Jeho vzhľad pripomína načechraný oblak. Našťastie, nie búrkový! Lahodný, nadýchaný, sladký, a vďaka tvarohu aj šťavnatý. Taký je nenáročný koláčik, ktorý vám s prípravou aj pečením nezaberie viac ako hodinu. U nás doma vedie najmä medzi deťmi – ponáša sa na kupované cukrovinky, ale takto máte istotu, že je bez zbytočných konzervantov.
Potrebujeme:
Na cesto:
- 6 vajec
- 350 g práškového cukru
- 400 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok
- 100 ml mlieka
- 150 ml oleja
- štipku soli
Na plnku:
- 2 polievkové lyžice detskej krupice
- 150 ml mlieka
- 100 g práškového cukru
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g hrudkového tvarohu (plnotučný)
- 2 žĺtky
- 2 vanilkové cukry
- cukrárske zdobítko
Postup:
Vopred si pripravíme hustú krupicu zo 150 ml mlieka a 2 lyžíc krupice. Necháme vychladnúť. | |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Ovocný koláč zo špaldovej múky: Zdravo, rýchlo a hlavne chutne |
|
Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme mlieko a olej. Miešame mixérom, kým sa neobjavia bublinky. | |
Pridáme sypké ingrediencie a opäť mixujeme dohladka. | |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Je jednoduchý a všetci ho zbožňujú: Pripravte si chutný a nadýchaný perník |
|
Plech vystieleme papierom na pečenie, cesto prelejeme a uhladíme. | |
V miske zvlášť zmiešame vychladnutú hustú krupicu, jemný tvaroh (predávaný vo vaničke), hrudkový tvaroh plnotučný, 2 žĺtky a 2 vanilkové cukry. Stačí dôkladne vymiešať vidličkou. Mixovanie mixérom by tvarohovú plnku rozbilo a zostala by príliš vodnatá. Potom cukrárske zdobítko naplníme tvarohovou plnkou. Špička by mala mať väčší otvor, aby ňou tvaroh ľahko prechádzal. | |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Lyžicový koláč s ovocím: Blesková dobrota pre celú rodinu |
|
Na rade je zdobenie – najskôr po dĺžke a potom po šírke. Ak vám z plnky zostane, tak aj po okrajoch. | |
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C približne 30 minút, kým cesto pekne nevystúpi cez tvarohovú mriežku a nevyfarbí sa dozlatista. Posypeme práškovým cukrom a po vychladnutí nakrájame. | |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Vynikajúci bezlepkový mliečny rez: Potešte blízkych sladkou dobrotou |
|
Ten náš vyzeral takto. Výborný je aj vtedy, ak je cesto kakaové. Vtedy použijeme iba 350 g múky a 2 polievkové lyžice kakaa. |
Aké zákusky si doma pečiete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty do diskusie pod článkom.
Zdieľať na