Recept na dnes: Diétne bryndzové halušky bez múky a zemiakov, rozdiel ani nespoznáte!

Bryndzové halušky

Bryndzové halušky sú tradičnou slovenskou klasikou (Foto: Wikimedia.org)

Bláznivý apríl je za nami, lúky sa rozzelenali jarnou trávou a my sa už nevieme dočkať, kedy sa na pultoch predajní objaví dlho očakávaná májová bryndza. Slovenskú špecialitu si radi doprajeme počas celého roka, no práve máj je čas, kedy má výnimočne lahodnú chuť a vôňu.

Môže za to mladá šťavnatá paša, na ktorú už pastieri začali vyháňať svoje ovečky. Všetka tá čerstvosť sa prenáša do mlieka, potrebného pre jahniatka. Avšak bačovia doprajú aj nám a časť mlieka zužitkujú na výrobu bryndze a syrov.

Určite sa vám už zbiehajú slinky na bryndzové halušky s chrumkavou slaninou, hojne poliate omastkom a ozdobené čerstvou pažítkou. Čo na to ale povie vaša postava? Národný pokrm rozhodne nepatrí k tým najdiétnejším a ľudia, citliví na lepok sa môžu na halušky akurát tak smutne pozerať.

Vymeňte zemiaky a múku za karfiol a doprajte si skvelé jedlo bez výčitiek. Bryndzové halušky z karfiolu sú chutné, zdravé a bezlepkové jedlo. Žiadna prácna príprava, ani kopa špinavého riadu. Recept je skutočne jednoduchý. Dôležité sú iba poctivé suroviny. Dochutené láskou.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Podľa rodinného receptu: Toto sú tie najlepšie bryndzové halušky


Budete potrebovať:

– 1 veľký karfiol
– čerstvú májovú bryndzu
– 1 téglik kyslej smotany alebo kvalitný grécky jogurt
– údené tofu
– čerstvú pažítku alebo jarnú cibuľku
– soľ

Postup:

Aby boli halušky naozaj dobré, karfiol musí zostať chrumkavý. Do veľkého hrnca dajte zovrieť vodu so štipkou soli. Karfiol umyte, rozoberte na malé ružičky a vložte do vriacej vody. Povarte pár minút do mierneho zmäknutia, sceďte a nakrájajte na kúsky.

Tofu nakrájajte na malé kocky a osmažte na panvici. Kým sa smaží, zmiešajte bryndzu s kyslou smotanou. Pre ešte diétnejšiu variantu použite grécky jogurt.

Uvarený karfiol zmiešajte s bryndzovou zmesou. Soliť už netreba. Halušky preložte na tanier, posypte tofu, nasekanou pažítkou či jarnou cibuľkou a zaželajte si dobrú chuť.


Na aké netradičné spôsoby si bryndzové halušky pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty v diskusii pod článkom.

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame