V horúcom letnom počasí sa často potrebujeme studené osvieženie. Hoci ich najviac obľubujú naši najmenší, pestrofarebným nanukom rôznych chutí neodolajú ani dospelí. Ak si ich navyše urobíte sami, máte istotu, že sú pripravené z kvalitných surovín a bez pridaných farbív a konzervačných látok. Namixujte si svoju obľúbenú príchuť a ponúknite nimi rodinu a priateľov na večernej grilovačke.
Nanuk z červeného ovocia
Potrebujeme:
- 40 g jahôd
- 40 g vykôstkovaných čerešní
- 40 g čučoriedok
- 100 ml kyslej smotany
- 5 čajových lyžičiek práškového cukru
- formy na nanuk s paličkami
Postup: Ovocie rozmixujeme a pridáme do neho 3 lyžičky preosiateho práškového cukru. Zvyšné 2 lyžičky cukru pridáme do kyslej smotany a dobre ho s ňou premiešame. Umyjeme formičky na nanuky a striedavo nalievame raz ovocnú zmes a smotanu, aby sme vytvorili pásikavý efekt. Ak chcete nanuky jednofarebné, premiešajte rozmixované ovocie so smotanou a dávkujte do formičiek. Nanuky musia byť v mrazničke minimálne 4 hodiny.
Mohlo by vás zaujať: Tajomstvo zmrzliny odhalené: Čo o vás prezradí vaša obľúbená príchuť?
Smotanovo-broskyňový nanuk
Potrebujeme (na 4 nanuky):
- 150 g šľahačkovej smotany
- 4 broskyne
- 2 polievkové lyžice práškového cukru
- formy na nanuk s paličkami
Postup: Broskyne ošúpeme, pokrájame na menšie kúsky a rozmixujeme. Šľahačkovú smotanu zmiešame s preosiatym práškovým cukrom a mixujeme, kým sa nevytvorí hustejšia pena. Tá však nesmie byť príliš tuhá. Nanukové formy naplníme do polovice smotanovou penou a dáme stuhnúť do mrazničky asi na 30 minút. Na stuhnutú smotanu nalejeme broskyňovú zmes tak, aby naplnila zvyšnú časť formičky na nanuk. Opäť vložíme formy s nanukmi do mrazničky, tentoraz minimálne na 4 hodiny. Ak nechcete, aby boli nanuky dvojfarebné, jemne premiešajte smotanovú penu s rozmixovanými broskyňami.
Mohlo by vás zaujať: Dobroty z ríbezlí: Hodia sa na bežný deň aj na slávnostné príležitosti
Jahodový tvaroháčik
Potrebujeme:
- 100 g tvarohu
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany
- 500 g jahôd
- 2 polievkové lyžice práškového cukru
- čokoládu prípadne drobné cukríky na ozdobenie
- formy na nanuk s paličkami
Postup: Tvaroh s preosiatym cukrom rozmiešame vidličkou a roztlačíme najväčšie hrudky. Pridáme smotanu a premiešame. Rozmixujeme jahody, do ktorých pridáme tvarohovú zmes. Premixujeme všetko spolu. Ak chceme, aby v nanuku zostalo niekoľko malých tvarohových hrudiek, nemixujeme dlho, naopak, ak chceme, aby bol nanuk jemný, mixujeme, kým neodstránime všetky hrudky. Zmes nalejeme do formičiek na nanuky. Uzavrieme viečkom a paličkou. V mrazničke musia byť minimálne 4 hodiny. Po vybratí nanuku z formičky ho môžeme poliať roztopenou čokoládou. Nesmie byť príliš horúca, inak by roztopila nanuk. Kým čokoláda nestuhne, môžeme nanuk ešte posypať drobnými cukríkmi na ozdobenie. Jahody v nanuku môžeme nahradiť ovocím podľa chuti.
Mohlo by vás zaujať: Černice výborne chutia a pomáhajú: Pôsobia proti rakovine aj stresu
Kiwi nanuk
Potrebujeme (na 4 nanuky potrebujeme):
- 2 kiwi
- 150 ml vody
- 4 polievkové lyžice kryštálového cukru
- formy na nanuk s paličkami
Postup: Kiwi zbavíme šupky, nakrájame ho na menšie kúsky a rozmixujeme na jemnú zmes. Kryštálový cukor rozpustíme vo vode, ktorú prilejeme do kiwi zmesi. Dobre premiešame, aby sa voda spojila s ovocím. Naplníme formičky a zamrazíme. Kiwi nanuky musia byť v mrazničke aspoň 3 hodiny.
Mohlo by vás zaujať: Štyri vynálezy, ktoré objavili náhodou: Používate ich aj dnes
Nanuk z červeného melónu
Potrebujeme:
- 500 g červeného melónu bez kôstok
- 100 ml cukrového sirupu
- nastrúhanú kôru z 1 citróna
- 1 lyžicu nasekaných lístkov mäty
- formy na nanuk s paličkami
Postup: Najprv si pripravíme cukrový sirup. Melón zbavíme kôstok, nakrájame na menšie časti a rozmixujeme. Pridáme citrónovú kôru, sirup a mätu. Nadávkujeme do formičiek a zamrazíme aspoň na 3 hodiny.
Cukrový sirup (250ml)
Ohrievame 90 gramov krupicového cukru a 200 mililitrov vody za stáleho miešania, kým sa cukor nerozpustí. Keď zmes začne vrieť, povaríme ju 3-4 minúty a necháme vychladnúť.
Mohlo by vás zaujať: Lahodné osvieženie na letné dni: Prekvapte blízkych domácou zmrzlinou!
Kapučínový nanuk
Potrebujeme:
- 150 ml sladkého kondenzovaného mlieka
- 100 ml šľahačkovej smotany
- 600 ml vychladnutého espresa
- 1 polievkovú lyžicu kakaa
- formy na nanuk s paličkami
Postup: Tretinu kondenzovaného mlieka šľaháme, kým mierne nezhustne, potom ju nalejeme do formičiek a zamrazujeme aspoň 2 hodiny. Zvyšnú časť kondenzovaného mlieka rozmiešame s kávou a kakaom na zmes tak, aby v nej neboli hrudky kakaa. Nalejeme ju na zamrznutú tretinu kondenzovaného mlieka a mrazíme aspoň 4 hodiny.
Vyskúšali ste si už doma vyrobiť domáci nanuk? Napíšte svoje skúsenosti ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na