Lahodné osvieženie na letné dni: Prekvapte blízkych domácou zmrzlinou!

zmrzlina

sxc.hu

Letná sezóna sa neodmysliteľné spája so slnečným počasím a horúcimi dňami, počas ktorých sa väčšina z nás rada pristaví pri stánku so zmrzlinou. Toto príjemné osvieženie však môžete mať vždy poruke aj vo vlastnom mraziacom boxe. Dokonca bez toho, aby ste sa zásobovali rodinnými baleniami zmrzliny z obchodných reťazcov. Vyskúšajte si túto mrazenú pochúťku pripraviť vo vlastnej kuchyni. Verte, že si u rodiny a známych poriadne šplhnete.

Tajomstvo úspechu

Aby vaša zmrzlina pripomínala viac ľahký nadýchaný krém než stvrdnutú dreň, jej príprava by mala vyzerať nasledovne: hmotu treba miešať a zároveň mraziť. Tým sa totiž riziko tvorby ľadových kryštálikov eliminuje na minimum. Tento postup docielite vďaka elektronickému pomocníkovi – zmrzlinovaču (nami používaný bol zakúpený v zľave už za necelých 20 eur). Jeho nádobu je potrebné na 12 hodín vopred vložiť do mrazničky, aby si naakumulovala dostatočné množstvo chladu počas miešania. Ak ale túto technologickú vychytávku vo vlastnej kuchyni nemáte, nezúfajte. Vyskúšajte metódu miešania, chvíľkového mrazenia a opätovného miešania. Pri správnom pomere jednotlivých fáz tohto cyklu sa úspech určite dostaví.

Zmrzlina na báze šľahačky

Tento typ zmrzliny je najvhodnejší práve pre prípad, že vlastníte zmrzlinovač. Na studenú jogurtovú delikatesu budete potrebovať dve 130-gramové balenia bieleho jogurtu, 200 ml smotany na šľahanie, 120 gramov cukru. Všetky tri suroviny spolu zmiešajte, vylejte do nádoby zmrzlinovača a nechajte ho pracovať. Po stuhnutí a dostatočnom mrazení servírujte do pohárov, ktorých vnútorné steny polejete čokoládovým toppingom. Kopčeky ozdobte čerstvými jahodami alebo malinami. Dospelým nešoférujúcim môžete chuť doplniť kvapkami vaječného likéru.


Mohlo by vás zaujímať: Sladké dezerty bez pečenia: Pochutnajte si na nich aj vy!


Prejdená varom

Ak do receptu plánujete zakomponovať kupované vajíčka, mali by ste sa pred salmonelózou a inými neduhmi chrániť tým, že krém pred mrazením prevaríte. Vyskúšajte tento tip na jednoduchú zmrzlinu s vanilkovou príchuťou:

Ingrediencie: pol litra mlieka, 10 dkg kryštálového cukru, 3 žĺtky, štvrtinu balíčka Zlatého klasu (10g), 1 balíček vanilínového cukru

Postup: Do mlieka vsypte kryštálový cukor a priveďte k varu. V troške studeného mlieka rozšľahajte žĺtky so Zlatým klasom a primiešajte do vriaceho mlieka. Za stáleho miešania chvíľu povarte. Následne krém nechajte vychladnúť a preceďte ho. Pridajte ešte vanilínový cukor, na zvýraznenie vône aj štipku pravej vanilky. Premiešajte, vylejte do pripravenej nádoby a nechajte odležať v mrazničke na cca 4 hodiny.

Z domáceho chovu

Ak máte lokálny zdroj domácich vajíčok, ktorému stopercentne veríte (alebo máte vlastné), urobte si rýchlu a kvalitnú kakaovú zmrzlinu.

Suroviny: pol litra smotany na šľahanie, 2 celé vajcia, 3 balíčky vanilínového cukru, 1 lyžicu kryštálového cukru, pravé holandské kakao (množstvo podľa uváženia a chuti)

Postup: Najskôr vyšľaháme samotnú smotanu, potom pridáme cukor (aj vanilínový) a vajíčka a pokračujeme v šľahaní. Hotový krém necháme na niekoľko hodín zamraziť.


Mohlo by vás zaujímať: Zdravé paradajkové recepty: Pochúťka na toasty, ako polievka aj s cestovinami


Ach, tie príchute…

Ak túžite po ovocnej explózii chutí typu jahodová, čučoriedková či malinová zmrzlina, nie je problém vybrané ovocie rozmixovať a pridať do krému. Nečakajte však rovnakú sýtosť farby ani intenzitu chute ako v prípade zmrzliny zo stánku. To je možné docieliť, bohužiaľ, iba s umelými prísadami a farbivami.

Máte nejaké tipy na urobenie domácej zmrzliny? Napíšte ich v diskusii nižšie.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Emma

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close