Možno aj vy zvyknete do nákupného košíka klásť potraviny bez toho, že by ste si pozreli ich zloženie. V súčasnosti sa však tento bezstarostný postup nie vždy vypláca. V mnohých potravinách je viac rôznych aditíva a zložiek, ktoré by sme tam vôbec nečakali. Čo si pri nákupe všímať, aby potraviny nielen chutili, ale zároveň prospievali zdraviu aj štíhlej línii.
Vyberať v obchode potraviny najprv podľa zloženia a výživovej hodnoty a až na druhom mieste podľa ceny radí odborníčka na zdravú výživu Karolína Hlavatá. Vodítkom sú tabuľky na obaloch s nutričnými hodnotami na 100 gramov, jednoduchý prehľad dávajú aj nutričné bubliny o údajoch pre jednu porciu.
Dve kilá potravín na deň
Za deň by človek mal zjesť zhruba dve kilá potravín. Pri tých, ktoré kupuje bežne a zloženie pozná, stačí overiť, do kedy sa majú spotrebovať. Po tomto dátume už sa nesmú predávať, týka sa to napríklad mliečnych výrobkov. Dátum minimálnej trvanlivosti znamená, že potraviny, napríklad ryža či korenie, sa môžu predávať ďalej pod podmienkou, že sú zdravotne nezávadné.
Mohlo by vás zaujať: Superpotraviny ako ochranný štít proti rakovine: Doprajte si ich každý deň!
Čo si všímať na obale?
„Keď si chceme vybrať niečo neznáme, kde nemáme potuchy o skladbe, tak sa musíme pozrieť na informácie na obale o zložení. Sú v zostupnom poradí, takže na prvom mieste je surovina, ktorej je v danej potravine najviac,“ spresnila Hlavatá, ktorá je garantka programu Viem, čo jem.
Napríklad pri čokoláde by na prvom mieste mala byť kakaová hmota a nie cukor, u müsli tyčinky obilniny. Keď človek chce dobrú paštétu či párok, mal by si porovnať údaje na viacerých výrobkoch a vybrať ten, kde je najvyšší podiel mäsa. Vodítkom je aj množstvo surovín v potravine, čím menej ich je na výrobu použité, tým lepšie.
Éčka v malom množstve nevadia
Pri čítaní obalov veľa ľudí sleduje ako prvé prídavné látky, tzv. éčka. Rizikom môžu byť, ak človek pije litre sladených farbených limonád a varí z instantných potravín. Pokiaľ sú ale základom jedálnička prírodné, bežné potraviny, ktoré si podľa svojho každý dochutí, sú obavy z éčok zbytočné. Hlavná je celková skladba stravy.
Mohlo by vás zaujať: Superpotraviny ako ochranný štít proti rakovine: Doprajte si ich každý deň!
Energetickú hodnotu si všímajte aj keď nediétujete
Pri čítaní obalov je podľa Hlavatej nutné sledovať energetickú hodnotu, dospelý by mal za deň prijať 7000 až 13 000 kilojoulov. Bielkoviny sú hlavným stavebným prvkom tkanív, dospelý by ich za deň mal prijať 60 až 100 gramov. Sacharidy sú najrýchlejším zdrojom energie, sú dôležité pre správne fungovanie mozgu, denná dávka je 245 až 499 gramov.
V strave sú dôležité aj tuky, umocňujú chuť a pomáhajú vstrebávaniu niektorých vitamínov, telo ich potrebuje aj k tvorbe hormónov. Za deň by človek mal v strave mať 50 až 105 gramov tuku. Prednostne polynenasýtených mastných kyselín omega–3 a omega–6, ktoré si telo nevie vytvoriť. Sú v rybách a iných morských živočíchoch, znižujú hladinu cholesterolu aj riziko vzniku krvných zrazenín. Naopak transmastné kyseliny cholesterol zvyšujú, sú v stužených tukoch v sušienkach, oplátkach, náhradách čokolády.
Čo pri výbere potravín sledujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.