Recept na dnes: Vynikajúca čerešňová omáčka – skvele dochutí každé grilované mäso alebo syr

vynikajúca čerešňová omáčka v sklenej nádobe

Ovocie sa dá využiť naozaj rozmanito (Zdroj: Freepik/freepik)

Možno práve teraz rozmýšľate, čo všetko sa dá pripraviť z čerešní? Ak sa vám už hromadia čerstvé zásoby džemu alebo kompótu, je ten správny čas vyskúšať ako chutí vynikajúca čerešňová omáčka. Určite ju doma využijete, pretože ideálne sa kombinuje s hydinou, ale aj so syrmi. Sladko-kyslá chuť s chuťou pomaranča a zázvoru vám spríjemní aj každú grilovačku.

Potrebujeme

  • 450 g čerstvých alebo mrazených čerešní
  • ½ šálky pomarančovej šťavy
  • ½ šálky sójovej omáčky
  • ¼ šálky jemného trstinového cukru
  • ¼ šálky medu
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 prelisovaný strúčik cesnaku
  • 2 ČL nastrúhaného zázvoru
  • 3 PL masla
  • filety z kuracích pŕs alebo kúsky syra (napríklad camembert)

Postup

  1. Odložíme si ¾ šálky čerešní bokom. V mixéri zmiešame pomarančovú šťavu a zvyšné čerešne. Vymixujeme ich do hladka. Pridáme sójovú omáčku, trstinový cukor, med, citrónovú šťavu, cesnak a zázvor.
  2. Kúsky mäsa alebo syra potrieme maslom a potom rozmixovanou omáčkou.
  3. Môžeme grilovať na rozpálenom grile alebo piecť v rozohriatej rúre. Niekoľko minút pred koncom pečenia, mäso alebo syry posypeme zostávajúcimi čerešňami a ešte dopečieme.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, Tasteofhome.com
Odporúčame