Recept na dnes: Tradičná voňavá žemľovka, akú si pamätáte z detstva

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

Spomínate ste si na tú opojnú vôňu škorice a jabĺk, ktorá vás privítala doma po návrate zo školy? Ak bolo aj vo vašej rodine zaužívaným zvykom nejesť v piatok mäso, určite sa na stole sem-tam objavila žemľovka. Obnovte túto peknú tradíciu a upečte si ju presne tak, ako ste ju poznali. Keď zmiešate správne ingrediencie a pridáte trochu lásky, poteší rovnako deti aj dospelých. Chutí skvele aj studená a s pohárom teplého mlieka vás na chvíľu vráti do bezstarostných čias.

Budeme potrebovať:

– 2 balenia sendvičov, staršieho bieleho pečiva alebo vianočky
– 1 liter mlieka
– 6 vajec
– 10 jabĺk
– 500 g hrudkovitého tvarohu
– 4 balenia vanilkového cukru
– kryštálový a práškový cukor
– 1 ČL škorice
– 100 g masla
– citrón, štipku soli

Okrem surovín si pripravte vyšší plech, 3 misy, ručný šľahač a vyššiu nádobu na sneh.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Žemľovka ako od babičky: Rozmaznajte sa touto voňavou dobrotou


Postup:

Do prvej misy nahrubo postrúhame očistené jablká, pridáme škoricu, 2 PL kryštálového cukru a 1 balíček vanilkového. Všetko dobre premiešame a zoberme si druhú misku. Zmiešame v nej tvaroh, 1 balíček vanilkového cukru a 2 PL kryštálového cukru. V tretej miske vyšľaháme mlieko, 6 žĺtkov, 2 PL kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor.

Plech vymastíme tukom, vysypeme múkou a poukladáme naň nakrájaný sendvič alebo iné pečivo. Prvú vrstvu len jemne namočíme do mliečnej zmesi, aby pri servírovaní pekne držala. Nasleduje vrstva z polovice jabĺk, ktorú opäť zakryjeme vrstvou sendvičov. Tento raz ich namočíme poriadne a rozotrieme na ne celý tvaroh. Opäť urobíme vrstvu zo sendvičov namočených v mlieku a natrieme zvyškom jabĺk. Poukladáme posledné sendviče a jemne popritláčame rukou.

Vyplnený plech zalejeme zvyškom mlieka na vrch rozložíme tenké plátky masla, aby bola žemľovka chrumkavá. Plech vložíme do rúry, vyhriatej na 180 °C a pustíme sa do prípravy snehu.

Do nádoby dáme 6 bielkov, štipku soli a šľaháme, pokiaľ sa nevytvorí jemná pena. Potom do nej zašľaháme 1 PL kryštálového cukru a keď je pena hustá, pridáme 3 PL práškového cukru, šťavu z polovice citróna a šľaháme dotuha.

Keď sa kuchyňou začne šíriť lahodná vôňa a žemľovka je hotová, potrieme ju nadýchaným snehom a pečieme ešte 10 minút pri 160 °C. Nebuďte nedočkaví a do žemľovky sa pustite, až keď trocha vychladne, pretože za horúca sa zle krája.


Na aké spôsoby si doma pripravujete žemľovku vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.





Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame