Recept na dnes: Tradičná voňavá žemľovka, akú si pamätáte z detstva

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

Spomínate ste si na tú opojnú vôňu škorice a jabĺk, ktorá vás privítala doma po návrate zo školy? Ak bolo aj vo vašej rodine zaužívaným zvykom nejesť v piatok mäso, určite sa na stole sem-tam objavila žemľovka. Obnovte túto peknú tradíciu a upečte si ju presne tak, ako ste ju poznali. Keď zmiešate správne ingrediencie a pridáte trochu lásky, poteší rovnako deti aj dospelých. Chutí skvele aj studená a s pohárom teplého mlieka vás na chvíľu vráti do bezstarostných čias.

Budeme potrebovať:

– 2 balenia sendvičov, staršieho bieleho pečiva alebo vianočky
– 1 liter mlieka
– 6 vajec
– 10 jabĺk
– 500 g hrudkovitého tvarohu
– 4 balenia vanilkového cukru
– kryštálový a práškový cukor
– 1 ČL škorice
– 100 g masla
– citrón, štipku soli

Okrem surovín si pripravte vyšší plech, 3 misy, ručný šľahač a vyššiu nádobu na sneh.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Žemľovka ako od babičky: Rozmaznajte sa touto voňavou dobrotou


Postup:

Do prvej misy nahrubo postrúhame očistené jablká, pridáme škoricu, 2 PL kryštálového cukru a 1 balíček vanilkového. Všetko dobre premiešame a zoberme si druhú misku. Zmiešame v nej tvaroh, 1 balíček vanilkového cukru a 2 PL kryštálového cukru. V tretej miske vyšľaháme mlieko, 6 žĺtkov, 2 PL kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor.

Plech vymastíme tukom, vysypeme múkou a poukladáme naň nakrájaný sendvič alebo iné pečivo. Prvú vrstvu len jemne namočíme do mliečnej zmesi, aby pri servírovaní pekne držala. Nasleduje vrstva z polovice jabĺk, ktorú opäť zakryjeme vrstvou sendvičov. Tento raz ich namočíme poriadne a rozotrieme na ne celý tvaroh. Opäť urobíme vrstvu zo sendvičov namočených v mlieku a natrieme zvyškom jabĺk. Poukladáme posledné sendviče a jemne popritláčame rukou.

Vyplnený plech zalejeme zvyškom mlieka na vrch rozložíme tenké plátky masla, aby bola žemľovka chrumkavá. Plech vložíme do rúry, vyhriatej na 180 °C a pustíme sa do prípravy snehu.

Do nádoby dáme 6 bielkov, štipku soli a šľaháme, pokiaľ sa nevytvorí jemná pena. Potom do nej zašľaháme 1 PL kryštálového cukru a keď je pena hustá, pridáme 3 PL práškového cukru, šťavu z polovice citróna a šľaháme dotuha.

Keď sa kuchyňou začne šíriť lahodná vôňa a žemľovka je hotová, potrieme ju nadýchaným snehom a pečieme ešte 10 minút pri 160 °C. Nebuďte nedočkaví a do žemľovky sa pustite, až keď trocha vychladne, pretože za horúca sa zle krája.


Na aké spôsoby si doma pripravujete žemľovku vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.





Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close