Rybie filé trikrát inak: Zdravý a chutný obed určite ulahodí aj vám

Dusená treska

thinkstockphotos.com

O prínose rýb pre naše zdravie nemusíme veľa špekulovať. Hoci filé v posledných rokoch mierne ustúpilo trendu populárneho lososa, stále si ho množstvo ľudí rado dopraje. Najčastejšie ide o filé z tresky, ale objavuje sa aj z iných rýb. Skúste vyberať to s označením zmrazené priamo na mori a bez akýchkoľvek éčiek. Mali by ste tam mať istotu, že ryba nebolo dvakrát zmrazená, aby na seba naviazala viac vody a bola ťažšia. Nuž a po nákupe stačí len staviť na dobrý recept a výborný obed môže byť raz-dva-tri na stole.

Filé na cesnaku

Potrebujeme:

  • 4 porcie filé
  • 2 strúčiky cesnaku
  • červenú papriku
  • hladkú múku
  • soľ
  • olej

Postup: Rybu umyjeme, pokvapkáme citrónom, osolíme a dáme na chvíľku bokom. Cesnak si ošúpeme a prelisujeme, potrieme ním každý kus ryby. Múku zmiešame s červenou paprikou a rybu v múke obalíme. Dáme na naolejovanú grilovaciu panvicu a opražíme po oboch stranách. Podávame s pečenými zemiakmi.


Mohlo by vás zaujímať: Makrela je mastná, ale zdravá: V čom všetkom môže vášmu telu prospieť?


Na balkánsky spôsob

Potrebujeme:

  • 4 porcie filé (prípadne makrelu, tresku a pod.)
  • pohár zavareného leča
  • cibuľu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • červenú papriku
  • soľ
  • citrón
  • olej

Postup: Rybu osolíme, pokvapkáme citrónom a necháme chvíľku bokom. Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľku, pridáme k nej cesnak nakrájaný na tenké plátky a červenú papriku. Premiešame a vlejeme lečo. Počkáme kým sa začne variť a pridáme rybu. Varíme, kým nebude ryba hotová, ak treba podlejeme vodou. Podávame s varenými zemiakmi, prípadne s čerstvým chlebom alebo ryžou.


Mohlo by vás zaujímať: Vianočnou rybou nemusí byť iba kapor: Inšpirujte sa týmito tipmi


Filé v syre

Potrebujeme:

  • 4 porcie filé
  • strúhaný syr
  • strúhanku
  • hladkú múku
  • citrón
  • maslo

Postup: Rybu osolíme, pokvapkáme citrónom a chvíľku necháme odležať. Potom ju obalíme v múke a vložíme ju do vymasteného pekáča. Posypeme ju strúhaným syrom zmiešaným so strúhankou. Navrch dáme plátky masla a upečieme. Ako príloha sa hodia varené zemiaky alebo pečené zemiaky s rascou. Môžeme podávať s tatárskou omáčkou.


Máte radi filé? Na aké spôsoby si túto rybu pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora
Odporúčame