Doprajte svojim hosťom gastronomický zážitok: Na tieto pochúťky budú dlho spomínať

Jedlo

freedigitalphotos.net

Pripraviť oslavu dá poriadne zabrať. Natrápime sa s upratovaním, výzdobou a najviac asi s občerstvením. Svojim hosťom chceme naservírovať len to najlepšie, aby domov odchádzali nielen s plným bruchom, ale aj s gastronomickým zážitkom. Jednohubky a chlebíčky sa dajú pripraviť s fantáziou a chutne, ale ak chceme prichystať niečo skutočne štýlové, musíme zapojiť fantáziu. Skúste hosťom pripraviť takéto luxusné občerstvenie a určite budú váš domov opúšťať očarení.

Plnené šampiňóny

Potrebujeme:

  • šampiňóny
  • baklažán
  • sušené paradajky
  • cibuľu
  • parmezán
  • strúhanku
  • bazalku
  • olivový olej

Postup: Šampiňónové hlavičky ošúpeme a umyjeme, nožičky odrežme a nakrájame na malé kúsky. Cibuľku si nasekáme najemno a osmažíme ju na olivovom oleji. Postupne pridávame nakrájané huby, baklažán, bylinky a nakoniec sušené paradajky. Zmesou plníme klobúčiky, ktoré posypeme nastrúhaným syrom. Uložíme na plechu a na 180 stupňoch zapekáme približne 20 minút (riadime sa skúsenosťami s našou rúrou), pokvapkáme olivovým olejom a môžeme podávať.


Tiež by vás mohlo zaujať: Zemiaky nie sú len prílohou: Presvedčia vás tieto nápadité recepty


Guacamole s opečeným toastom

Potrebujeme:

  • 2 zrelé avokáda
  • 1 fialovú cibuľu
  • 1 – 2 paradajky zbavené jadierok
  • 1 čili papričku
  • 2 PL limetkovej šťavy
  • koriander
  • cesnak podľa chuti
  • soľ
  • čierne mleté korenie

Postup: Avokáda rozpolíme, zbavíme jadierok a lyžičkou vyberieme dužinu, ktorú vidličkou roztlačíme. Preložíme ju do misky a pridáme najemno pokrájanú cibuľu, limetkovú šťavu, koriander, soľ a čierne korenie. Dôkladne spracujeme a dochutíme chilli papričkou (veľmi opatrne). Nakoniec pripojíme na malé kocky nakrájané paradajky a necháme odstáť v chladničke. Medzitým si opečieme hrianky alebo bagetky a môžeme podávať.


Tiež by vás mohlo zaujať: Lacná a veľmi chutná: Tradičná rómska kuchyňa vás určite zaujme


Sushi s krabími tyčinkami

Potrebujeme:

  • ryžu na sushi
  • krabie tyčinky
  • 1 ČL ryžového octu
  • 1 riasu nori
  • wasabi pastu
  • sójovú omáčku

Postup: Ryžu uvaríme (riadime sa návodom na obale) a ochutíme ryžovým octom. Vytvarujeme z nej malé bochníčky (približne na jeden hlt), na ktoré ukladáme krabie tyčinky (pokrájané na menšie kúsky) a previažeme riasou. Podávame so sójovou omáčkou zmiešanou s wasabi pastou, do ktorej jednotlivé kúsky tesne pred konzumáciou namáčame.


Tiež by vás mohlo zaujať: Využite dary jesene naplno: Upečte si tieto jablkové pochúťky


Venčeky plnené lososovou penou

Potrebujeme:

Cesto:

  • 100 ml vody
  • 100 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 1/4 KL soli
  • 150 g polohrubej múky
  • 3 vajcia

Pena:

  • 300 g údeného lososa
  • 100 g nátierkového masla
  • 1 PL posekaného kôpru
  • 100 ml mäsového vývaru
  • 20 g želatíny
  • soľ
  • biele mleté korenie

Postup: V hrnci privedieme do varu mlieko, vodu, soľ a maslo. Potom prisypeme múku, poriadne zamiešame, aby sa nevytvorili hrudky a začneme tvarovať. Keď je cesto hotové (zistíme to tak, že je kompaktné, nelepí sa a na dne sa vytvoril biely povlak) ho vyberieme z hrnca a necháme trochu ochladnúť. Do vlažného cesta postupne vmiešame vajcia. Cesto nesmie byť príliš riedke ani príliš husté, preto ak máme veľké vajíčka dáme o jedno menej, ak sú malé, o jedno viac. Medzitým si zapneme rúru a vyhrejeme ju na 200 stupňov. Cestom naplníme cukrárske vrecko a na papierom vyložený plech nastriekame venčeky (na veľkosti nezáleží, no čím sú menšie, tým rýchlejšie sa upečú). Pečieme 10 minút na 200 stupňoch a potom dopekáme na 170 stupňoch. Treba dať veľký pozor, aby sa venčeky neusmažili, ale taktiež, aby neboli surové. V žiadnom prípade rúru neotvárame, lebo by klesli. Po upečení ich ešte za tepla prekrojíme napoly a necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku. Lososa, maslo, kôpor, soľ a korenie dôkladne vymiešame a v 100 mililitroch vývaru si pripravíme želatínu. Vlejeme ju k plnke a znova dobre premiešame, následne pridáme dohusta vyšľahanú smotanu. Opäť pomocou cukrárskeho vrecka plníme venčeky a môžeme podávať.


Tiež by vás mohlo zaujať: Milujete sushi? Takto si ho pripravíte doma – a ešte aj ušetríte!


Guľôčky z kozieho syra

Potrebujeme:

  • mäkký kozí syr
  • sezam
  • pažítku
  • červenú papriku
  • med
  • vodu

Postup: Do misiek si pripravíme sezam, najemno nasekanú pažítku a červenú papriku nakrájanú na malé kocky. Kozí syr spracúvame rukami a tvarujeme malé guľôčky. Namáčame ich do medom ochutenej vody a obaľujeme v pripravených surovinách. Najlepšie chutia s bagetkou.


Ktoré ďalšie originálne a chutné recepty pre hostí by ste odporučili ostatným čitateľom? Napíšte v diskusii.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Ľudmila

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close