Kvalitný hroznový mok a čokoláda odjakživa patrili k lahôdkam, ktorým labužníci odolávajú len s veľkými ťažkosťami. Táto kombinácia totiž pôsobí ako dokonalé afrodiziakom, dokáže ženám zahnať pochmúrnu náladu či depresie a v primeranom množstve priaznivo pôsobí na naše zdravie. Vedeli ste však, že jednotlivé druhy čokolády treba k fľaši vína správne doladiť? Zistite, ako spájať jednotlivé chute a docieliť pre seba i svojich najbližších skutočný pôžitok na jazyku.
Nebojte sa zapojiť nos a chuťové vnemy
Keď vyberáme fľašu vína a čokoládovú pochúťku pre blízkych ako darček alebo pre hostí u nás doma, zvyčajne sa riadime vizuálnymi podnetmi. Preferujeme totiž predovšetkým pekný obal, zamýšľame sa nad gramážou a snažíme sa, aby obe pochúťky pôsobili štýlovo ako celok. Pri samotnej degustácii však kľúčovú úlohu zohrávajú chuťové poháriky a nos, ktorý absorbuje vôňu. Chcete docieliť dokonalú symbiózu? Študujte etikety a zalovte v pamäti, čo vám jednotlivé ingrediencie v minulosti evokovali.
Na množstve cukru záleží
Ak kombinujete víno s akýmkoľvek dezertom, musí byť minimálne také sladké ako samotná maškrta. Zvyknete skĺbiť zrelé jahody s ružovým šampanským? Podľa odborníkov ide o klasickú mylnú predstavu – na takéto spojenie je totiž ružový sekt príliš suchý. Ladia spolu síce vizuálne a farebne, nie však chuťovo. K ovocným dezertom vždy voľte odrody vín, ktoré sú polosladké.
Mohlo by vás zaujímať: Víno môže byť skvelou prevenciou: Dožičte si ho a zostaňte vo forme
Opatrne s ťažkými vínami
Ak chcete nápoj bohov dobre skombinovať s jedlom, kľúčová je jeho sila a chuť. V niektorých vínach sú totiž hroznové strapce koncentrovanejšie, pričom dôležitý je tiež podiel alkoholu. Dôležitým sa teda stáva zachovanie rovnováhy – sushi dopĺňajte ľahkými vínami, no k tmavej čokoláde so 70%-ným obsahom kakaa podávajte ťažké vína. Degustátori tiež odporúčajú zachovávať podobnú chuť v naservírovanej porcii aj v nápoji. Pozorne si prečítajte etiketu na fľaši vína a zistite, ktoré vnemy dominujú. Orechovú chuť vína podávajte k čokoláde s orieškami, korenisté príchute miešajte s pikantným jedlom alebo čili čokoládou. Aj tu však platí, že všetko treba konzumovať s mierou.
Zlaté pravidlo farieb
Čokoláda sa vo všeobecnosti veľmi ťažko ladí k iným príchutiam, pretože jej vláčna konzistencia doslova lipne na chuťových pohárikoch. Zvyčajne nič nepokazíte práve šampanským, pretože bublinky napomáhajú k odliepaniu čokolády zo slizníc v ústach a osviežujú bunky uložené v jazyku. Opatrnosti nikdy nie je dosť pri veľmi kvalitných čokoládach s vysokým podielom kakaa – čím tmavšia pochúťka, tým by malo byť tmavšie aj víno. Tmavá čokoláda totiž prenesie viac trieslových kyselín na podnebie, preto potrebuje ako doplnok víno s vyšším obsahom kyseliny trieslovej, ktorá spôsobuje typickú trpkú chuť.
Mohlo by vás zaujímať: Aké víno vybrať k jedlu?
Ako správne konzumovať?
Aj keď sa to na prvý pohľad môže zdať ako banalita, víno a čokoládu treba vedieť skĺbiť predovšetkým v ústach. Aby ste docielili ten pravý labužnícky pôžitok, nikdy čokoládu nehryzte. Položte si kúsok na jazyk, nechajte rozpustiť a trošku ho premieľajte po podnebí a slizniciach. Krátko po prehltnutí, keď máte v ústach ešte plnú chuť čokolády, si doprajte dúšok vami vybraného vína. Takisto ho premieľajte v ústach a sledujte, ako sa jednotlivé chute spájajú.
Akú kombináciu vína a čokolády máte najradšej vy? Napíšte do diskusie a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platný email.
Zdieľať na