Recept na dnes: Diétne bryndzové halušky bez múky a zemiakov, rozdiel ani nespoznáte!

Bryndzové halušky

Bryndzové halušky sú tradičnou slovenskou klasikou (Foto: Wikimedia.org)

Bláznivý apríl je za nami, lúky sa rozzelenali jarnou trávou a my sa už nevieme dočkať, kedy sa na pultoch predajní objaví dlho očakávaná májová bryndza. Slovenskú špecialitu si radi doprajeme počas celého roka, no práve máj je čas, kedy má výnimočne lahodnú chuť a vôňu.

Môže za to mladá šťavnatá paša, na ktorú už pastieri začali vyháňať svoje ovečky. Všetka tá čerstvosť sa prenáša do mlieka, potrebného pre jahniatka. Avšak bačovia doprajú aj nám a časť mlieka zužitkujú na výrobu bryndze a syrov.

Určite sa vám už zbiehajú slinky na bryndzové halušky s chrumkavou slaninou, hojne poliate omastkom a ozdobené čerstvou pažítkou. Čo na to ale povie vaša postava? Národný pokrm rozhodne nepatrí k tým najdiétnejším a ľudia, citliví na lepok sa môžu na halušky akurát tak smutne pozerať.

Vymeňte zemiaky a múku za karfiol a doprajte si skvelé jedlo bez výčitiek. Bryndzové halušky z karfiolu sú chutné, zdravé a bezlepkové jedlo. Žiadna prácna príprava, ani kopa špinavého riadu. Recept je skutočne jednoduchý. Dôležité sú iba poctivé suroviny. Dochutené láskou.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Podľa rodinného receptu: Toto sú tie najlepšie bryndzové halušky


Budete potrebovať:

– 1 veľký karfiol
– čerstvú májovú bryndzu
– 1 téglik kyslej smotany alebo kvalitný grécky jogurt
– údené tofu
– čerstvú pažítku alebo jarnú cibuľku
– soľ

Postup:

Aby boli halušky naozaj dobré, karfiol musí zostať chrumkavý. Do veľkého hrnca dajte zovrieť vodu so štipkou soli. Karfiol umyte, rozoberte na malé ružičky a vložte do vriacej vody. Povarte pár minút do mierneho zmäknutia, sceďte a nakrájajte na kúsky.

Tofu nakrájajte na malé kocky a osmažte na panvici. Kým sa smaží, zmiešajte bryndzu s kyslou smotanou. Pre ešte diétnejšiu variantu použite grécky jogurt.

Uvarený karfiol zmiešajte s bryndzovou zmesou. Soliť už netreba. Halušky preložte na tanier, posypte tofu, nasekanou pažítkou či jarnou cibuľkou a zaželajte si dobrú chuť.


Na aké netradičné spôsoby si bryndzové halušky pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty v diskusii pod článkom.

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close