Milujete sushi? Takto si ho pripravíte doma – a ešte aj ušetríte!

sushi

sxc.hu

Buď ho zbožňujete, alebo si už len pri myšlienke naň necháte zájsť chuť. Reč je o japonskom zázraku menom sushi, ktorý sa aj v našich končinách teší čoraz väčšej obľube. Ako to však v prípade exotických delikates býva, už jedna porcia v kvalitnej reštaurácii dokáže poriadne prevetrať peňaženku. Pripravili sme preto zopár tipov, ako si na sushi pochutnáte aj v pohodlí domova. Vlastným pričinením sa blysnete pred rodinou a známymi a navyše ušetríte zopár desiatok eur!

Čo budete potrebovať?

  1. Ryža

Základom každého kúska sushi je ryža, ktorá má tendenciu lepiť sa a tým lepšie držať pokope. Ak by ste zašli do špecializovanej predajne, na výber dostanete ryžu určenú špeciálne pre tento pokrm – nishiki alebo hikari. V tomto smere však pomer cena/výkon bude hrať proti vám. Siahnite preto po klasickej krátkozrnnej guľatej ryži, ktorú ponúkajú bežné obchody (cena za kilogram už od 2,50€). Aj odborníci sa totiž zhodujú v tom, že ňou rozhodne nič nepokazíte. Na jej dochutenie si pripravte soľ, cukor a ocot. Jeho výber takisto závisí od vašej peňaženky, pravý ryžový ocot mitsukan je však naozaj zbytočným luxusom.

  1. „Obal“

Aby vám rolka (maki sushi) držala pekne pohromade, nezaobídete sa bez plátkov morských rias. Aj tu môžete voliť medzi ázijským obchodom a obchodným reťazcom. Druhý variant ponúka 100g rias od 2,70€. Preto ak si nepotrpíte na suroviny, ktoré na obale sľubujú vysokú kvalitu a kulinársky zážitok, neváhajte šetriť. Slovenskí špecialisti vám totiž garantujú, že rozdiel medzi nimi aj tak nespoznáte. Samotnú ryžu však nemusíte obaliť len riasami. Ak vám nejaká zostane, pokojne narobte malé kvádre, ktoré môžete obaliť, napríklad, v sezame.


Mohlo by vás tiež zaujať: Zemiakové inšpirácie: Uvarte si tradičné pochúťky trochu inak


  1. Niečo dovnútra

Hoci najpoužívanejšou rybou vloženou do stredu sushi rolky býva losos, fantázii klásť medze naozaj netreba. Tuniak (pokojne aj z konzervy), makrela, krevetky, krabie tyčinky, prípadne iné morské plody budú na tanieri pôsobiť veľmi efektne. V našich podmienkach si však môžete do stredu „zabaliť“ aj uhorky, bambusové výhonky, tofu či avokádo.

  1. Prílohy

Štandardne by vám pri servírovaní nemala chýbať sójová omáčka a pikantná zelená pasta wasabi. Pochúťkou je však tiež nakladaný zázvor.

  1. Nástroje

Ostrý nôž, väčšia drevená misa a doska vo vašej kuchyni určite nechýba, po minimálne dva doplnky však budete musieť zájsť do obchodu. Pri výrobe sushi veľmi oceníte bambusovú podložku. A ak chcete degustovať štýlovo, nezabudnite na bambusové paličky.


Mohlo by vás tiež zaujať: Klasické mýty o káve: Čo je na nich pravdy?


Ako na to?

Ryžu uvarte domäkka, odstavte ju od zdroja tepla a nechajte 10 minút postáť pod pokrievkou. Ešte teplú ryžu zmiešajte so zmesou cukru, soli a octu. Všeobecne platí, že na 6 šálok ryže postačí pol šálky nálevu. Ten je vhodné pred samotným zmiešaním zohriať, aby sa rozpustil cukor.

Na bambusovú podložku rozprestrite morskú riasu nori. Vezmite ryžu a poukladajte ju rovnomerne v pol až centimetrovej vrstve na riasu tak, aby vám z každej pozdĺžnej strany zostal ešte aspoň centimeter voľného miesta. Pridajte tenké plátky surovej ryby, prípadne iné obľúbené suroviny a všetko spolu pomocou bambusovej podložky zarolujte. Zvládnuť túto technickú časť na prvýkrát síce nie je jednoduché, pri desiatej rolke vám to však zaručene pôjde ako po masle. Pomocou vám môže byť aj priložené video. Výslednú zatočenú rolku následne nakrájajte na približne dvojcentimetrové kúsky a servírujte. Tak dobrú chuť!



Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, YouTube, Emma

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close