Máte chuť na výdatnú polievku plnú zeleniny? Pripravte si ju podľa tohto receptu, ktorý zahŕňa netradičnú ingredienciu – mlieko z kešu orechov. Vďaka tomu je vhodná aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu a tých, ktorí preferujú vegánsku stravu.
Potrebujeme
- 460 g zelenej alebo žltej strukovej fazuľky
- 470 ml kešu mlieka
- 1 mrkvu
- 150 g čerstvých paradajok
- 500 ml zeleninového vývaru
- 13 menších strúčikov cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- 4 PL hladkej múky
- 2 ČL sušenej cibule
- 2bobkové listy
- 5 stoniek čerstvého alebo mrazeného kôpru
- štipku čili vločiek
- 2 ČL pochúťkového droždia (voliteľné)
- morská soľ a korenie podľa chute
- čerstvý kôpor na servírovanie
Postup
- Strúčiky cesnaku opatrne rozmliaždite stranou noža a ošúpte ich. Mrkvu, fazuľkové struky a paradajky nakrájajte.
- V hrnci rozohrejte olej a krátko na ňom opražte cesnak. Mal by mať zlatistú farbu a zmäknúť, no musíte dávať pozor, aby sa nepripálil a nezhorkol. Aby ste sa vyhli pripáleniu, môžete pridať za lyžičku vývaru. Uvarený cesnak vložte do misky a odložte.
- Do hrnca dajte mrkvu spolu s čili vločkami a dobre premiešajte. Nechajte podusiť zhruba 5 minút, kým mrkva nezačne mäknúť.
- V miske zmiešajte múku s kešu mliekom, vývar, sušenú cibuľu a pochúťkové droždie. Tekutinu vlejte k mrkve a nechajte zovrieť. Potom vhoďte bobkový list, kôpor a odložený cesnak. Varte približne 10 minút, kým polievka trochu nezhustne. Pravidelne ju miešajte.
- Polievku ochuťte soľou a korením. Pridajte zelené fazuľky a povarte ďalších 10 minút, kým nebudú fazuľky uvarené al dente. Ak ich rozvaríte, nebudú mať tú správnu chrumkavú konzistenciu.
- Na záver z polievky vyberte bobkový list a kôpor a vmiešajte do nej nakrájané paradajky. Prípadne ju ešte dochuťte.
- Polievku servírujte posypanú čerstvým kôprom, čili vločkami a trochou korenia.
Tip: Ak chcete, fazuľky si môžete vopred napariť, čím dosiahnete, že budú mať tú správnu textúru. Stačí ich očistiť a na paráku zohrievať pod pokrievkou približne 10 až 15 minút. Po 10 minútach ich skontrolujte, aby sa nerozvarili. Potom ich už len pridajte do polievky a nechajte niekoľko minút prehriať.
Zdieľať na