprave mäsa

Aby ste sa uistili, že podávané mäsko bude perfektne ugrilované a zároveň šťavnaté, klaďte dôraz na jeho druh a hrúbku. Ak pečiete celé kurča alebo koleno, na kontrolu vnútornej teploty je vhodné použiť termometer. Vyhnete sa tak nedopečenému prostriedku. Pri hrubších stejkoch môžete úroveň prepečenia skontrolovať aj tak, že kúsok mäsa prekrojíte na polovicu.


Mohlo by vás zaujímať: Zásady zdravej grilovačky: Držte sa ich a vášmu telu neublíži


Pri výbere mäsa zostaňte verní šťavnatým druhom s vyšším obsahom tuku:

  • bravčového mäsa - najmä krkovička, pliecko alebo rebrá
  • hovädzia roštenka
  • kuracie prsia alebo stehná
  • mleté mäso, do ktorého môžete zamiešať bylinky alebo pripraviť hamburger

V prípade, že sa rozhodnete mäso marinovať, nechajte ho v marináde po dobu 12 - 24 hodín a pred prípravou ho nechajte pri izbovej teplote postáť aspoň 1 hodinu.

Mäso neukladajte na gril, ktorý je chladnejší než 250 °C. Dobre rozpálený gril zaručí, že chutná šťava zostane v mäse a nevytečie na gril. Z rovnakého dôvodu by ste do mäsa nemali ani zbytočne pichať. Dobu samotného grilovania prispôsobte druhu mäsa a jeho veľkosti.

Vychutnajte si dokonalý syr

Grilovaný syr je výborným predjedlom, ktoré poteší hostí počas čakania na mäso. Grilovať je možné prakticky všetky druhy syra. Tvrdšie syry, ako napríklad oštiepok, môžete pripravovať priamo na grile potretým olejom. Pre istotu syr nakrájajte na tenšie plátky, aby mal každý kúsok rovnakú štruktúru. Mäkké syry, ako napríklad brie alebo plesňové syry, zabaľte pred grilovaním do alobalu. Budú krásne zohriate a ťahavé, no nevytečú priamo na gril. Hotové sú za pár minút a môžete ich podávať s čerstvým šalátom alebo pečivom.


Mohlo by vás zaujímať: Čas na parádnu grilovačku: Inšpirujte sa týmito 5 tipmi a úspech máte zaručený


Myslite aj na vegetariánov

Na grile je možné pripraviť viacero druhov zeleniny. Medzi obľúbené paria paradajky, papriky, cibuľa, fazuľové a hráškové struky, kukuričný klas, cuketa, baklažán alebo špargľa. Ak chcete zeleninu dochutiť soľou alebo korením, urobte tak až po ugrilovaní, aby nepustila šťavu. Baklažán alebo cuketu môžete osoliť skôr a šťavu vysušiť pomocou servítky. Doba grilovania zeleniny je opäť pomerne krátka. Tvrdú zeleninu, ako napríklad mrkvu, môžete pred grilovaním predvariť. S kvapkou oleja bude chutnejšia, nebojte sa ani byliniek a korení. Obľúbeným variantom prípravy zeleniny na grile je aj zeleninový špíz. Dajte si pozor na to, aby boli jednotlivé kusy zeleniny rovnako veľké a prepiekli sa tak rovnomerne.

Tip: Pripravte si ku grilovaným špecialitám domácu omáčku. Zmiešajte kyslú smotanu, strúčik cesnaku, citrónovú šťavu, štipku soli a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať.


Na čo pri obľúbenom grilovaní nedáte dopustiť vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (6)

  • Lubo 13.08.2019, 11:23

    Dokonalý syr? Už ste si niekto čítali koľko chémie(najmä E-čiek) je v nich? Až som zostal úplne zhrozený. A hej pekne grilujte, najmä na slniečku, veď je len nejakých 35 stupňov v tieni a na slnku aj cez 50 stupňov. Tak prečo si ešte nespáliť jedlo a čo má vyčerpané telo dostať jednoduchú a zdravú stravu, tak ho potrápme ešte grilovačkou. A nezabudnite sa najesť poriadne mastného, aby sa tie štamperlíky lepšie šmýkali dolu krkom až k slinivke. Možno potom už zistíte, že načo ju máte.

  • Veronika 06.06.2019, 14:00

    To čo je to ten termometer? To u nás ešte niekto neobjavil slovo teplomer? Nem8m doma mikrovlnku. Ja to jedlo chcem aj jesť.

  • autobot 05.06.2019, 21:22

    ujko, ze zdravo grilovat:), sme sa pobavili vsetci. Si uvedom, ze pri grilovani tam mas suche teplo nad 100+°C a kombinaciu proteinu s tukom, co ti nie je jasne? Ty mas asi grilovaci slow cooker a ides na 93°C 4 hodky, ze?

  • Lucifer 05.06.2019, 12:01

    Kto chce skorú a rýchlu rakovinu, tak nech griluje....

  • ujko 05.06.2019, 10:00

    autobot, ty si už len úbožiak. Keď nevieš grilovať, tak ozaj radšej negriluj. Nikto ti nemôže za to že to nedokážeš a bojiš sa aj chloru v pitnej vode. Dá sa grilovať úplne zdravo, nemusí sa ti dymiť do jedla, nemusí ti kvapkať tuk do uhlíkov. Ale musíš byť aspoň trochu znalý problematiky. Čo ty očividne nie si. Takže sklapni so svojimi teoretickými drístami, nikoho to nezaujíma.

  • autobot 05.06.2019, 00:07

    Grilovanie je ta najhorsia uprava potravin aka len moze byt, uz aj mikrovlnka je lepsia jak ten humus, ktory vznika pri kontakte s takou vysokou teplotou. K produktom, ktore vam takto vzniknu pri grilovani ako AGE, HCA, PAH, HMF, Akrylamid prajem dobru chut a buducim stomikom vela sil do zivota.

1

Pridať komentár