Pečieme na sviatky: Tyčinky či zemiakové pagáčiky chutia k vínu aj tvrdému

Slané pečivo

freedigitalphotos.net

Chutné slané pečivo sa vždy zíde. Či k vám prišla nečakaná návšteva alebo chystáte veľkú silvestrovskú oslavu, nikto nepohrdne domácim chrumkavým koláčikom. Nechajte sa inšpirovať a prekvapte svojich blízkych i známych.

Celozrnné tyčinky

Potrebujeme:

  • 250 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 300 ml bieleho jogurtu
  • 1 ČL soli
  • ľan, mak, rascu, alebo sezam na posypanie

Postup: Z preosiatej múky, jedného vajíčka a jogurtu vypracujeme cesto. Rozvaľkáme ho na hrúbku pol centimetra a vykrajujeme tvary podľa vlastného uváženia. Ak sa ponáhľate nemusíte používať formičky, stačí narezať na štvorčeky, prípadne na pásiky (tyčinky). Takto pripravené cesto poukladáme na plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Potom na jednotlivé kúsky nasypeme rôzne semienka. Taktiež môžeme použiť aj chilli, tymián alebo parmezán. Pečieme približne 10 minút na 150 stupňoch.


Tiež by vás mohlo zaujať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!


Zemiakové pagáčiky

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 droždie
  • 200 g jogurtu
  • rastlinné maslo
  • 150 ml mlieka
  • 1 PL soli
  • 1 žĺtok
  • 1 vajce
  • 7 stredne veľkých zemiakov
  • 1 ČL cukru
  • 150 ml oleja
  • sušenú bazalku

Postup: Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý pridáme k múke, jogurtu, oleju, žĺtku i najemno postrúhanému zemiaku (uvarili sme ho v šupke a nechali vychladnúť) a vymiesime hladké cesto. Necháme ho na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem (približne 35 minút). Keď vykysne, vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika a natrieme maslom (môžete použiť rôzne druhy). Navrch rovnomerne nastrúhame ostatné v šupke uvarené a vychladnuté zemiaky, posolíme a posypeme bazalkou. Potom začneme cesto prekladať na tretiny. Najprv zľava doprava, tak sprava doľava. Výsledkom by mal byť obdĺžnik, ktorý preložíme ešte raz. Zdola hore a naopak. Prikryjeme a necháme aspoň 15 minút podkysnúť, opäť vyvaľkáme a celý postup zopakujeme ešte dvakrát. Následne cesto rozvaľkáme na hrúbku približne pol centimetra, kolieskom alebo nožom na ňom jemne urobíme mriežku a pokrájame na kocky (pagáčiky môžete aj vykrajovať, dokonca do ozdobných tvarov, ale takto nezostanú žiadne zvyšky). Potierame vajíčkom rozšľahaným s trochou soli. Rúru vyhrejeme na 210 stupňov a pečieme 20 minút.


Tiež by vás mohlo zaujať: Teplý a chrumkavý: Domáci chlieb z vašej vlastnej rúry chutí najlepšie!


Šunkové slimáčiky

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 500 g múky
  • 300 ml mlieka
  • 1 droždie
  • 1 ČL soli
  • 3 PL cukru
  • 100 ml oleja

Na omáčku:

  • 1 cibuľu
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 mrkvu
  • ¼ zeleru
  • 1 stredný paradajkový pretlak
  • 100 ml kečupu
  • oregano
  • bazalku
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 ČL kryštálového cukru

Na plnku:

  • 200 g šunky
  • 200 g tvrdého syra

Postup: Nadrobno pokrájanú cibuľu spolu s prelisovaným cesnakom osmažíme na oleji. Postupne pridáme aj postrúhanú mrkvu i zeler a spolu dusíme. Ďalej kečup, pretlak, cukor, soľ a koreniny a necháme ešte chvíľu na miernom ohni.

Múku preosejeme a pridáme jeden a pol lyžice kryštálového cukru a lyžičku soli. Medzitým si pripravíme kvások. Polovicu mlieka ohrejeme a pridáme zvyšok cukru i droždie. Ešte prilejeme olej, všetko dôkladne zmiešame a urobíme cesto. Necháme podkysnúť. Potom ho položíme na naolejovanú podložku, kde ho trochu spracujeme rukami a rozdelíme na štyri bochníky. Pri všetkých postupujeme rovnako. Bochník rozvaľkáme a natrieme paradajkovou omáčkou, ktorú sme predtým nechali vychladnúť. Omáčku si môžeme pripraviť dopredu a skladovať ju v chladničke (chutí dobre aj s cestovinami). Na rozvaľkané cesto poukladáme plátky šunky a posypeme ho postrúhaným syrom. Potom ho opatrne stočíme do rolády a mierne popritláčame. Nožom ho rozkrájame (dávame pozor, aby sa nám nepotrhalo na rohoch) a poukladáme na papierom vyložený plech (nie príliš blízko seba). Necháme chvíľu podkysnúť. Pečieme približne 15 minút na 180 stupňoch do zlatista a tesne pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom.


Poznáte ďalšie recepty na prípravu chutného slaného pečiva? Poraďte ich ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Ľudmila

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close