V predchádzajúcom článku sme vám priniesli tri základné recepty na domácu zmrzlinu. Ak hľadáte nápady, ako ju inak ochutiť a dodržať pri tom správne pomery ingrediencií, inšpirujte sa nasledujúcimi úpravami.
Krémová zmrzlina z troch ingrediencií
Tieto príchute sa hodia do jednoduchej zmrzliny zo šľahačky a kondenzovaného mlieka. Všetky suroviny sa snažte primiešať opatrne a pomaly, aby našľahaná zmes nestratila svoju konzistenciu.
Jahodový cheesecake: Do hotovej zmrzlinovej zmesi vmiešajte 115 g zmäknutého krémového syra, 75 g jahodového pyré a 65 g rozdrvených maslových sušienok. Pre krajší efekt môžete pyré liať do kruhu a zmiešať tak, aby ste vytvorili mramorovanie.
Mangová: Pred mrazením do zmrzliny jemne zapracujte štvrť hrnčeka mangového pyré.
S arašidovým maslom: Do kondenzovaného mlieka primiešajte 160 g jemného arašidového masla. Zmes následne zašľahajte do pripravenej šľahačky.
S mandľami a polevou: Pridajte do zmrzliny 150 g nasekaných mandlí. Prilejte 2/3 hrnčeka čokoládovej polevy a snažte sa lyžicou vytvoriť mramorový efekt. Polevu môžete použiť kupovanú alebo domácu, no nesmie byť príliš zohriata. Stačí, keď trochu povolí, aby sa dala liať.
Citrónová: V kondenzovanom mlieku zmiešajte 1 PL čerstvej citrónovej šťavy, kôru z celého citróna a ½ ČL citrónového extraktu.
Čokoládová: Rozpustite 85 g čokolády na varenie a nechajte ju vychladnúť. Občas ju premiešajte a potom primiešajte do kondenzovaného mlieka. Mlieko dajte potom vychladiť a zapracujte tak, ako je uvádzané v postupe.
Okrem toho môžete do zmrzliny použiť aj iné druhy ovocných pyré, rôzne orechové maslá, nasekané oriešky, karamelky, sušienky či lentilky.
Zmrzlina ako z obchodu
Recept na zmrzlinu, ktorá sa podobá tej z obchodu, môžete ozvláštniť napríklad takýmito príchuťami.
Mätovo-čokoládová: Vmiešajte 1 ČL mätového extraktu a 240 g horkej čokolády nasekanej nadrobno.
Škoricová: Rozpustite 3 PL masla a nechajte ho vychladnúť. Pridajte pol lyžičky mletej škorice a zapracujte do zmrzlinovej zmesi.
S karamelom: Potrebovať budete pol hrnčeka až celý hrnček karamelového kondenzovaného mlieka, ktoré v špirálach nalejete na takmer stuhnutú zmrzlinu a jemne primiešate. Môžete pridať aj za lyžičku soli alebo zopár lyžíc burbonu.
Mocha: Pridajte do zrmzlinovej zmesi pol hrnčeka preosiateho kakaa a 2 PL instantnej kávy.
S marshmallow: Primiešajte za hrnček čokoládovej polevy, hrnček mini marshmallow a hrnček opražených mandlí.
Čučoriedková: V menšom hrnci zmiešajte 2 hrnčeky čučoriedok (zhruba 300 g) s 3 PL cukru a 2 PL citrónovej šťavy. Na miernom ohni varte kým nepustia šťavu a nezmäknú. Pred pridaním do zmrzliny nechajte zmes vychladiť v chladničke.
Luxusná varená zmrzlina
Na záver ponúkame niekoľko obmien receptu na zmrzlinu pripravenú z varenej smotanovo-žĺtkovej zmesi.
Biela čokoláda: Pridajte 170 g rozpustenej a vychladnutej bielej čokolády do teplého mlieka predtým, ako doň prilejete rozšľahané žĺtky. Po uvarení a precedení vaječnej zmesi môžete ešte pridať pol lyžičky pomarančovej kôry.
Sušienková: Po rozmixovaní zmrazenej zmrzliny do nej primiešajte jeden a pol hrnčeka nasekaných sušienok, napríklad Oreo (asi 15 kusov).
Čerešňová: V tomto prípade musíte zvýšiť počet žĺtkov na 5. Nachystajte si pyré z jeden a pol hrnčeka vykôstkovaných tmavých čerešní. Stačí ich rozmixovať v mixéri a prípadne aj precediť, aby ste sa zbavili šupiek. Pyré zatiaľ odložte do chladničky. Uvarenú smotanovú zmes nechajte chladiť v pripravenom kúpeli a primiešajte do nej pyré.
Nutellová: Keď sa bude hotový žĺtkový základ chladiť v ľadovom kúpeli, primiešajte do nej 270 g nutelly. Ak by sa aj celkom nerozpustila, rozpustí sa počas záverečného mixovania.
S orieškovým maslom: Na miernom ohni vymiešajte 270 gramov arašidového alebo iného orieškového masla, kým sa nerozpustí. Prilejte mlieko, smotanu a cukor a pokračujte ako v základnom recepte. Po vymixovaní môžete do zmrzliny pridať ešte zhruba pol hrnčeka nasekaných orieškov alebo kúsky arašidových tyčiniek.
Malinová: V mixéri vymixujte 315 g malín (môžu byť aj rozmrazené). Ak chcete, preceďte ich cez sitko, aby ste sa zbavili zrniečok. Nechajte pyré zachladiť, kým budete pripravovať vanilkový základ. Keď sa bude smotanová zmes chladiť v kúpeli, pridajte do nej malinové pyré.
Zdieľať na