Keď sa v kuchyni minie petržlenová vňať: Máme pre vás tipy, ako ju nahradiť

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

Varenie bez petržlenu si mnohí nevieme ani len predstaviť. Táto bylinka je univerzálna a dokáže dodať výnimočnú chuť do mnohých jedál. Navyše, jasne zelené listy sa bežne používajú aj ako ozdoba. Čo ale v prípade, že ho nemáte po ruke?

Či už ide o petržlen s plochými listami, alebo ten s kučeravými, v gastronómii má skrátka svoje nezastupiteľné miesto. Obsahuje málo kalórií, je naopak bohatý na množstvo vitamínov a minerálov. Môže sa však stať, že ho práve nemáme po ruke, alebo príde slabšia úroda a bude treba riešiť jeho náhradu. Zúfať určite nemusíte. Existuje viacero byliniek, ktoré ho spoľahlivo nahradia. Aj keď ich chuť a vôňa nie je celkom identická, o to zaujímavejší bude výsledok.

Trebuľka voňavá

Pochádza z krajín východnej Európy a je veľmi podobná petržlenovej vňati. Využíva sa najmä vo francúzskej kuchyni a pokiaľ ide o chuť, je jemne anízová. Na rozdiel od petržlenu vyniká dlhšou dobou varenia. Vňať sa používa na zvýraznenie ostatných surovín v recepte, hodí sa na dochutenie syrov, zeleninových šalátov, omeliet, omáčok, rýb, zemiakov aj praženice. Do jedla ju treba používať na konci tepelnej úpravy, okrem vône a chuti si tak zachová aj väčšie množstvo vitamínu C. Poskytuje aj ďalšie výhody, ktoré sa využívajú v ľudovom liečiteľstve – používa sa najmä na elimináciu jarnej únavy a ako podporný prostriedok chuti do jedla. Pomáha však aj pri tráviacich ťažkostiach, problémoch s močovým mechúrom, znižuje krvný tlak a je účinným čističom krvi.


Mohlo by vás zaujímať: 10 užitočných rád, ako doma pestovať bylinky: Inšpirujte sa a tešte sa z úrody


Koriander

Je obľúbenou bylinkou najmä v ázijskej kuchyni. Jeho vňať je takmer na nerozoznanie od petržlenovej, chuť je však výraznejšia, sladko-štipľavá. Bylinka sa používa na dochucovanie omáčok a zeleninových šalátov či pri grilovaní mäsových výrobkov. Pomleté semená sú súčasťou známeho korenia kari. Koriandru sú pripisované protirakovinové, protizápalové, protiplesňové aj analgetické účinky. Podporuje trávenie, chráni srdcovo-cievny systém, znižuje cholesterol aj krvný tlak, reguluje hladinu krvného cukru a lieči kožné zápaly. Bylinka organizmus zásobuje vlákninou, horčíkom, mangánom, vápnikom, draslíkom, železom i vitamínom C.

Zeler

Aj zeler je blízky petržlenu, má dokonca aj podobnú chuť. Je preto škoda, že stojí v úzadí a v mnohých domácnostiach končí jeho zelená časť v smetnom koši. Nespravodlivo podceňovaná vňať tejto nízkokalorickej zeleniny dodá vareným pokrmom šmrnc a má navyše veľa pozitívnych účinkov na zdravie. Obsahuje vitamíny, minerály a vlákninu, ale aj silné protirakovinové antioxidanty. Okrem toho odvodňuje, je skvelá na chudnutie, znižuje krvný tlak, posilňuje imunitu, a je dokonca považovaná za afrodiziakum a elixír mladosti.


Mohlo by vás zaujímať: Koreniny dodávajú jedlám tu správnu chuť: Naučte sa ich správne používať


Mrkva

S mrkvou to často robíme rovnako, ako so zelerom. A to je veľká škoda! Zdravý totiž nie je len koreň ale aj vňať, pretože obsahuje množstvo vitamínov a minerálov. Navyše má lahodnú chuť, podobne ako pažítka. Stačí ju umyť pod vlažnou vodou a nakrájať na drobno, rovnako ako petržlenovú vňať. Potom ňou môžeme ozdobiť šalát, ale hodí sa aj na vaječné jedlá. Ak sa vám jej chuť zdá príliš horká, skúste ju podusiť na panvici s ostatnou zeleninou alebo uvariť v polievke.

Bazalka

Bazalka patrí medzi najobľúbenejšie bylinky stredomorskej kuchyne. Používa sa na dochutenie omáčok, pizze, šalátov, cestovín, polievok, syrov, mäsa, rýb, na výrobu pesta i čajov. Milujú ju najmä Taliani. Najaromatickejšie sú čerstvé lístky, ktoré možno pridávať aj do hotových pokrmov. Bylinku možno sušiť, mraziť alebo naložiť do octa či oleja. Bazalka však nie je len korenina, ale aj prírodné liečivo. Obsahuje esenciálne oleje, fytochemikálie, vitamíny a minerálne látky. Má protizápalové, antiseptické a antibakteriálne vlastnosti, pomáha pri liečbe artritídy, osteoartrózy, zápale čriev, hnačkových infekciách či kožných chorobách. Bazalka chráni pred účinkami voľných radikálov, posilňuje imunitný systém, stabilizuje hladinu cukru v krvi a priaznivo vplýva aj na kardiovaskulárny systém.


Aké náhrady petržlenovej vňate odporúčate vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy do diskusie pod článkom.

Zdroj: Mirka

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close