Vianočné prípravy sú v plnom prúde. Patrí k nim aj pečenie všakovakých dobrôt. Ak máte diétne obmedzenia alebo iba chcete vyskúšať niečo nové, inšpirujte sa bezlepkovými receptami.
Voňavé sladké orechy
Potrebujeme:
- šálku mandlí
- šálku vlašských orechov
- šálku kešu orieškov
- 3 lyžice hnedého cukru
- 1 kávovú lyžičku mletej škorice
- 1 kávovú lyžičku rozdrvených klinčekov
- 1 kávovú lyžičku kari korenia
- 1/2 kávovej lyžičky soli
Postup: Ako mieru použijeme 250 ml šálku. Orechy dáme na plech a pečieme 10 minút na 200 stupňov. Potom ich premiešame so zmesou korenia a cukru a dáme piecť na rozohriatu panvicu. Miešame a restujeme asi 5 minút, kým sa cukor nerozpustí a neobalí všetky orechy.
Židovský makovník
Potrebujeme:
- 12 vajec
- 4 dcl oleja
- 1 prášok do pečiva
- 500 g pomletého maku
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 4 polievkové lyžice kryštálového cukru
Postup: Žĺtky, mak, cukor a vanilkový cukor zmiešame, pridáme olej, dobre vymiešame a nakoniec zľahka vmiesime sneh z bielok a prášok do pečiva. Pečieme na veľkom hlbokom plechu vystlanom papierom na pečenie. Rúru treba predhriať, pečieme najprv na 250 ºC asi 5 min, potom znížime teplotu na 200 ºC a pečieme ďalších 15 min. Rúru počas pečenia neotvárame! Vyskúšame, či je koláč upečený pomocou špáradla. Ak áno, rúru vypneme a koláč necháme v rúre vychladnúť.
Mohlo by vás zaujať: Pečieme na sviatky: Tyčinky či zemiakové pagáčiky chutia k vínu aj tvrdému
Kokosovo-ovocná pochúťka
Potrebujeme:
Na 15 ks malých košíčkov potrebujeme:
- 150 g strúhaného kokosu
- 2 vajíčka
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- 40 g rozpusteného masla
- 3-4 lyžice hnedého cukru alebo sirupu z agáve
Postup: Žĺtky vymiešame s kokosom, pridáme prášok do pečiva, maslo, sneh z bielkov a agávový sirup alebo hnedý cukor. Lyžičkou plníme zmes do pripravených košíčkov alebo mištičiek vhodných na pečenie asi do troch štvrtín, ukladáme na plech a pečieme cca 10–15 minút. Po vychladnutí nalejeme do košíčkov želé, ktoré pripravíme z týchto surovín:
- mrazené ríbezle alebo iné bobuľové ovocie (maliny, čučoriedky)
- asi 3 lyžičky zemiakového škrobu (solamyl)
- med alebo hnedý cukor podľa chuti
Postup: Zemiakový škrob rozmiešame s troškou vody a cukrom alebo medom a s rozmrazeným ovocím. Ak je zmes zmes málo tuhá, prilejeme ešte solamyl rozmiešaný s vodou. Necháme stuhnúť na chladnom mieste.
Mohlo by vás zaujať: Rýchle slané drobnosti: Pochutíte si na nich vy aj vaši hostia
Pohánkové zázvorníky
Potrebujeme:
- 90 g javorového sirupu
- 60 g masla
- 125 g hladkej pohánkovej múky
- 2 kávové lyžičky mletého zázvoru
- ½ kávovej lyžičky sódy bikarbóny
- 1 lyžicu trstinového cukru
Postup: V rajničke zmiešame maslo a javorový sirup, pomaly rozpustíme, potom necháme vychladnúť. Do misky dáme múku, zázvor, sódu a vychladnutú zmes z masla a sirupu, pridáme cukor. Z cesta formujeme guličky veľkosti orecha a ukladáme ďalej od seba na vymastený plech. Rukou alebo lyžičkou guličky trochu stlačíme. Pečieme približne 15 minút vo vyhriatej rúre na 180 °C.
Mohlo by vás zaujať: Adventné pečenie: Vyskúšajte predvianočné pochúťky, ktoré ulahodia aj vám
Burizonové guľôčky
Potrebujeme:
- 400 g jemného kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 150 ml šľahačkovej smotany
- 50 g masla
- 2 balíčky ryžových burizonov (140 g)
Postup: Cukor pomaly skaramelizujeme v hrnci so sendvičovým dnom, počas zohrievania miešame, vzniknuté hrudky vareškou roztlačíme. Do tekutého karamelu pridáme vanilkový cukor a opatrne vlejeme šľahačku – pozor na vznikajúcu paru. Miešame, kým nevznikne hladká masa, odstavíme a vmiešame maslo. Potom pridáme burizony, dobre premiešame a vlhkými rukami formujeme hrudky, ktoré vkladáme do papierových košíčkov.
Aké ďalšie chutné zákusky si bez použitia múky na Vianoce pečiete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.