Recept na dnes: Výdatná polievka so zelenou fazuľkou pripravená na netradičný spôsob

Lahodná polievka poteší aj milovníkov zdravých jedál (Zdroj: Freepik/chamillewhite)

Máte chuť na výdatnú polievku plnú zeleniny? Pripravte si ju podľa tohto receptu, ktorý zahŕňa netradičnú ingredienciu – mlieko z kešu orechov. Vďaka tomu je vhodná aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu a tých, ktorí preferujú vegánsku stravu.

Potrebujeme

  • 460 g zelenej alebo žltej strukovej fazuľky
  • 470 ml kešu mlieka
  • 1 mrkvu
  • 150 g čerstvých paradajok
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 13 menších strúčikov cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 4 PL hladkej múky
  • 2 ČL sušenej cibule
  • 2bobkové listy
  • 5 stoniek čerstvého alebo mrazeného kôpru
  • štipku čili vločiek
  • 2 ČL pochúťkového droždia (voliteľné)
  • morská soľ a korenie podľa chute
  • čerstvý kôpor na servírovanie

Postup

  1. Strúčiky cesnaku opatrne rozmliaždite stranou noža a ošúpte ich. Mrkvu, fazuľkové struky a paradajky nakrájajte.
  2. V hrnci rozohrejte olej a krátko na ňom opražte cesnak. Mal by mať zlatistú farbu a zmäknúť, no musíte dávať pozor, aby sa nepripálil a nezhorkol. Aby ste sa vyhli pripáleniu, môžete pridať za lyžičku vývaru. Uvarený cesnak vložte do misky a odložte.
  3. Do hrnca dajte mrkvu spolu s čili vločkami a dobre premiešajte. Nechajte podusiť zhruba 5 minút, kým mrkva nezačne mäknúť.
  4. V miske zmiešajte múku s kešu mliekom, vývar, sušenú cibuľu a pochúťkové droždie. Tekutinu vlejte k mrkve a nechajte zovrieť. Potom vhoďte bobkový list, kôpor a odložený cesnak. Varte približne 10 minút, kým polievka trochu nezhustne. Pravidelne ju miešajte.
  5. Polievku ochuťte soľou a korením. Pridajte zelené fazuľky a povarte ďalších 10 minút, kým nebudú fazuľky uvarené al dente. Ak ich rozvaríte, nebudú mať tú správnu chrumkavú konzistenciu.
  6. Na záver z polievky vyberte bobkový list a kôpor a vmiešajte do nej nakrájané paradajky. Prípadne ju ešte dochuťte.
  7. Polievku servírujte posypanú čerstvým kôprom, čili vločkami a trochou korenia.

Tip: Ak chcete, fazuľky si môžete vopred napariť, čím dosiahnete, že budú mať tú správnu textúru. Stačí ich očistiť a na paráku zohrievať pod pokrievkou približne 10 až 15 minút. Po 10 minútach ich skontrolujte, aby sa nerozvarili. Potom ich už len pridajte do polievky a nechajte niekoľko minút prehriať.

Sledujte náš Facebook

Zdroj: plnielanu.sk, veggiesociety.com
Odporúčame